Napelemet szeretne minden közintézményre a székkutasi polgármester 1

Így csökkentené a település üzemeltetési költségeit Szél István. A község vezetője hétfőn megkezdte őszi fórumsorozatát, melynek első állomása a Területi Gondozási Központ volt. Mint elhangzott: idén összesen 760-780 millió forint értékben zajlottak és zajlanak fejlesztések Székkutason.

– A Magyar Kormány jóvoltából 450 millió forintból 4,5 kilométer hosszan újult meg a Mágocsi út. Az Egészségház 140 millió forintból teljes korszerűsítésen esett át, ide 15 millió forint értékben új eszközöket is beszereztünk – sorolta a már lezárt beruházásokat Szél István.

A polgármester elmondta, jelenleg is több projekt zajlik a településen. Piacfejlesztésre 58, a polgármesteri hivatal energetikai korszerűsítésére 57, míg a művelődési ház födémszigetelésére és tetőcseréjére szintén 57 millió forintot fordítanak. – Idén összesen 760-780 millió forintból fejlődik Székkutas – jelentette ki a politikus.

Napelemet szeretne minden közintézményre a székkutasi polgármester 3

Naponta mintegy 6-6,5 ezer jármű hajt át a községen, ezért a piacfejlesztés keretében két nagyobb fedett árusító helyet alakítanak ki a polgármesteri hivatallal szemben. Itt azt szeretnék, ha egy olyan büfé nyílna, ami kiszolgálná az átmenő forgalom igényeit.

A polgármesteri hivatalon tetőáthajtást, bádogozást, villamosenergia felújítást és akadálymentesítést is végeznek. Az ügyfélfogadást addig a művelődési házban oldja meg az önkormányzat, és várhatóan január végéig nem is költöznek vissza onnan.

Napelemet szeretne minden közintézményre a székkutasi polgármester 2

Szél István arról is beszámolt, hogy 2-3 éven belül azt szeretné, ha a lehető legtöbb közintézményben napelemekkel oldanák meg az áramellátást. – Jelentősen kevesebb lenne ezeknek az épületeknek, például a sportcentrumnak, az óvodának, a hivatalnak és az idősek otthonának a fenntartása – ismertette a politikus, hozzátéve, hamarosan felmérik, hol mennyi napelemre lenne szükség.

Az is elhangzott, hogy az István iskolában megszűnik az állattartás, helyette a 230 négyzetméteres épületben négy bérlakás kialakítását tervezik.

Az önkormányzat 2,9 millió forint vissza nem térítendő tűzifa támogatásban részesült a Belügyminisztérium által. Ez 167 erdei köbméternyi fát jelent, ami rekordnak számít a község életében. Problémát jelent azonban, hogy az állami erdők országszerte nem tudnak elegendő mennyiségű fát biztosítani, így karácsonyig körülbelül 80 köbmétert tudnak kiosztani a rászorulóknak a településen. A többit tavaszig pótolják majd.

Napelemet szeretne minden közintézményre a székkutasi polgármester

Kérdésként merült fel, hogy az iskolában miért nem építenek tornatermet, ugyanis a diákok a sportcentrumba járnak át testnevelés órára. A gyerekek így az óra nagy részét az utcán töltik, és a 47-esen is át kell kelniük, ami balesetveszélyes. – Jogos az észrevétel, de csak azok a települések pályázhatnak tornaterem építésére, ahol egy sincs. További kérdéseket vetne fel, hogy ha lenne egy új csarnok, akkor mi lenne a már meglévő sportcentrummal – reagált Szél István.

A lehullt falevelet sok bosszúságot okoznak a lakosoknak. A polgármester szerint mivel egyre kevesebb a közfoglalkoztatott, így nem érnek oda mindenhova, de megvizsgálják, hogy mennyibe kerülne egy 30-40 négyzetméteres gyűjtőudvar kialakítása, ahová a kutasiak elhelyezhetnék az efféle hulladékot.

Napelemet szeretne minden közintézményre a székkutasi polgármester 6

Szél István legközelebb jövő hét hétfőn a Gregus Máté Tagintézményben tart fórumot.

Fotók: Gémes Sándor