A hódmezővásárhelyi diákok tanulmányi kiránduláson vettek részt Vajdaságban

Miklós Anikó, a hódmezővásárhelyi Klauzál Gábor Általános Iskola intézményvezetője megküldte a Határtalanul pályázati program keretében megvalósult vajdasági kirándulásról szóló, Kovács Szabina, projektért felelős tanár által megírt beszámolót, amely alább olvasható.

Iskolánk 41 tanulója és 5 kísérőtanára ismét Vajdaságban tett 5 napos látogatást október 15 és 19-e között Határtalanul! pályázat keretében. A pályázat és a segítségével kialakított testvériskolai kapcsolatok 7 éves múltra, hagyományokra tekintenek vissza.

Útvonalunk évről évre érinti ugyanazokat a jelentős történelmi, kulturális helyszíneket, de minden évben némi újítás, változatosság is helyet kap a kirándulásokon.

A legfontosabb hozadékok az utazásaink során: a tanulók érzékenyülnek a határon túli magyarság léte, kultúrája iránt, barátságokat kötnek; fejlődnek a szociális kompetenciáik a hosszasabb együttlét révén; irodalmi, történelmi, földrajzi stb., azaz tantárgyak hosszú során átívelő, komplex ismeretekre tesznek szert az iskola falain kívül; gyakorolják idegen nyelvek használatát.

A hódmezővásárhelyi diákok tanulmányi kiránduláson vettek részt Vajdaságban 1

Ezen a kiránduláson iskolánk 7.a és 7.b osztályos tanulói képviseltették magukat, csaknem teljes osztálylétszámmal, osztályfőnökeikkel Rácz Jánosnéval és Hegedűs Ildikóval és pótosztályfőnökükkel, Szeibel Mátéval. A kísérőtanárok gondoskodtak arról, hogy az öt nap alatt a tanulók változatos pontszerző feladatokat kapjanak. A pontok péntekre összeadódtak és a legjobb tizenkét diákot kisebb tárgyi nyereménnyel (pl. labda, bögre, notesz, hűtőmágnes stb.) értékeltük.

A programokat változatosra igyekeztünk szervezni: kulturális és szabadidős tevékenységek váltogatták egymást. Szabadka szecessziós városházájának díszterme rendkívüli látnivaló Róth Miksa festett üvegablakaival, csodás belső tereivel, kézzel festett falaival, Zsolnay- kerámiáival. A 45 méter magasan található kilátóból gyönyörű látvány a korzó, a zsinagóga, a Szent Teréz bazilika és messze látni innen tiszta időben, egészen Magyarországig. Kosztolányi Dezső szobránál koszorút helyeztünk el és szavaltunk. Egy teljes délutánt töltöttünk Palicson, ahol szokásunkhoz híven futóversenyt rendeztünk a tó partján Vermes Lajos tiszteletére, aki az 1870-es években szorgalmazta a palicsi olimpiák megrendezését, és akinek egészalakos szobrát szintén megkoszorúztuk.

A hódmezővásárhelyi diákok tanulmányi kiránduláson vettek részt Vajdaságban 4

Tanulmányi utunk második napja a testvériskolával közös programok és Zenta felfedezése szellemében telt el. A Stevan Sremac Emlékiskola igazgatóhelyettesei Nagy Abonyi Pál és Gordán Kolos nagy szeretettel fogadták iskolánk vezetését és kis Határtalanul! csapatunkat. A Klauzál Gábor Általános Iskola vezetőségét Miklós Anikó intézményvezető, Juhász-Nagy Istvánné intézményvezető-helyettes és Bucsai Ferencné tagintézmény-vezető képviselte, akik a testvériskolai kapcsolatok fejlesztése, szorosabbá fűzése érdekében érkeztek Zentára és egy napra bekapcsolódtak a gyerekeknek szervezett programokba. Az Emlékiskolában érdekes előadásokat hallgattunk egymás iskolai életéről, hagyományairól, Hódmezővásárhely és Zenta látnivalóiról, valamint a zentai csatáról, Zenta történelmének legjelentősebb eseményéről. Fölkerestük a múzeumot, a városháza kilátóját, megkoszorúztuk a zentai csata emlékhelyét, tanulóink sportfoglalkozásokon vehettek részt a zentai stadionban, ahol fociztak és röplabdáztak a testvériskola diákjaival. Közben barátságok szövődtek.

A hódmezővásárhelyi diákok tanulmányi kiránduláson vettek részt Vajdaságban 2

A hódmezővásárhelyi diákok tanulmányi kiránduláson vettek részt Vajdaságban 3

Tanulmányi utunk következő állomása a péterváradi erőd volt, Újvidéken. Itt a történelmi és angol tudásunkat egyaránt csiszolhattuk, ismét Savoyai Jenőről hallhattunk, és arról, hogyan győzte le a törököket másodjára is… Egy km-t sétáltunk a vár alatti alagútban, ismerkedtünk a katonák életével, lakóhelyeivel és azzal, hogyan védték az erődöt, hogyan harcoltak az ellenség ellen.

Kirándulásunknak idén új eleme volt, hogy 6 km-es túrát tettünk a Fruska Gora, magyar nevén Tarcal-hegységben, az egyik magasabb csúcsról a völgyben található monostorhoz, majd vissza. A gyerekek nagyon élvezték az őszi, erdei sétát a festői helyen és el is fáradtak kellemesen.

Szokásos programelem minden esztendőben a nándorfehérvári csatáról történő megemlékezés, Hunyadi János és a csata emlékművének koszorúzása Belgrádban, a Kalemegdanban, ahol kiadós sétát tettünk, felidéztük a történelmi eseményeket és rövidebb szabadidős programra is sor került.

A hódmezővásárhelyi diákok tanulmányi kiránduláson vettek részt Vajdaságban 5

Tanulmányi kirándulásunk utolsó napján, pénteken Topolyán, az itt található tó partján, szintén festői környezetben került sor az egész hetes pontszerző verseny eredményhirdetésére, a tanulók munkáját, a kirándulás eseményeit, tanulságait értékeltük. Levezetésképpen, mielőtt hazatértünk volna, strandoltunk egyet, és mivel október meglehetősen hűvös hónap, ezért fedett helyen, Szabadkán, egy modern uszodában.

Élményekkel, új tapasztalatokkal, ismeretekkel gazdagodva tértünk haza erről a kellemes útról.