ÉLŐ: Hivatalos: nyert a Fidesz és Lázár János! (Frissül) 5

A teljes népesség körében a kormánypártoknak harmincöt–negyvenegy százalékos a támogatottsága, és több szimpatizánsa van, mint az összes többi pártnak együttvéve – írja a magyarhirlap.hu.

Miközben minden közvélemény-kutató 50 százalék felett mérte a Fidesz támogatottságát a biztos szavazók között az elmúlt hónapokban, az ellenzéki pártok továbbra sem jutnak egyről a kettőre. A Jobbik népszerűsége zuhan, az LMP be sem jutna a parlamentbe.

Az ősz folyamán is megőrizte támogatói bázisát a Fidesz, sőt több kutatóintézet szerint valamelyest növelte is. A teljes népesség köré­ben a kormánypártoknál 35–41 százalékos támogatottságot mutatnak az adatok, és ahogy a Fideszt a legutóbbi felmérésében 39 százalékra mérő Nézőpont Intézet is megjegyezte, a nyolc éve kormányzó erőnek továbbra is több szimpatizánsa van, mint az összes ellenzéki pártnak együttvéve. A kormánypárttal szemben az eddigi legnagyobb válságát átélő Jobbik egyes kutatási eredmények szerint május óta gyakorlatilag a szavazói felét elveszítette. Bár például a Nézőpont legutóbb még tíz százalékra mérte, a ZRI Závecz a májusi 15 után októberben már csak nyolc százalékra. Az MSZP-nek nem segített a Párbeszéddel való fúzió, a két párt együtt a teljes népességet tekintve 5-7 százalékon áll.

A Jobbikhoz hasonlóan az LMP is megsínylette az elmúlt hónapok botrányait és kilépéseit, a párt választói bázisa lépésről lépésre olvad, és már csak háromszázalékos. A DK tartja öt százalék körüli eredményét, míg a politikai porondra belépő Mi Hazánk Mozgalom egy százalékon áll. A biztos szavazókon belül a korábbiakhoz hasonlóan még nagyobb a kontraszt a Fidesz és az ellenzéki pártok támogatottsága között. Az őszi felmérések mind 50 százalék felett mérték a kormánypártot, a Nézőpont legutóbb 52, a ZRI 57, míg a Medián még ennél is magasabb, 60 százalékos szavazói bázist mért esetükben. A Jobbikot átlagosan 15 százalékra mérték, de a ZRI már csak 12-re. Az MSZP–Párbeszéd beállt átlag tíz százalékra, míg a DK 7–8-ra. Az LMP támogatottsága több kutatás szerint is a bejutási küszöb alá esett, oda, ahol a párszázalékos Párbeszéd, Momentum és Mi hazánk Mozgalom is áll jelenleg.

Forrás: magyarhirlap.hu