Művészeti alkotás flexszel, plazmavágóval és fogkefével

Dobó Bianka, a tavalyi Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal festők nívódíjas alkotója Téremlékek című egyéni kiállításán tartott tárlatvezetést a Tornyai János Múzeumban, ahol a látogatókat beavatta az alkotások készítésének titkaiba is.

Dobó Bianka hódmezővásárhelyi kötődése nem új keletű: már a szegedi Tömörkény István Gimnázium diákjaiként látogatta a Vásárhelyi Őszi Tárlatokat, amelyeken diplomaszerzése óta rendszeres kiállító, valamint férje a dél-alföldi város szülötte. A Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán végzett alkotónak 2009-ben már volt egy ‑ Mayer Éva grafikussal közös ‑ kiállítása a Tornyai-múzeumban, ahol a 2017. évi Őszi Tárlat fiatal festők nívódíjasaként nyílt lehetősége ismételten bemutatkoznia a közgyűjtemény emeleti termeiben.

Művészeti alkotás flexszel, plazmavágóval és fogkefével 10

A fővárosban élő művész képein sajátos megfogalmazásban jelennek meg Budapest ismert részletei, lehetőséget adva a tér elemei mellett az alkotó érzelmeinek és gondolatainak megjelenítésére is. A felületek különleges, plasztikus kialakítását az adja ‑ mondta el Dobó Bianka ‑, hogy a festéket ecset, vagy szórópisztoly helyett fogkefével viszi fel vászonra.

Külön teremben láthatók az alkotó kör alakú képsorozatának darabjai, amelyek festett hátterének a kép előtti plexibe karcolt, s a műanyag lemezt övező led-fénysor által megjelenő formái egészítik ki új jelentés-rétegekkel.

Művészeti alkotás flexszel, plazmavágóval és fogkefével 12

Az alkotó nemrég megtalált kifejezési eszköze az acélszobrászat. A Dobó Bianka által megtervezett művek egy kecskeméti műhely szakembereinek közreműködésével plazmavágóval készülnek el, de a tárgyak végső megjelenését a művésznő adja meg, védőöltözetben ragadva meg a flexet, s az elektromos kéziszerszámmal alakítva ki a formát.

A Tornyai János Múzeumban Dobó Bianka Térelemlékek című kiállítása, Ilona Keserü Ilona Színkutatás és Szabó Menyhért Nyitott folyamat című tárlatai november közepéig tekinthetők meg.

Művészeti alkotás flexszel, plazmavágóval és fogkefével 1 Művészeti alkotás flexszel, plazmavágóval és fogkefével 2 Művészeti alkotás flexszel, plazmavágóval és fogkefével 3 Művészeti alkotás flexszel, plazmavágóval és fogkefével 4 Művészeti alkotás flexszel, plazmavágóval és fogkefével 6 Művészeti alkotás flexszel, plazmavágóval és fogkefével 7 Művészeti alkotás flexszel, plazmavágóval és fogkefével 8 Művészeti alkotás flexszel, plazmavágóval és fogkefével 9 Művészeti alkotás flexszel, plazmavágóval és fogkefével 11  Művészeti alkotás flexszel, plazmavágóval és fogkefével 13 Művészeti alkotás flexszel, plazmavágóval és fogkefével 14

Forrás és fotók:
Arany-Tóth Attila
közönségkapcsolati munkatárs
Emlékpont