Süni

Sokan egyáltalán nincsenek tisztában azzal, hogy hogyan működik egy állatvédő egyesület, hogy pontosan melyek azok a feladatok, amelyeket el tud látni, s azzal sem, hogy a tevékenysége gyakran önerőből marad fenn éveken keresztül. Balogh Ernővel, a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének elnökével beszélgettünk. 

– Melyek azok a kötelező feladatok, amelyeket egy állatvédő egyesület el kell lásson annak érdekében, hogy működni tudjon?

– Tulajdonképpen ugyanazoknak a kötelező, törvény által előírt szabályoknak és kötelezettségeknek kell megfelelni, mint bármely másik civil szervezetnek – alapítványnak vagy egyesületnek –, nem tesz a szabályzat különbséget állatvédő és nem állatvédő szervezet között. Fontosak a bevételek (adományok) pontos rögzítései, az elszámolási kötelezettségek, a mérlegkimutatás, a precíz könyveltetés és a kiadások helyes vezetése. Illetve az Országos Bírósági Hivatalnak évente meg kell küldeni egy beszámolót a pénzügyi helyzetről és a tevékenységről, amelyet később ez a bíróság a saját weboldalára fel is tölt, így aztán ez bárki számára elérhetővé válik.

– Mik azok a pontos feladatkörök, amelyeket a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete el tud, és mik azok, amelyeket nem tud ellátni?

– Fontosnak tartjuk a fiatalok oktatását és nevelését a felelős állattartás jegyében, ez az alapszabályunkba is benne van, és ezt el is tudjuk látni, de például korlátlan létszámban állatokat befogadni nem tudunk. Mint ahogyan egy állatvédő szervezet sem a városban. Minden menhely, állatotthon és ideiglenes befogadó tele van kutyákkal és cicákkal, és bizony egy kóbor vagy sérült állat elhelyezése egy nagyon nehéz és összetett dolog.

Balogh Ernő

– Ki az, akihez fordulhat a lakosság akkor, ha önök mondjuk egy adott  helyzetben nem tudnak segíteni a felmerülő problémáikon?

– Abban az esetben, ha egy kóbor, sérült állatot lát valaki az utcán, a törvények és szabályok szerint az ebrendészt kell, hogy értesítse. És ezt kevesen tudják, mivel a gyakorlatban ez egyáltalán nem így működik. A lehetőségeinkhez mérten mi mindig segítünk, de azt tudni kell, hogy önkéntesként végezzük mindezt az áldozatos tevékenységet. És bár a telefonjaink állandóan nálunk vannak –  még a munkahelyeinken is elérhetnek bennünket –, mégsem biztos, hogy azonnal a helyszínre tudunk sietni. Ezt sajnos nem mindig értik meg a betelefonálók. Így ezekből a helyzetekből gyakran konfliktusok alakulnak ki, melyek számunkra roppant kellemetlenek, ugyanis mi tényleg azt hisszük és érezzük, hogy lelkiismeretesen végezzük a munkánkat. Mert hát az állatok iránti szeretetért vezényelt bennünket arra, hogy megalapítsuk ezt az önkéntes egyesületet, mindezt csak és kizárólag azért, hogy legyen egy szervezet, ami hivatalos módon tud segíteni, közvetlenül vagy közvetetten egy adott állaton. Ilyenek például az állatorvosi költségek finanszírozása, az utcai kolóniás cicák ivartalanítása és az ehhez szükséges adományok fogadása és továbbítása, valamint ezek felhasználása.

– Mi a legfőbb célja a vásárhelyi állatvédő egyesületnek?

– A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének legfőbb célja, hogy a városban emelje az állattartási kultúra színvonalát. Ezt különböző programokon keresztül próbáljuk elérni, elsősorban a lakosságot próbáljuk bevonva, illetve az oktatási intézmények rendszeres látogatása során a fiatalokat. Fontos a preventív tevékenység, hiszen ha ezt most nem csináljuk, akkor akár 10-20 év múlva is ugyanitt tartunk majd. De így talán idővel azért csökkenthetjük a menhelyekre, állatotthonokra zuhant terheket. Addig pedig ahogy a lehetőségeink engedik, természetesen segítünk a rászoruló kutyusokon és cicusokon, illetve a süniken is. Emellett fontos még a nehéz helyzetben élő, állatokat tartó családok segítése és támogatása is, ezzel kapcsolatban pedig együttműködünk a helybéli családsegítő szolgálattal és a Vöröskereszttel.

– Mennyire tudtnak hatékonyan és jól működni, és mi az, ami viszont hiányzik a szervezet működéséből/hez?

– Mint minden civil szervezet, mi is pénzhiánnyal küzdünk. Nincs állami normatíva, támogatás. Nagyon kevés pályázati lehetőség van, amit egy állatvédelmi szervezet, állatvédelmi célokra tud igényelni. Leginkább csak az állatbarátok segítségére és támogatására számíthatunk. Hadd éljek egy példával! Száztízezer forintba került az egyesület autójának a javíttatása, amihez még több mint 50 ezer forint hiányzik, hogy ki tudjuk fizetni. Gyakran a saját pénzünket tesszük bele, hogy tovább tudjon működni ez az egész, mivel ez egy nonprofit szervezet. Nagyon kevés állandó támogatónk van, így akad olyan hónap, hogy alig érkezik segítség. Megkönnyítené a munkánkat, és azt gondolom, a többi állatvédő szervezet munkáját is az, ha az emberek nyitottabbak, segítőkészebbek és megértőbbek lennének. Úgy vélem, hogy a hivatalok és a hatóságok is lehetnének nyitottabbak az állatvédő civil szervezetek irányába, valamint együttműködőbbek és segítőkészebbek. Mert ez már sokat segítene.