Nem-helyek varrott vásznakon és acélon

Dobó Bianka festőművész tárlatvezetése egyéni kiállításán!

„Munkáimban az emberek egymáshoz, és a közeghez való viszonyulásuk foglalkoztat. A leghétköznapibb helyszíneket választom témaként, amelyek mindannyiunké, de valójában senkié sem.” E gondolatokkal mutatja be alkotásait Dobó Bianka, a 64. Vásárhelyi Őszi Tárlat fiatal festők nívódíjas festőművésze, aki Téremlékek című egyéni kiállításán november 3-án, szombaton 11 órai kezdettel tart tárlatvezetést a Tornyai János Múzeumban.

Nem-helyek varrott vásznakon és acélon 1

Az 1981-es születésű, a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán végzett – az alkotóművészet mellett a „képzőn” oktató – Dobó Bianka egyéni kiállításán mintegy harminc különleges alkotás kapott helyet a hódmezővásárhelyi közgyűjtemény emeleti termeiben. Kiállított festményeinek közös jellemzője, hogy mielőtt az alkotás rákerül a képre, fehér cérnával átvarrja a vásznat. Kör alakú képsorozatának „mondanivalóját” a festett felületet védő plexibe karcolja, és az ledfénnyel megvilágítva ad különleges látványt alkotásainak. A festőművész elmúlt évben készült, acél művein fémbe marva tűnnek elő jellemző városképi motívumok és ismert épületek sziluettjei.

Dobó Bianka kiállított alkotásain az urbánus világ jelenik meg, döntően zsúfolt, de a műveken mégis „embertelennek” tűnő fővárosi helyszínek, a lengyel Łódź kies terei vagy a biatorbágyi vasútállomás izgalmas kialakítású konstrukciója. A művész a nagyvárosi lét-nemlét kérdését, az épített környezet „dzsungelében” elvesző, szinte jellé redukálódó embert – legyen szó járókelőről, építőmunkásról vagy városlakóról emeli ki művein.

Nem-helyek varrott vásznakon és acélon 2

„A képek tárgyilagos dokumentációját adják olyan tényeknek, amikről mindannyian tudunk, de nem szívesen gondolunk rájuk, vagy egész egyszerűen kitöröljük azokat az utcaképből.” – mondja munkáiról a fiatal festőművész.

A november 3-dikai Múzeumi szombaton az érdeklődők a kiállításra váltott belépőjeggyel vehetnek részt Dobó Bianka alkotói tárlatvezetésén.

E napon a Tornyai János Múzeum kiállításait – az állandó régészeti és várostörténeti tárlat mellett Ilona Keserü Ilona színkutatásai és Szabó Menyhért szobrai is várják a látogatókat – 18 éven aluliak és kísérő családtagjaik díjtalanul látogathatják.

Forrás: Arany-Tóth Attila, közönségkapcsolati munkatárs – Emlékpont