Márki-Zay Péter

Finoman fogalmazva is visszatetsző, hogy miután hétről hétre beletörli a lábát az Almási-korszakba, november 1-jén megjelent Almási István síremlékének avatásán.

Mindenszentek napján megáldották és felszentelték néhai Almási István polgármester közadakozásból épült síremlékét a Kincses temetőben. A tavaly novemberben elhunyt városvezetőre Vásárhely és minden vásárhelyi atyjaként emlékezett az ezerfős tömeg.

Olyan politikus, városvezető, ember emléke előtt tisztelegtek, aki egyesítette, ezáltal megerősítette a közösséget, szeretetben és nyugalomban vezette, kormányozta fejlődő pályára városát.

Mára más szelek fújnak. Hódmezővásárhely az utóbbi hónapokban talán az ország legmegosztottabb településévé vált, ahol sajnálatos módon a szembenállás, a gyűlölködés az úr. A kettéosztottság, mely erőtlenné teszi, pusztítja a települést.

Az új polgármester az Almási-korszak folyamatos szapulásából kovácsolt és kovácsol politikai tőkét, folyamatosan mantrázza az előző fideszes városvezetést érintő korrupciós vádjait, válogatott sértéseit, a pénzszórással kapcsolatos, politikai és egyéb kritikáit. A kormánypárti városatyák nem egyszer kérték ki maguknak, hogy nem tiszteli Almási István emlékét, amikor hétről hétre beletörli a lábát az előző városvezetés tevékenységébe. A vásárhelyiek nem felejtik azokat a rossz ízű, tréfának aligha nevezhető utalgatásait, sejtetéseit sem, amikor arról szónokolt, hogy szerinte ki is volt a városban látszatpolgármester…

Mindemellett – úgy tudjuk – a Márki-Zay Péter vezette új önkormányzat nemcsak hogy nem járult hozzá az Almási István síremlékének felállítását célzó közadakozáshoz, de segítséget sem ajánlott fel ehhez a kezdeményezéshez.

Mindezek ellenére a jelenlegi városvezető egy szál virággal a kezében megjelent a szentelésen. Ami a fentiek tükrében cseppet sem nevezhető elegánsnak: illemtudásból elégtelen, képmutatásból jeles.

A szereplési vágytól fűtött, népszerűséghajhász politikus minden lehetőséget megragad, hogy mutogassa magát. A látszatra sem ad.