Az elektronikus eszközök és az internet helytelen használatának jelensége Vásárhelyen is jelen van

Mint ahogyan arról már korábban is beszámoltunk, november harmadikán a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ ad helyet Pécsi Rita PhD neveléskutató hódmezővásárhelyi előadásának.

Ennek kapcsán a főszervezőt, a hódmezővásárhelyi Domonkos rendi nővérek perjelnőjét, Rauscher Dóra nővért kérdeztük.

Mi itt, Hódmezővásárhelyen a domonkos nővérekkel nagyon sokféle közösségben és területen mozgunk, és tevékenykedünk, ahol rendszeres kapcsolatban vagyunk a városban élő gyermekekkel, fiatalokkal és a szülőkkel is. Elsősorban az óvodákban, és az iskolákban kerül erre sor, ahol hitoktatást végzünk. Ennek köszönhetően testközelből látjuk, hogy milyen problémákat okozhat a gyermekek szellemi és lelki fejlődésében az elektronikus eszközök, az internet és a közösségi média helytelen használata. A kisebbeknél például később indul meg a szavak által megformált beszéd, a nagyobbaknál pedig a személyes kommunikációt gyakran a virtuális világban való „beszélgetés” helyettesíti, ami hosszú távon igen nagy veszélyt jelent a gyermekek egészséges személyiségfejlődésére. Ezt a tapasztalatunkat gyógypedagógusok is alátámasztották. Mivel Pécsi Ritát jól ismerjük, kiváló előadónak és szakembernek tartjuk a neveléstudományban, ezért kértük fel arra, hogy beszéljen a fenti problémáról, annak okairól és a megoldási lehetőségekről

– fejtette ki Dóra nővér.

A Domonkos nővérek házfőnöknője elmondta, ennek az előadásnak a megszervezésével szeretnék a figyelmet felhívni a fenti, Vásárhelyen is nagymértékben tapasztalható jelenségre.

Természetesen a nővérek is egyetértenek azzal, hogy maga az internet hasznos dolog, ha okosan, megfelelő mértéktartással használjuk. Ám azt gondolják, hogy nekik, mint az igazság szolgálatában állóknak tenni kell annak érdekében, hogy minél több pedagógus, szülő, oktatásban dolgozó, gyermekekkel kapcsolatban levő felnőtt értesüljön arról, mekkora veszélynek vannak kitéve a mai fiatalok, és, hogy milyen módon lehet ezt a kérdést jól kezelni.

Ezért minden általuk elérhető fórumon, intézményben és ismeretségi körben terjesztették a hírt, miszerint Pécsi Rita Hódmezővásárhelyre látogat.

Remélik, hogy nagyon sokan elmennek majd az előadásra, ami szombaton, 15:30-kor kezdődik a BFMK-ban, a belépés pedig díjtalan lesz.