Ünnepélyesen átadták a felújított algyői vasúti hidat

Horváth Róbert, a kivitelező cég ügyvezető igazgatója elmondta, a híd ezentúl alkalmas lesz tehervonatok közlekedésére is. A tradíciónak megfelelően a projekt résztvevői közösen gurítottak át egy hordót a sínek közt – írja a Vásárhelyi TV.

Elvágták a nemzeti színű szalagot az Algyőnél található vasúti Tisza-hídon, ahol aztán egy hordót gurítottak végig és egy kis hajtókával is végigmentek a beruházásban résztvevők. A felújítás a Hódmezővásárhelyet Szegeddel összekötő Tram Train projekt keretében valósult meg. A kivitelező Swietelsky Vasúttechnika Kft. vezetője elmondta, a hídon úgynevezett szűk keresztmetszet feloldást hajtottak végre.

– Bizonyos vonalszakaszokon olyan felújítási munkák készülnek, amelyekkel a szolgáltatási színvonalat, a pályasebességet, illetve a tengelyterhelést megfelelő szintre lehet emelni. Ez itt Szeged-Hódmezővásárhelyen 100 km/óra sebességet és 22 tonna tengelyterhelést jelent. Itt a részlegesen kétvágányú pályaszakaszok kiépítésével, állomások, megállóhelyek felújításával, a vonal műtárgyainak felújításával és megerősítésével, illetve D55 típusú biztosítóberendezés kiépítésével valósul meg ez a szűk keresztmetszet feloldás – magyarázta Horváth Róbert, a Swietelsky Vasúttechnika Kft. ügyvezető igazgatója.

A Tisza-híd 1902-es átadása óta több felújításon és szinten tartó karbantartson esett át. Ezúttal a hidat úgy erősítették meg, hogy a jelenlegi előírásoknak megfeleljen és tehervonatok áthaladását is lehetővé tegye.

–  A Tram Trainhez nem kell ilyen, teherbírás, hiszen a személyszállító vonatok ennél jóval kisebb tengelyterheléssel közlekednek. Azonban Szegedet és Hódmezővásárhelyet is tarkítják iparterületek, vannak ipari beszállítók, akiknek fontos a vasúti szállítás megléte, ezért a vonalon a teljes felújítást úgy kellett elvégeznünk, hogy a személyszállító vonatok a teherszállítás is lehetővé váljon – mondta Horváth Róbert.

A kivitelező cég már korábban is részt vett tiszai hidak felújításában, itt azonban egyedüli fővállalkozóként dolgozott a projekten.

Az egyébként örömteli esemény nem kapott nagy sajtónyilvánosságot, így többek között szerkesztőségünknek sem küldtek meghívót az átadásra.

Forrás és fotó: vasarhelyitv.hu