Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc

Zsák a foltját: kísértetiesen hasonló víziót vázol fel a küszöbön álló forradalomról, megmozdulásokkal és erőszakkal riogat Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke és Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, a szervezés alatt lévő új ellenzéki formáció, a Mindenki Magyarországa elnöke.

Megvan annak a diszkrét bája, hogy miközben Márki-Zay Péter hónapok óta heves gyurcsányozással igyekszik elfogadtatni magát az ellenzéki politikai térfélen, amivel már magára is haragította a DK vezetését és szavazótáborát, valójában egy követ fúj az őszödi hazugságbeszédről elhíresült bukott miniszterelnökkel!

A két önjelölt ellenzéki hordószónok azzal tartja lázba híveit, hogy jobb híján – azaz: mivel politikai eszközeik befuccsolni látszanak – a gonosz, korrupt, sötét és brutálisan diktatórikus Orbán-rendszert elsöprő forradalomról vizionálnak. Kísértetiesen azonos jövőképpel kísért a két politikai kísértet.

„Ha van bennünk elég bátorság kimondani, hogy ez egy diktatúra, akkor meg kell érteni, hogy diktatúrákat nem a parlamentben szoktak megdönteni” […] „Ha ez a rendszer nem lesz elég bölcs és belátó (…), szembetalálkozhat egy olyan népakarattal, amely elindítja az ellenállásnak azt a hullámát, amely reményeink szerint elsöpri őket”

– dübörögte döbrögi-Gyurcsány a minap Pécsett.

Az ATV hétfői Egyenes beszédében ennek kapcsán azt magyarázta: „soha nem tudjuk, hogy mikor pattan el a húr”. Történelmi párhuzamokat is felmutatott:

„Tunéziában egy zöldséges gyújtotta fel magát egy sérelem miatt, és indította el azt az elsöprő erejű mozgalmat, mely utána nemcsak a kormány, hanem a rendszer bukásához vezetett. De ez történt Pozsonyban Ficóval, Mubarakkal Egyiptomban, ez történt Belgrádban, szóval a csuda tudja…”

Déjà vu?

Ha ismerősek ezek a gondolatok a vásárhelyieknek, az nem véletlen, hiszen celeb polgármesterük éppen azzal haknizik, hogy hol Rákosi, hol Ceausescu, hol Milosevics rezsimjéhez hasonlítva kommunista diktatúrázza az Orbán-rendszert, amit szerinte adott esetben egy olyan forradalom söpörhet el, melyet az utóbbi években Tunéziában, Egyiptomban, Szlovákiában, Ukrajnában vagy Szerbiában láttunk.

Márki-Zay vasárnap esti Facebook-prédikációjában imigyen szólott:

„előbb-utóbb lesz olyan, aki annyira el lesz keseredve, mint például Tuniszban, mikor kitört a forradalom, vagy az arab tavaszt, de az ukrán forradalmat vagy a szerb forradalmat tudnám mondani, tehát a narancs forradalom Ukrajnában vagy Milosevics bukása Szerbiában, tehát el fog jönni én azt gondolom az az idő Magyarországon is, ha demokratikusan ez a rendszer nem engedi érvényesülni a népakaratot, akkor előbb-utóbb az erőszak fog kitörni.”

Ezek után, azt hiszem, senki sem döbbenhet vagy lepődhet meg azon, ha az országos sajtó szerint Márki-Zay „gyurcsanyizálódik”.

Mert tényleg…