Volner: a forradalom nem fizetett alkalmazottaktól indul

 „Mi az igazi Jobbikot keressük” – mondta kedd délelőtti, Szebb jövőt! címmel megtartott sajtótájékoztatóján a Jobbik frakciójából nemrég kizárt, majd a pártból kilépett Volner János, aki mellett a tömörülést ugyancsak elhagyó Apáti István és Fülöp Erik állt. Lehetséges, hogy Toroczkaiéknál találják meg – írja a HVG.

„Egy olyan pártban szeretnénk dolgozni” – folytatta Volner – „amely számára a Jobbik 2014-es programja felvállalható, amely ennek szellemében teszi a dolgát, amely nem köt elvtelen politikai alkukat, nem kezd el liberálisokkal, baloldali pártokkal szövetséget kötni, hanem kitart a nemzeti politizálás és a jobboldali értékek képviselete mellett.”

A politikus bejelentette, hogy tárgyalásokat kezdtek a Toroczkai László, Dúró Dóra és Árgyelán János vezette Mi Hazánk Mozgalommal, amely a Jobbik platformjaként indult, majd a pártból kiszakadva bontott zászlót. Volner hangsúlyozta: még nem dőlt el a kérdés, hogy csatlakoznak-e.

A politikus úgy látja, hogy a Mi Hazánkban a legkiválóbb egykori jobbikosok dolgoznak „elvhűségből, és azért, mert a Jobbik jelenlegi balra tolódó irányában csalódtak”.

Ideológiailag Volner szerint a Mi Hazánk és a Jobbik között nincsen különbség, előbbinél azonban „nem látunk brutális eltérést a gyakorlati politizálás és a meghirdetett célok között, a Jobbiknál azonban ezek számunkra már vállalhatatlan különbséget jelentenek”.

Volner kijelentette: olyan pártra van szükségük, amely nemcsak ideológiailag nemcsak ugyanazt képviseli, mint ők, hanem stratégiai elképzelések szintjén is hasonlót gondolnak a politikáról és a kormányváltásról, mint ők. „Mi egy professzionálisan működő pártban szeretnék dolgozni, egy olyan pártban, amely a Jobbikkal ellentétben nem rendszerfenntartó ellenzéki pártként végzi a dolgát, hanem a professzionális működése, a jobboldali értékrendje és a nemzeti politizálás tartása mellett képes kormányváltó alternatívává felépülni.”

A tájékoztatón arról kérdezték a képviselőket, mit gondolnak arról, hogy Sneider Tamás Jobbik-elnök kvázi megfenyegette őket. Erre Volner úgy válaszolt, szánalmasnak tartja, ha valaki az intelligencia hiányát erőszakossággal pótolja, az ilyen viselkedés nem illik egy parlamenti ellenzéki párt vezetőjéhez. Megjegyezte, hogy a fenyegetésen inkább nevetnek, minthogy megijednének tőle. Apáti István egyebek mellett azt rótta fel Sneidernek, hogy bár megígérte, hogy az első adandó alkalommal Orbán Viktor szemébe mondja, hogy tolvaj, hétfőn azonban mégsem tette ezt meg, amikor a parlamentben lehetősége lett volna rá.

Volner szerint a Jobbik úgy próbál ellenállónak feltűnni a közvélemény szemében, hogy addig provokálják a rendőröket, amíg el nem viszik őket. „A tojásdobálás már megtörtént. Még számos olyan akciót fognak elkövetni, amelyben igyekeznek áldozattá válni. Normális esetben egy forradalom az emberek lelkesedéséből, egy valós társadalmi igényből fakad, nem pedig fizetett alkalmazottakat rendel ki egy párt elnöksége annak érdekében, hogy meglegyen a létszám egy tüntetéshez, és nem a pártigazgató szokta egy forradalom idején osztani a parancsot a tojásdobáláshoz sem.”

Az Állami Számvevőszék Jobbikra kirótt bírság is szóba került a tájékoztatón, ezzel kapcsolatban Volner János azt mondta: továbbra sem tudja, hogy a párt helyi szervezeteitől begyűjtött pénzeket valóban a kampányra fordították-e. „Mi sem látunk ebben az ügyben tisztán. Ugyanúgy, mint amikor a párt külpolitikai kapcsolatairól tájékoztatást kértem hivatalosan, elnökségi tagként, a párt alelnökeként, arról sem kaptam információkat. Volt is mit titkolni, hiszen kiderítettem, hogy különböző Soros Györgyhöz kötődő emberekkel tartott a Jobbik vezetése kapcsolatot.”

Azt is megkérdezték a képviselőktől, mikor tűnt fel nekik, hogy a Jobbik nem tartja magát a lefektetett alapelveihez. Volner erről azt mondta: 2016-ban vették észre, hogy a párta akkori elnökében, Vona Gáborban erős a szándék, hogy szövetségre lépjen a liberális balközéppel, ők hárman viszont már akkor ellenkormányozni próbáltak.

Szerencsétlennek tartaná Volner, hogy a Fidesz a jobboldalon konkurencia nélkül építhesse a saját bázisát. Szerinte, ha a kormánypártnak nem lesz ellenfele, akkor a következő választásokon újra kétharmadot szerezhet. A Jobbik – mondta – most ehhez asszisztál.

Arra a felvetésre, hogy a Jobbik fura pénzügyeit miért csak most teríti, Volner úgy válaszolt: ezek a dolgok számára csak a tisztújítást követően derültek ki. „Például azt, hogy a több mint 100 millió forintos adománypénz, amit a Jobbik összegyűjtött, el lett költve. (…) Ebben az esetben előlünk eltitkolták az igazságot, Szabó Gábor pedig azért vállalta magára a teljes felelősséget, hogy Vona Gábornak ne kelljen elvinnie a balhét.”

Közben a Závecz Research Intézet legfrissebb kutatása szerint a Jobbik a parlamenti választásokat követő visszaesés után a nyár végén, ősz elején stabilizálódott, szeptemberről októberre azonban újabb szavazatveszteségek érték – 10-ről 8 százalékra szűkült a támogatók aránya. A párt visszaesése azt is eredményezte, hogy támogatottsága közel került az MSZP-éhez: 1 százalékponttal előzi meg. Az MSZP tábora, akárcsak a múlt hónapban, 7 százalékos. A Fidesz negyedéve közel ugyanakkora tábort mutat fel, a múlt hónapban a választókorú népesség 35, jelenleg 36 százaléka támogatja a kormánypártot. A Demokratikus Koalíció legutóbb 4 százalékos táborral rendelkezett, most 5 százalékon áll. Az LMP a parlamenti választásokat követően mindvégig 3 százalékos volt, most a választókorúak 2 százaléka támogatja.

Forrás: hvg.hu