Malomtörténeti tárlat nyílt a Papi-féle szélmalomban 10

Fosztóka címmel szervezett családi programot a hétvégén az Erzsébeti úton, a Papi-féle szélmalomnál a Tornyai János Múzeum és a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ. Ennek keretében nyílt meg a molnárház kamrájában az Életörlők című malomtörténeti tárlat, amelyet Terendi Viktória, a Tornyai János Múzeum néprajzkutatója mutatott be.

A látogatók a különféle malom-típusokat bemutató maketteken keresztül ismerhetik meg a vidékünkön „élet”-nek is nevezett gabona őrlésének múltját, a szárazmalom, a hajómalom és a szélmalom szerkezeti és technológiai sajátosságait, valamint kulturális jelentőségüket. A határon átnyúló pályázati projekt keretében létrejött kiállítás teszi egésszé azt a képet, melyet a Tornyai János Múzeum erzsébeti népi kiállítóhelyén ismerhetnek meg a látogatók a szélmalmokról és más, hazánkban használatos malom-típusokról. Az 1856-ban Csánki Bálint molnár által épített malomban a 20. században a kenyérgabonák mellett takarmánynak szánt kukoricát is daráltak, így a tanyaudvar kiváló helyszínt jelentett a kukoricafosztás évszázados hagyományának, közösségi élményének felelevenítésére is.

Malomtörténeti tárlat nyílt a Papi-féle szélmalomban 4

A programot közel háromszázan keresték fel, finom volt a puliszkás és kukoricagombócos ételkóstoló, a hangulatos népi muzsikáról Szakáll László, Tószegi Ferenc és barátaik gondoskodtak. Felléptek a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ gyermek néptánccsoportjai Tápainé Mariann irányításával, az a kukorica fosztásának és darálásának technikáját Papp József daráló gyűjtőtől ismerhették meg a látogatók, s a gyerekek csuhéból készíthettek virágokat a BFMK munkatársai, Somogyi Rózsa és Selmeczi-Tóth Andrea vezetésével.

Malomtörténeti tárlat nyílt a Papi-féle szélmalomban

Malomtörténeti tárlat nyílt a Papi-féle szélmalomban 1

Malomtörténeti tárlat nyílt a Papi-féle szélmalomban 2

Malomtörténeti tárlat nyílt a Papi-féle szélmalomban 3

Malomtörténeti tárlat nyílt a Papi-féle szélmalomban 5

Malomtörténeti tárlat nyílt a Papi-féle szélmalomban 6

Malomtörténeti tárlat nyílt a Papi-féle szélmalomban 7

Malomtörténeti tárlat nyílt a Papi-féle szélmalomban 8

Malomtörténeti tárlat nyílt a Papi-féle szélmalomban 9

Malomtörténeti tárlat nyílt a Papi-féle szélmalomban 11

Malomtörténeti tárlat nyílt a Papi-féle szélmalomban 13

Malomtörténeti tárlat nyílt a Papi-féle szélmalomban 14

Forrás és fotók:
Arany-Tóth Attila
közönségkapcsolati munkatárs
Emlékpont