Nincs komment következmények nélkül

Nincs komment következmények nélkül – összegezhetnénk annak a perszimulációnak a tanúságát, amelyet október 25. napján rendezett a Szegedi Törvényszék a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja rendezvénysorozat keretében.

A közel 100 fős középiskolásokból és kísérő pedagógusaikból álló közönséget dr. Tárkány-Szűcs Babett, a Szegedi Törvényszék elnöke köszöntötte. Kiemelte, hogy a Polgári Igazságszolgáltatás Európai Napja keretében a bíróságok megnyitják kapuikat az állampolgárok előtt, amelynek célja, hogy megismerhessék jogaikat, betekintést kaphassanak a jogérvényesítés folyamatába.

Nincs komment következmények nélkül 1

Megragadta az alkalmat, hogy köszönetet mondjon a pedagógusoknak, akiknek támogatásával nemcsak a mostani, de az Országos Bírósági Hivatal elnöke által meghirdetett Nyitott Bíróság program keretében is évről-évre több száz szegedi diákokhoz juthatnak el, megismertetve őket a bírósági szervezettel, alapvető jogaikkal, amellyel hozzájárulhatnak ahhoz, hogy jogkövető állampolgárok váljanak belőlük.

A perszimuláció keretében a diákok szembesülhettek azzal, hogy egy Facebook bejegyzésre érkező rosszindulatú kommentnek milyen kártékony hatása lehet egy jól működő vállalkozásra és annak addig sikeres vezetőjére, valamit azzal is, hogy egy ilyen cselekmény nem maradhat következmények nélkül. A személyiségi jogában megsértett felperes javára a bíróság a kereseti kérelemmel egyezően 300.000,- Ft sérelemdíj megfizetésére kötelezte az alperest.

A perszimuláció különös apropóját az adta, hogy ez volt az első olyan tárgyalás, amelyet már az új eljárásjogi törvény szerint folytattak le, azaz megtört a perfelvétel, annak lezárását követően nyomban megtartották az érdemi tárgyalást is és ítélethozatalra is sor került.

A perszimulációt megelőzően a középiskolások számára dr. Vida-Sós Tünde, a Szegedi Járásbíróság elnöke mutatta be az Ügyfélsegítő intézményét, dr. Márok Soma, a Szegedi Járásbíróság fogalmazója pedig „Iskolapadtól a pulpitusig” címmel kalauzolta végig a diákokat a felsőfokú tanulmányok befejezésétől a bíróvá válás folyamatáig. Kitért arra is, hogy a bírósági szervezet nem csak a jogász végzettséggel rendelkezők számára biztosít elhelyezkedési lehetőséget, hiszen a bíróságok munkája elképzelhetetlen lenne az igazságügyi alkalmazottak közreműködése nélkül.

A rendezvény sikerét mutatja, hogy a diákok nemcsak az előadásokon elhangzottakkal kapcsolatban tettek fel kérdéseket, hanem többen érdeklődtek a tárgyaláslátogatások lehetőségéről is.

Forrás: Szegedi Törvényszék Sajtóosztálya