A HFC Vecsésen bizonyíthat

Sarusi-Kiss József egy közleményt juttatott el szerkesztőségünkhez, amit változtatás nélkül közlünk.

Miért és hogyan gyűjt adományokat Sarusi-Kiss József a Hódmezővásárhelyi Futball Club (HFC) számára?

Sarusi-Kiss József, 63 éves jobboldali, törvénytisztelő, becsületes hódmezővásárhelyi polgár és szülő, emellett vállalkozó vagyok. Gyakorlatban soha nem politizáltam és a jövőben sem akarok.

Ennek ellenére a Fidesz Hódmezővásárhelyi Szervezete név szerint említett negatív utalásokkal a múlt csütörtöki közleményében azzal kapcsolatban, hogy a HFC számára adományokat gyűjtök.

Igen, a hír igaz, valóban ezt teszem, mert a lelkiismeretem ezt diktálja, és mert nagyon sok ember kérte ezt tőlem.

40 éve lakom ebben a városban családommal és nagyon szeretek itt élni. Ezt a tetteim tanúsága mellett írásban ki is fejeztem a „Szeretem Vásárhelyt” mozgalom megalakulásakor (bárki megtekintheti ma is).

A családom és a vállalkozásaim mellett a sport köti le az időm nagy részét, ezen belül a futball az első számú kedvencem, mondhatom, hogy az életem egyik legfontosabb része. Nagyon szeretem ezt a közeget a gyerekeket, szülőket, edzőket és a rendezvényeket is.

Amíg az egészségem engedte, én magam is fociztam, majd több ezer kis focista között mindkét fiúgyermekem itt tanulta meg edzőitől ezt a nagyon szép csapatjátékot és a vele járó sportolói tisztességet, becsületet, pozitív életszemléletet. Nagy köszönet érte  a HFC mindenkori kollektívájának.

Miután én már nem bírtam fizikailag a futballt, jó 10 évvel ezelőtt a szervezett civilségre adtam a fejem néhány hozzám hasonlóan „futball fertőzött” focista szülővel együtt a Hódmezővásárhelyi Tigrisek Alapítvány (nem én vezetem pár éve) keretein belül, amelyik sok éven  keresztül irányításommal támogatta elsősorban szponzori és pályázati támogatásokra alapozottan a vásárhelyi utánpótlás sportot.

Néhány nagyobb esemény, akció a teljesség igénye nélkül, ami ehhez az igazi civil közösséghez kötődött:

–             a Nagy Sportágválasztó rendezvények meghonosítása a városban az Önkormányzat és 35-40 sportegyesület aktív részvétele mellett (4-5 ezer fős részvételekkel az ország legnagyobb vidéki rendezvényein vehettek rész a helyi polgárok gyerekei),

–             számos hazai és nemzetközi   foci torna, verseny szervezése illetve azokon való rendszeres részvétel,

–             a város idegenforgalmába a sportturizmus beépítési javaslatának kidolgozásában részt vettem, s ez a program mára egyre jobban működik,

–             az Egészséges Vásárhely Mozgalommal és a Kórházzal számos közös egészségmegőrző programot szerveztünk a gyerekeink és szépkorúink prevenciós támogatása céljából,

–             az Alapítvány nem csak az utánpótlás futballt támogatta, hanem az atlétikát és más látványsportokat .

Emellett helyi polgárként és vállalkozóként többek között az alábbiakat tettem az előző önkormányzatok illetve Hódmezővásárhely javára:

–             A városi intézmények számára több forrás lehetőséget hoztunk (nagyobb összegű határon átnyúló pályázat lehetősége a Kórház számára, komolyabb pályázati összeg a Rendőrség melletti fecskelakások megvalósítására).

–             Aktív részvétel a városi ipari park ipari- és innovációs parkká minősítésében.

–             Számos az önkormányzatnál vagy általa szervezett gazdasági, városfejlesztési tanácskozáson rész vettem.

A sajtóban a Városi Stadion bezárásával kapcsolatos egészen szélsőséges hírek megjelenése után – annak érdekében, hogy a több száz sportoló gyereket véletlenül sem érje pótolhatatlan veszteség – a  gyerekek szüleinek megkeresésére és a HFC elnökségével minden ponton egyeztetve valóban indítottunk egy komplex és deklaráltan  teljesen politikamentes adománygyűjtési akciót, aminek elemei:

–             kisebb és közepes vállalkozásoktól TAO és szponzori támogatások kérése közvetlenül a támogatandó egyesület számlájára (ügynöki díj nélkül, teljesen ellenőrizhető módon, átláthatóan, honlapon megjelenítve), 

–             a szülők nevelési támogatásának akár egész éves előre hozása kedvezmény fejében (lásd az egyesület honlapja),

–             HFC támogatói klubjának létrehozása (lásd az egyesület honlapja),

–             annak a felmérése, hogy természetbeni segítséggel (stadion rendben tartása, gyerekek utaztatása, szerelések mosása, mosó- és takarítószerek biztosítása, stb…

Nem tudom, hogy a sajtóban egyesek milyen közvetítői díjakra utalnak a TAO támogatások kapcsán, de aki kicsit is ismeri a szabályozást, az tudja, hogy ezek kifizetése a mostani szigorú TAO elszámolási rend szerint lehetetlen, tehát az erre történő utalásoknak nincsen semmilyen valóságtartalma.

Jelen közleményem megjelentetése után nyugodtan és továbbra is politikamentesen szeretnék élni a városomban, és továbbra is segíteni , akiket tudok, elsősorban a focista gyerekeket, mert szeretem Vásárhelyt.

Remélem, hogy ebben a vásárhelyi polgárok mellett a városban jelenlévő politikai erők is támogatni fognak.

Hódmezővásárhely, 2018.10.28.

Sarusi-Kiss József