Kenőpénz

A Jobbikon belüli korrupciógyanús pénzmozgásoktól, zacskóspénzezéstől hangos az országos sajtó. A feketepénzesés miatt feljelentés is érkezett a legfőbb ügyészhez. Az ügy kulcsszereplője a Jobbik pártigazgatója: Szabó Gábor, aki egyébként személyesen vállalt vezető szerepet Márki-Zay Péter kampányában is. Vajon Vásárhelyre is jutott a nejlonzacskós „rántott húsból”?

Egyre több hír és egyre politikusi nyilatkozat szól arról az utóbbi hetekben, hogy gyakorlatilag nincs és nem volt olyan szeglete a Jobbiknak, ahol nem folytak volna keresztül feketepénzek. Legutóbb Volner János exalelnök fejtette ki az Echo TV-nek, rendkívül furcsállta, hogy az üzleti szférából a politikába csöppenve hiába szeretett volna egy úgynevezett cash flow jelentést kapni a párt egészéről, nyolc esztendő alatt ezt nem sikerült elérnie.

„Most már érti, hogy erre a magyarázat az, hogy ha átlátható egy párt gazdálkodása, és a vezetésben ülő emberek rálátnak arra, hogy mi folyik a pártnál, akkor nem lehet zacskóspénzezni”

– írja ezzel kapcsolatban az Origo.hu.

A Volner által emlegetett feketepénzesésről vagy zacskóspénzezésről többen nyilatkoztak az elmúlt napokban, így Szabó Balázs, a párt egykori szekszárdi elnöke, aki feljelentést is tett csalás ügyében a Legfőbb Ügyészségen, valamint Kisberk Szabolcs, a Jobbik-közeli N1TV volt főszerkesztője, de a legnagyobb ellenzéki párt több korábbi regionális igazgatója is jelezte: kész tanúvallomást tenni a korrupciógyanús pénzmozgásokról. A balliberális táborba sodródó Jobbikból távozó politikusok állításaiban közös pont, hogy a párt pénzügyei fölött egyértelműen Szabó Gábor pártigazgató diszponált. Az a Szabó Gábor, akit a milliárdos Simicska Lajos összekötőjeként emlegetettek a Jobbikban, és aki személyesen is részt vett (azaz vezető szerepet töltött be) stábjával Márki-Zay Péter év eleji polgármester-jelölti kampányában. Elhíresült közös fotójuk, melyen február 25-én este ölelkeznek diadalittasan.

Szabó Gábor és Márki-Zay Péter

Mint ismeretes, Márki-Zayt „Jobbik-logó nélküli jobbikos” jelöltként gőzerővel támogatta a Vona-párt, nemcsak Szabó Gábor vezényelte személyesen, ha kellett, Vásárhelyről az eseményeket, de a február 25-i választásra több mint 250 jobbikos aktivista érkezett ide az országból, hogy végigkopogtassa a házakat, és letelepítették a Jobbik-közeli – azóta megszűnt – Iránytű elemzőintézetet is Ember Zoltán Levente vezetésével. A Jobbik tehát mindent bevetett, a Jobbiknak semmi sem volt drága Hódmezővásárhelyen, a győzelem minden pénzt megért. Már csak az a kérdés, milyen forrásokat használtak fel a város „elfoglalásához”: ahhoz, hogy április 8-ára „hangolva”, Hódmezővásárhelyt kísérleti terepként használva a város élére ültessenek egy „Jobbik-logó nélküli jobbikost”. Mielőtt megvizsgálnánk a felmerülő problémákat, tekintsük át, pontosan mit állítanak az országos médiának nyilatkozó, a pártügyekben nyilvánvalóan járatos exjobbikosok!

„Magyar szívvel, józan ésszel, tiszta kézzel” – ezzel a kampányszlogennel vágott neki a Jobbik a 2018-as parlamenti választásnak. Ami a tiszta kezeket illeti, mint fentebb jeleztük, az utóbbi időszakban napvilágot látott értesülések szerint úgy tűnik, bőven van mit mosni a praclikon.

Szabó Balázs volt jobbikos szekszárdi képviselő borította először a bilit, aki egyértelmű utalást tett arra, miként pénzelhette a pártot Simicska Lajos korábbi médiavállalkozó.

– Most vált biztossá, hogy Lajos által csomagolt „rántott hús” volt Szaszi (ez Szabó Gábor beceneve – a szerk.) nejlonzacskójában

– írta a pártból kilépett politikus, aki a Legfőbb Ügyészségen tett feljelentést csalás címszóval ismeretlen tettes ellen. Állítja, a Jobbik pártigazgatóján, Szabó Gáboron át a regionális igazgatókon keresztül kerülhetett a Jobbik választókerületi vezetőihez vélhetően Simicska Lajos pénze, amelyet a párt tagjainak, illetve barátaiknak kellett támogatás címen befizetni a pártkasszába.

Szabó Balázs elmondta, többször rákérdezett a különös támogatási rendszer mibenlétére, arra, honnan van a fura zacskós pénz, amire azt a választ kapta, a pártigazgatótól jött, nem kell vele foglalkozni. – Erről nagyon kevesen tudtak, hogy itt mi dolgozik, gyakorlatilag Szabó Gáboron kívül maximum egy-két ember tudhatta a valódi igazságot, de ha nyomozás fog indulni, minden ki fog derül – így Szabó Balázs az Echo TV-nek. Hozzátette: „felettébb gyanús, hogy minden választókerületben, minden régióban a véletlen folytán 300-400 ezer forintos befizetések eszkalálódtak magánszemélyektől adomány címszó alatt” (ő maga is befizetett 350 ezer forintot – a szerk.).

– Kilenc darab regionális igazgató dolgozott közvetlenül Szabó Gábor pártigazgató kezei alatt, ez a kilenc regionális igazgató kapta meg konkrétan Szabó Gábortól a pénzeket, majd választókerületi szintekre hozták le ezeket a pénzeket, és itt a tagság és a tagság barátain keresztül postán befizetéssel kerültek a pártkasszába

– magyarázta a zacskóspénzes módszer lényegét a TV2 Tényeknek.

A párton belüli korrupciógyanús pénzmozgások miatt tett feljelentést jelenleg a Fővárosi Főügyészség vizsgálja. A Jobbik vezetése hazugságnak minősítette Szabó Balázs állításait, és feljelentéssel, perrel fenyegette meg a politikust. Közben Császárné Kollár Tímea és Árgyelán János, a Jobbik két volt regionális igazgatója viszont a Magyar Időknek azt mondta, ha az illetékes ügyészség nyomozást rendel el, és őket tanúként kihallgatnák, elmondják mindazt, amit a korrupciógyanús pénzmozgásokról tudnak. Egy harmadik egykori regionális igazgató, Szőcs Norbert pedig ezt posztolta közösségi oldalán:

„Kedves (?) Szabó Gábor! Mint egykori munkaadóm nagyon nagyot csalódtam benned újfent! Azonban ha és amennyiben a szekszárdi Szabó Balázs-féle ügy beigazolódik, ez esetben előre tájékoztatlak, hogy minden egyes befizetett forintot vissza követelek és a visszakövetelt összeget bírói letétre kérem teljesíteni, mert azok a Te megtévesztésed miatt kerültek befizetésre.”

Ugyancsak különös milliós készpénzforgalomról és zsebbe kapott pénzekről beszélt a Jobbik-közeli N1TV volt főszerkesztője is, aki rámutatott: feketepénzekkel tömte ki saját médiumát a Jobbik, ismeretlen eredetű készpénzeket folyattak át az N1TV-n.

– Az nagyjából köztudott volt a Jobbikban, hogy többen zacskóban viszik el a pénzt, vagy borítékban vagy mappákban. Az N1TV esetében ez úgy működött, hogy igazából mi rá voltunk kényszerítve arra, hogy jelentős készpénzforgalom legyen, aminek az eredetét nem magyarázták meg, de azért nagyjából mindenki sejtette, hogy honnan van az a készpénz. Nekem a közvetlen főnököm az alapítvány vezetője volt (a csatorna a Kiegyensúlyozott Médiáért Alapítvány tulajdonában működött – a szerk.), de mindenki tudta, hogy az a pénz, amit ő ad, vagy ő oszt ki az nem tőle van, hanem a Jobbik vezetésétől, egészen pontosan Szabó Gábortól. Hiába tagadják, ez köztudott a Jobbikon belül, hogy mindenféle pénzüggyel kapcsolatban csak Szabó Gábor engedélyével, jóváhagyásával lehetett dönteni, bármit kifizetni

jelentette ki Kisberk Szabolcs az Echo TV október 19-i Informátor című műsorában. A volt főszerkesztő szerint kizárt, hogy magánemberek adományaiból jöttek össze a zacskókban, borítékokban, papírmappákban érkező százezrek, milliók. A Jobbik vezetése szerint az N1TV körül minden rendben volt, ezért Kisberket is jogi lépések megtételével fenyegette meg nyilatkozatai miatt, akárcsak Szabó Balázst.

Ahogy arra már utaltunk, a Jobbik pénzügyi kulcsembere, Szabó Gábor nemcsak a párt országos kampányának szálait tartotta kézben, de személyesen volt jelen az esztendő elején a hódmezővásárhelyi időközi polgármester-választási kampányában is, ahol a Jobbik (és a Simicska-média) teljes hadrendszerét csatasorba állította Márki-Zay Péter mellett. Az elmúlt hetekben napvilágot látott információk tükrében joggal merülhet fel a kérdés: vajon Hódmezővásárhelyre is jutott-e a nejlonzacskós rántott húsból a jobbikos sereg élelmezésére? Azaz használtak-e (zacskós) készpénzeket akkor, amikor egyebek mellett aktivisták százainak, egy saját elemzőintézet és Facebook-szakértők idetelepítésével támogatta a Jobbik Márki-Zayt?

És ha már Szabó Gábor ennyire rajta tartotta a kezét a vásárhelyi eseményeken, azt is érdemes megemlíteni, hogy az új polgármester ugyan látszólag elszámolt weboldalán kampányköltségeivel, ám kicsit olyan ez, mint a népmesében: „hoztam is, meg nem is”. Márki-Zay saját bevallása szerint mintegy négyszázan támogatták névtelen levéladományként érkező készpénzzel, illetve banki átutalásban érkező magánadománnyal, de az nyilvánvalóan nem derül ki, milyen magánszemélyek járultak hozzá a kampányához. Mivel a módszer emlékeztet arra, amit Szabó Balázs és Kisberk Szabolcs a Jobbik pártfinanszírozása kapcsán említ, joggal merülhet fel a kérdés: vajon hány jobbikos párttag, illetve a jobbikos párttag baráti köréhez tartozó személy akadt, aki – adott esetben „ismeretlen eredetű” – rántott hússal készpénzzel segítette meg ezt a kampányt?

Olyan kérdések ezek, melyek joggal foglalkoztatják a korrupció minden formáját elutasító vásárhelyi választókat, és melyekre talán csak Szabó Gábor és Márki-Zay Péter adhatnak tisztázó és megnyugtató válaszokat, mondjuk az illetékes hatóságoknak.

Borítókép: pixabay.com, belső kép: Facebook