Makói versenygyőztes diákok keresték fel az Emlékpontot 5

A 2017-2018-as tanévben is megrendezte honismereti vetélkedőjét a makói József Attila Múzeum. Az alsó és felső tagozatos általános iskolások, valamint a középiskolások korcsoportjában meghirdetett verseny legjobbjai a környék több települését is érintő kiránduláson vettek részt, amely során a hódmezővásárhelyi Emlékpontot is meglátogatták a diákok Halmágyi Pál, a hagymaváros közgyűjteményének a nyugalmazott igazgatója vezetésével.

A diákok a tanév első felében írásos feladatot oldottak meg, tesztlapokat töltöttek ki, esszéket írtak és rajzokat készítettek, amelyek megoldásához a makói múzeumban kaptak forrásokat és segítséget, s a legjobb dolgozatot készítő csapatok vettek részt tavasszal a szóbeli versenyen.

Makói versenygyőztes diákok keresték fel az Emlékpontot 4

A makói múzeumban rendezett fordulón a fiatalabb versenyzőknek az ünnepekkel, a karácsony, a húsvét, vagy a pünkösd népszokásaival kapcsolatos néprajzi feladatokat kellett teljesíteni, míg a nagyobbakra Makó helytörténetével és a technikatörténettel, a makói származású mérnök, Galamb József tervezte Ford T-modellhez kapcsolódó feladatok vártak.

Makói versenygyőztes diákok keresték fel az Emlékpontot 2

A három korcsoport első három helyezett csapata kapott meghívást a kirándulásra, amely során érintették Tótkomlóst, ahol a szlovák tájházat és a helytörténeti gyűjteményt keresték fel, Orosházát, ahol a múzeum mellett az ottani Ford T-modell gyűjteményt látogatták meg, illetve Hódmezővásárhelyen az Emlékpont kiállítását ismerték meg Nagy Gyöngyi történész vezetésével.

Makói versenygyőztes diákok keresték fel az Emlékpontot 6

Halmágyi Pál azért is tartotta különlegesnek az Emlékpontban tett látogatást, mivel más múzeumokban tárgyakat, gyűjteményeket ismerhettek meg a gyerekek, míg a vásárhelyi közgyűjteményben a közelmúlt történetével találkozhatott a több mint harminc a makói diák.

Makói versenygyőztes diákok keresték fel az Emlékpontot Makói versenygyőztes diákok keresték fel az Emlékpontot 1

Forrás:
Arany-Tóth Attila
közönségkapcsolati munkatárs
Emlékpont