Könyv az első világháború Csongrád megyei hőseinek emlékére 2

Magyarok a nagy háborúban – Az első világháború elfelejtett hőseire emlékeztek idén a Görgey Történelemverseny résztvevői Szegeden.

Az Elfelejtett hőseink – Csongrád megyei bakák az Isonzó, Doberdó harcterein című kiállítással kezdődött október 26-án az idei – sorrendben a tizedik – Görgey Artúr történelmi vetélkedő.

A kiállítás és a verseny idei témája egyaránt az első világháború centenáriumára épült. A Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület gondozásában megvalósult tárlat egy körutat zárt le a Csongrád Megyei Kormányhivatalban bemutatandó anyaggal, amely megyei középiskolákban vendégeskedett az elmúlt hetekben.

Ahogy minden helyszínen, úgy a Rákóczi téri központi épület aulájában is rendhagyó történelemórákkal kísérték a kiállítás megtekintését a szervezők. A szintén az egyesület által szervezett vetélkedőre idén három országból érkeztek versenyzők: összesen 28 csapat több mint 80 diákja mérte össze tudását és felkészültségét a mai megmérettetésen.

A világháborúkban elhunyt magyar katonák emlékét ápoló egyesület megyejáró kiállítása elsősorban az Isonzó, Doberdó harcterein helyt álló bakákról szólt. A szeptember közepén útnak indult anyag a hét járásszékhely településen, elsősorban oktatási intézményekben volt látható helyszínenként egy hétig. A mindenki számára nyitott kiállítás a Honvédelmi Minisztérium mintaprojektjeként valósult meg, ami megmutatta, hogy a pedagógusok, hadtörténészek és civilek közreműködésével hogyan lehet a diákokat a magyar történelem máig ható részének aktív feldolgozásába bevonni.

A középiskolák 15-17 éves tanulóiban az érdeklődés felkeltése az első világháború eseményei iránt jól sikerült, a rendhagyó történelemórák arra ösztönözték a fiatalokat, hogy saját családjuk történetében, környezetükben fellelhető események után is kutassanak. Szentesen, a Horváth Mihály Gimnáziumban még a Kutatók éjszakája programsorozatba is beillesztették a kiállítást és a hozzá tartozó rendhagyó történelem órát.

Ezt, a kiállítással egybekötött órát Szegeden először a Görgey emlékversenyre érkezett diákok a tekinthették meg.

A kormányhivatalban berendezett kiállítás két hétig lesz látható a hivatal aulájában, annak nyitvatartási idejében. A szervezők iskolai csoportok számára szívesen tartanak ez idő alatt rendhagyó történelemórát.

A Görgey Artúr Történelmi verseny 14 órakor kezdődött a Dugonics András Piarista Gimnáziumban. A megmérettetés tétje nagy volt, hiszen a győztes csapatok és felkészítő tanáraik négynapos, olaszországi történelmi tanulmányúton vehetnek részt 2019 tavaszán, ahol az első világháború magyar vonatkozású hadszíntereire látogatnak el.

A kiállítás és a vetélkedő megszervezését a Honvédelmi Minisztérium, a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság és a Mozaik Kiadó támogatása tette lehetővé.

Forrás: A Csongrád Megyei Kormányhivatal Sajtószolgálata