Pécsi Rita

November harmadikán a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ ad teret Pécsi Rita neveléskutató Fejleszt vagy rombol? című előadásának, amely egy rendkívül komoly és fontos, nem mellesleg igen aktuális témát boncolgat.

A képernyő és az internet hatásai, az ezek által kialakult függőség, illetve az azokkal kapcsolatos megoldások lesznek azok a témakörök, amelyeket leginkább érint majd a kutató vásárhelyi előadásában. Ennek kapcsán a részletekről őt kérdeztük.

– Sajnos azt kell mondjam, hogy az előadás témája egy határokon innen és túl egyaránt rendkívül nagymértékben jelen lévő probléma. Rengetegféle témában tartok ugyan előadást országszerte, ám mégis kijelenthetem, hogy mindegyik közül az internet helytelen használata, az ezzel járó függőség kialakulása és annak leginkább az idegrendszerre vonatkozó negatív hatásai azok, amelyek a legnagyobb teret kapják, és a legtöbb érdeklődőt is vonzzák. Mindemellett a közösségi médiában kialakult kapcsolatainkról is fontos szót ejteni majd. Ugyanis ez a mai világban egy gyakorlatilag minden embert érintő gond

– mondta a Promenad.hu-nak Pécsi Rita neveléskutató.

Az előadó kiemelte, hogy a témával elsősorban azokat szeretné megcélozni, akik a nevelés bármely területén jelen vannak, illetve azokat is szívesen látja, akik önnevelést folytatnak. Tehát elsősorban a pedagógusoknak és nevelőknek próbál majd olyasfajta támpontokat adni, amelyek az internetfüggőség megelőzésére szolgálnak, és amelyek könnyen beépíthetőek már a kisgyermekek életébe is. Az egyik és legfontosabb ezek közül az a szülői minta, amelyet az adott gyermek odahaza lát, majd a különböző oktatási, nevelési intézmények által képviselt minta.

– Komoly egészségügyi problémák jelentkezhetnek azoknál a személyeknél, akik nem figyelnek oda arra, hogy mértékletesen használják az internetet és a közösségi felületeket, hiszen az elismerendő, hogy ez az iparág valóban okos és hasznos dolgokat is rejt, viszont az egyáltalán nem mindegy, hogy ezek milyen arányban kapnak szerepet az életünkben, a kapcsolatainkban

hívta fel a figyelmet.

Az előadóval folytatott beszélgetésünkből az is kiderült, hogy korántsem Magyarországon a legrosszabb a helyzet, de hasonlóképpen sok más országhoz komoly gondot jelent a nem megfelelő módon és aranyában igénybe vett internetfelhasználás. Erről is szó esik majd a vásárhelyi esten.

A november 3-án 15.30-kor kezdődő előadásra való belépés díjtalan!

Fotó forrása: Szekesfehervar.hu