Fejlesztik a mezőhegyesi Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskolát

Lázár János, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztosa kérésére fejlesztik a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskolát és Kollégiumot.

Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója elmondta, a profiltisztítás megkezdődött, jövő tanévtől új szakmák indulhatnak a mezőhegyesi középiskolában, illetve nagy hangsúlyt fektetnek a digitalizációra és modern eszközök beszerzésére is. A vezérigazgató kiemelte: az a céljuk, hogy a tangazdaság Magyarországon és Európán belül is a legnagyobb agrárcégek között szerepeljen, továbbá az iskola egy időben fejlődjön a Ménesbirtokkal: szeretnének sportcsarnokot és tanuszodát, emellett a kollégium és az intézmény épületeinek energetikai felújítását.

– Ezért is indít fejlesztéseket a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt., amelyet az állam támogat – tette hozzá.

Tarkó Gábortól, a Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium igazgatójától a sajtó megtudhatta, az intézményben olyan egyedülálló szakok léteznek, amelyek a lovas szakmákhoz tartoznak, de jövő tanévtől a diákok a mezőgazdasági gépjavító, a mezőgazdasági gépésztechnikus, a vidékfejlesztési szaktechnikus, kertész és hegesztő közül is választhatnak.

Egy sajátos ösztöndíj rendszert is indított az iskola: a Kozma-ösztöndíjnak köszönhetően a legjobb tanulók akár havi 100 ezer forintot is kaphatnak. A diákok a szakmai gyakorlatot a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-nél végezhetik el és a tanulói szerződés által havi 25 ezer forintot kapnak. A 2019/2020-as tanévben 300 főt szeretnének beiskolázni. Az intézmény igazgatója kiemelte, számukra a minőségi oktatás a fontos és nem a tanulók létszáma.

Fejlesztik a mezőhegyesi Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskolát 1

Forrás: makohirado.hu