Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen - élő!

November elsejétől a helyi foci-, kosárlabda-, kézilabda- és vízilabda-egyesületnek sem kell fizetni a sportlétesítményekért bérleti díjat a vásárhelyi önkormányzatnak. A testület a szerda délelőtti rendkívüli közgyűlésen döntött erről. Az ülés bővelkedett vitákban és személyeskedésekben. 

Az első napirendi pont a sportlétesítmények ügye volt. Mint arról korábban beszámoltunk, soha nem látott gondban vannak a helyi sportegyesületek, ugyanis az elmúlt hónapokban kialakult TAO-botrány miatt a vállalkozások nem adnak forrást a támogatásukra. A Fidesz-frakciónak az volt a javaslata, hogy töröljék el november elsejétől jövő október végéig a Hódmezővásárhelyi Futball Clubnak, a Vásárhelyi Kosársulinak, a Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Clubnak és a Hódmezővásárhelyi Vízilabda Sport Clubnak a sportlétesítmények bérleti díjait, hogy ezzel is segítsék őket, és biztosítsák több ezer gyermek sportolási lehetőségeit.

Márki-Zay Péter nem támogatta ezt, mivel így 53 millió forinttól esik el a város. Véleménye szerint a fideszes képviselőknek és Lázár Jánosnak kellene küzdenie a TAO-forrásokért, és nem egy ellenzéki polgármestertől várni, hogy országos vállalkozásokat győzzön meg.

Fekete Ferenc fideszes képviselő, egykori sporttanácsnok úgy látja, most lett meg az eredménye annak, hogy a polgármester a tavasszal korrupcióval vádolta meg a sportegyesületeket és a támogatást nyújtó cégeket. Egy az egyben Márki-Zayt nevezte meg felelőssé a kialakult helyzetért.

Cseri Tamás (Fidesz) pedig azt mondta, a városvezető forintokban méri a sportolási lehetőségeket, holott több ezer gyermek egészsége és szórakozása múlik rajta. – Az augusztus 20-i szórakozásra volt pénz, erre nincs, holott ez lenne az első – mutatott rá a képviselő. Márki-Zay Péter szerint azonban a stadion és az uszoda bezárását csak a fideszesek terjesztik, és a nehéz anyagi helyzet miatt egyértelműen ők a felelősek.

A vita személyeskedésektől és országos politikától sem voltak mentesek. Kószó Péter fideszes képviselő az ülés közben kivonult a teremből és kijelentette, “neki nem ezt jelenti a város képviselete, mint Márki-Zaynak, ezért nem vesz részt a parttalan vitákban”.

Végül a fideszes többség megszavazta a bérleti díjak eltörlését.

A következő napirend a Vásárhelyi Televízió helyzete volt. Az üzemeltető önkormányzati Szerdahelyi NKft. lassan fizetésképtelenné válik, emiatt a grémium felszólította a polgármestert, hogy fizessen a tévé számára a határozati javaslat szerint 56 millió forintnyi törzstőke-visszapótlást. Márki-Zay erre úgy reagált: üres kasszából nem lehet fizetni. A közgyűlés megszavazta a visszafizetést, kötelezte arra a polgármestert.

A végén pedig azt szavazták meg a képviselők, hogy a polgármester a strandra és a VTV-re vonatkozó május 29-i döntését hajtsa végre, mivel nem kaptak arról tájékoztatást, hogy ez augusztus 31-ig megtörtént-e. Hegedűs Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője szerint a hivatal nem működik együtt a képviselőkkel, és ezért nem tudnak érdemi munkát végezni a közgyűlésben. Mint elhangzott, a strandnál a törzstőke pótlás már megtörtént, a városi tévé esetében azonban még nem. Márki-Zay Pétert október 31-ig kötelezték ennek pótlására.

A díszteremben történteket percről percre (időrendben visszafelé) itt olvashatja:

11:35: Vége a közgyűlésnek.

11:22: Kovács László önálló képviselői indítványa következett. Május 29-én a testület két olyan határozatot hozott a strand és a tévé törzstőke visszapótlásával kapcsolatban, amit augusztus 31-ig kellett volna Márki-Zay Péternek teljesíteni, erről azonban a képviselők nem kaptak tájékoztatást.

Hegedűs Zoltán: nehéz úgy érdemi munkát végezni, hogy az anyagokat a hivatal visszatartja. Nem tudják hivatalosan, hogy ezek az ügyek hogy állnak.

Varga Ildikó jegyző: a beszámolót nem kaphatták meg eddig a képviselők, mivel a közgyűlés még csak most szavazna arról, hogy kér-e tájékoztatást.

Hegedűs Zoltán: “papíron szeretnénk kimutatást látni, mert bizalmatlanok vagyunk”.

Márki-Zay Péter: teljesen jogos, mivel magukból indulnak ki.

Bálint Gabriella: elkeserítő, ami itt folyik. Ha a hivatal együttműködne a képviselőkkel, akkor jeleztek volna már korábban, mi hol tart. “Ha ott a szíved, mindig találsz meg a megoldást. Ha nincs ott a szíved, mindig találsz kifogást” – idézett egy közmondást a fideszes képviselő.

7-3-1 arányban elfogadta a közgyűlés, hogy Márki-Zay Péter október 31-ig hajtsa végre a közgyűlés által május 29-én hozott határozatokat. A strand esetében a törzstőkepótlás már megtörtént, a VTV esetében azonban még nem.

Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen - élő! 10

11:13: -A határozati javaslatot ha megszavazzák, akkor az önkormányzatnak 56 millió forintos törzstőkepótlást kellene fizetnie, ami nem elég a 94 millió forintos veszteség tisztázására. Emiatt a törzstőkepótlás más visszafizetését kell keresni – ismertette Tatár Zoltán aljegyző.

A testület elfogadta a javaslatot, az 56 millió forint kifizetését. A közgyűlés kötelezi a polgármestert, hogy a grémium hozta döntéseket hajtsa végre.

11:01: Molnár Lászlóné: térjenek vissza a VTV ügyéhez. Több kérdése is van Rókus Ákos ügyvezetőhöz. Arra kíváncsi, hogy felelősségnek érzi-e magát és a fideszes többséget, amiért ekkora a vesztesége a TV-nek. – Ilyen TV-t senki nem néz szívesen, és a vállalkozások sem hirdetnek náluk – mondta a képviselő. Úgy véli, hogy Rókus Ákosnak nem kellett volna megemelni a fizetését, és a TV-nek nem makói eseményekre kellene járnia, hanem csak a vásárhelyiekre.

Rókus Ákos október 15-én jelezte, hogy lemond a juttatásáról. Az ügyvezető elmondta, ha ennél is kevesebbet kérne, már neki kéne fizetnie azért, mert bemegy a munkahelyére. – A reklámbevételek tekintetében pedig az idei év rekordnak számít. Én pedig elsősorban a gazdasági ügyekért, nem a tartalomért vagyok a felelős. Arra ott a főszerkesztő és a felelős szerkesztők – válaszolt a Szerdahelyi ügyvezetője.

A TV három munkavállalótól már megvált, az ügyvezetői bér pedig körülbelül a 10 évvel ezelőtti áraknak felelt meg.

Márki-Zay Péter szerint sokat beszéltek Rókus Ákossal a TV helyzetéről, amiért dícséret illeti. Azonban a polgármester véleménye az, hogy a médium megsértette február 25. előtt a választási törvényt, mert nem kiegyensúlyozottan tájékoztatta a lakosságot.

10:39: A Vásárhelyi Televízió jövője a következő napirend. Tatár Zoltán aljegyző ismertette: az önkormányzati cég lassan fizetésképtelenné válik, mintegy 94 millió forinttal.

Hegedűs Zoltán: ha a polgármester végrehajtaná azt, amit a közgyűlés eldöntött, akkor most nem ülnének itt, és a városi cégek is működnének.

Márki-Zay Péter: üres kasszából nem lehet fizetni. Ha mindent végrehajtana, akkor a 24 milliárdos költségvetésből 27 milliárdot kellene kifizetnie.

Hegedűs Zoltán: a polgármester megint összekeveri a dolgokat, ez így szakmailag nem állja meg a helyét. A képviselők így nem tudnak döntéseket hozni, mert nem kapják meg a szükséges információkat. – Nem értjük, hogy csődben van-e a város, vagy sem. Lehet, hogy az egész csak egy politikai terv része – mondta.

Márki-Zay Péter: legyen elég annyi, hogy 1,5 milliárd forinttal több kifizetendő számlánk van az év végéig, mint amennyi a bevételünk.

Bárány Bélánét, a Közgazdasági Iroda vezetőjét kérte a mikrofonhoz a polgármester. A szakember kifejtette, a bevételek a vártnál 2,5 milliárd forinttal alul fognak teljesülni.

Hegedűs Zoltán: január óta a polgármester annyit hazudott már, hogy a Fidesz-frakció nem tud bízni benne. Éppen ezért kérnek pontos dokumentumokat, amiből tisztán látszanak. – Önt nem királynak, hanem polgármesternek választották. Ön nem uralkodó, törvényi kötelezettségei vannak – hívta fel a figyelmet a politikus.

Márki-Zay szerint egy példát sem tudnak mondani az ő hazugságaira, míg a Fidesz rendszeresen hazudik.

Nagy Ernő: a következő közgyűlésre, egy zárt ülésen tárgyaljanak a pontos számokról. Egymás megvádolására és parttalan vitákra nincs szükség.

10:38: Elfogadták a napirendi pontot 7 igen, 2 nem és 2 tartózkodás mellett, így a négy sportegyesületnek elengedik november elsejétől a bérleti díjakat.

10:27: Márki-Zay Péter: senki nem szeretné bezárni a stadiont és az uszodát, ezt csak fideszesek terjesztik.

– Az augusztus 20-i rendezvénysorozatot sikerült megrendezni, és legalább annyi embernek volt fontos, mint a futball. Azon dolgozunk, hogy jobb legyen a költségvetésünk, és minden feladatot el tudjunk látni – mondta a városvezető.

Molnár Lászlóné: a 48 sportegyesületből ha levonunk 4-et, marad 44, ahol még tudnak sportolni a gyermekek.

A jobbikos képviselő szerint a stadion kivilágítása olyan modern, hogy ilyet még a fővárosban sem lehet látni. – Nem a polgármester az, aki be szeretné záratni a stadiont és az uszodát – mondta.

Hegedűs Zoltán: megint nem a lényegről beszélnek. – Fognak működni a sportlétesímények vagy sem? Bár nehéz úgy dönteni, hogy nem tudjuk, hogy Vásárhely milyen anyagi helyzetben van. A legutóbbi dokumentum, amit erről kaptunk, az felér egy politikai szórólappal. Hiányosak az információink – magyarázta a frakcióvezető.

A képviselő hozzátette, legutóbbi információik szerint 80 millió forint általános tartaléka van a városnak, így 20 millió és 53 millió forint nem lehet akadály.

Márki-Zay Péter: jogi akadályai lehetnek annak, hogy van, amit nem kapnak meg. Bár úgy tudja, vannak információk a Városházán belülről is.

Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen - élő! 8

10:12: Visszatértek a határozati javaslathoz. Márki-Zay szerint 53 millió forintot von el a várostól, ha megszavazzák azt, hogy a foci, a kézilabda, a kosárlabda és a kézilabda egyesületek november 1-től ne fizessék a sportlétesítmények bérleti díjait az önkormányzatnak. – A TAO-t Makóról vissza kell hozni Vásárhelyre – tette hozzá.

Nagy Ernő szocialista politikus: fizikailag rosszul van a közgyűléstől, gyomorideggel nem lehet bírni, ami itt van. – Ilyen beszólások nem valók ide, elegem van, ebbe a város belerokkan. Önmérsékletet kell tartani, a politikai véleményeket nem itt kell elmondani a közgyűlésen – hívta fel a figyelmet.

A képviselő szerint ha ezt most megszavazzák, akkor a több mint 40 sportegyesület is joggal kérhetné, hogy engedjék el a bérleti díjakat. Előtte meg kellene teremteni a finanszírozást erre.

Márki-Zay szerint a fideszes képviselőknek kellene pénzt hozniuk a sportegyesületeknek, mert így csak tovább rombolják a város anyagi helyzetét.

Cseri Tamás: a több ezer gyermek sportolása mindennél többet ér. – Nem világsztárokat akarunk nevelni, hanem az egészségüket szeretnénk megőrizni. A mindennapos testnevelésnek máris vannak kimutatható egészségügyi eredményei – jelentette ki a fideszes képviselő, aki szerint az augusztus 20-i ünnepségnél még nem volt csőd, akkor szórakozásra volt pénz, most viszont amikor a gyerekekről van szó, akkor nincs.

A városatya szerint a gyerekek lennének az elsők, és ezt nem lehet forintban mérni.

Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen - élő! 7

09:57: Kószó Péter szerint egy polgármesternek nem forradalmat és harcot kellene hirdetnie Budapesten, hanem a város összes polgáráért kellene tevékenykedni. – A fideszes szavazókért is, mivel  jelentős részét képezik a városnak  – tette hozzá.

Kis Andrea alpolgármester: a parttalan viták miatt rövidebbre kellene zárni a közgyűlési felszólalásokat, mert Kószó Péter most 13 percig beszélt. – Be kellene tartani az önkormányzati SZMSZ-t. A TAO-val kapcsolatban pedig látványosak a vásárhelyi fejlesztések, de felteszem a kérdést: hol tart a magyar futball, miért nem nézi senki a meccseket? – érdeklődőtt.

A szocialista politikus kérdése felháborodást váltott ki a fideszes képviselők között. Márki-Zay Péter szerint ne nyissanak újabb vitát.

A polgármester cáfolja Kószó Péter állításait.

Kószó Péter: “Önnek ez a város képviselete, nekem pedig nem. Én ilyen vitákban nem veszek részt”. Kivonult a teremből.

Márki-Zay Péter: sakkozás eredménye volt, hogy a város a korábbi években működni tudott. – Maximális adót szedtek be a lakosoktól és a cégektől is – reagált.

Fekete Ferenc Kis Andrea szavaira: a TAO-pénz az utánpótlásnak szól, nem az országos élcsapatoknak. Elnézést kérek a szülők nevében az Ön kijelentéséért.

Kis Andrea szerint kifordították a szavait. – Hol tart a magyar foci? Mit tett az elmúlt 8 évben a Fidesz ebben a kérdésben azon kívül, hogy hatalmas csarnokokat építetett? – kérdezte az alpolgármester, aki szerint inkább az iskolákra kellett volna költeni azt a pénzt.

Kecskeméti Rita fideszes képviselő: volt itt már szó országos politikáról, Fideszről, MSZP-ről. Rövid időn belül 3 közgyűlés volt, beszéljenek az érdemi munkáról, a vásárhelyi ügyekről!

Márki-Zay Péter: az előző városvezetés sokat tett a helyi sportéletért, különösen az uszoda kimagasló jelentőségű.

Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen - élő! 5

09:32: Márki-Zay Péter: a stadiont nem szabad bezárni, de üres kasszából nem tudunk többet fizetni a sportegyesületeknek. – Ha tavaly ugyanennyi pénzből működni tudtak, akkor nem a mi finanszírozásunkon kell változtatni – mondta a politikus. Hozzátette: Fekete Ferenc országszerte egyedülállóan teljesen átláthatóvá tette a TAO-rendszert, ami a Kúria szerint előírás is, mivel közpénzekről van szó.

A polgármester a héten egyeztet azokkal a cégekkel, akik korábban adtak TAO-forrást, idén pedig nem. – A frakció kormánya a Fidesz, harcoljanak a képviselők a TAO-pénzekért, ne egy ellenzéki polgármester hatására várják azt, hogy országos cégek ide hozzák majd a támogatást – hívta fel a figyelmet.

Márki-Zay Péter továbbra is úgy véli, hogy a fideszes képviselők hozták Vásárhelyt rossz anyagi helyzetbe. Országos politikai példákkal próbálja bírálni a kormány tevékenységét.

Kószó Péter: a mostani szónoklat a tegnapi Bem téri szónoklat folytatása volt. – Fröcsögött a rosszindulattól és tele volt logikai bukfenccel. A TAO-támogatás azt jelenti, hogy a vállalkozások a társasági adójuk egy részét nem a központi költségvetésbe fizetik be, hanem inkább a sportágakra fordítják. Ez azonban csak a töredéke annak, amit rá kell költeni a helyi sportéletre, mert a többit az önkormányzati büdzséből kell biztosítani – reagált a képviselő.

– Amennyiben a város valóban anyagi csődben van, akkor ki kellene jelölni egy kormányzati csődbiztost, mert törvényi kötelezettségeink vannak rá – mondta még el Kószó. Választ vár arra, hogy akkor most milyen anyagi helyzetben van a város, és az, hogy most szeptemberben mekkora adóbevétel érkezett be az önkormányzathoz.

Közben Márki-Zay Péter Kovács Pált, a HMSZ Zrt. pénzügyi és szolgáltatási igazgatóját kérte a mikrofonhoz. Elhangzott, 200 millió forint éves veszteséggel zár az önkormányzati cég, csakúgy, mint a korábbi években.

Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen - élő! 2

09:16: Márki-Zay Péter fél attól, hogy a stadion be fog zárni. – Amit a frakció akar, hogy a sportegyesületek ne fizessenek bérleti díjat a városnak, arra finanszírozást kell találni – jelentette ki a polgármester, aki szerint ez nem lenne megoldás a jelenlegi nehéz anyagi helyzetben.

A városvezető szerint Lázár János Vásárhely helyett Makóra irányította a TAO-pénzeket, ezért is vannak nehéz helyzetben az egyesületek.

Hegedűs Zoltán: ez hazugság, Lázár János ilyet nem mondott. – Ön korrupcióval vádolta a vállalkozásokat, egyesületeket, a felelőtlen kijelentéseiért köszönhető a jelenleg kialakult helyzet – tette hozzá.

Márki-Zay Péter állítja, hogy ő nem vádolt korrupcióval senkit a TAO miatt.

Fekete Ferenc: nem Lázár János szedi a TAO-pénzeket, hanem a mindenkori városvezetés. – Erre oda kell figyelni, ezt menedzselni kell – mondta a fideszes képviselő.

Az egykori sporttanácsnokot több vállalkozás is felhívta az utóbbi időben. – Ezek a cégek nem szeretnék, hogy nyilvánosságra hozzák őket, mert akkor mindenki hozzájuk fordulna támogatásért – ismertette Fekete Ferenc. Leszögezte: néhány hónapja nem azért mondott le a sporttanácsnoki tisztségről, mert el akart menekülni a feladat elől, hanem azért, mert eddig mindig sikerült a TAO-forrásokat összeszedni, most viszont a viták miatt erre nem vállalt garanciát.

– Most lesz az első év, amikor nem tudunk elszámolni a TAO-val. Ha ez így lesz, két évig kizárják a vásárhelyi sportegyesületeket a rendszerből, így ez idő alatt egy fillér nem érkezik ide. Ezt hangsúlyozom tavasz óta. Ez nem a Fidesz-frakción múlik – magyarázta a képviselő, aki szerint tévhit, hogy a kormánypártiak akarják tönkre tenni a várost, inkábbMárki-Zay Péter az, aki a rombolást elkezdte.

Fekete Ferenc a polgármestert nevezte meg felelősnek a kialakult helyzetért.

Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen - élő! 3

09:07: Mivel az ülés rendkívüli, így nincs lehetőség napirend előtti felszólalásra. Az első pont jön tehát, a sportlétesítmények ügye.

Hegedűs Zoltán, a Fidesz-frakcióvezetője nem érti, hogy a stadion jelenlegi helyzetéről miért nem készült eddig közgyűlési anyag. holott ez nagyon fontos és sürgős a város érdekében.

– Nem engedhetjük, hogy bezárjon egy önkormányzati sportlétesítmény, és azt sem, hogy egy vásárhelyi fiatal ne tudjon sportolni a településen, mivel az ő egészségük Vásárhely jövője – mondta Hegedűs Zoltán, aki szerint ilyenre példa az elmúlt 28 évben nem volt, és reméli, hogy nem is lesz.

Varga Ildikó: nem érkezett a képviselők részéről ilyen kérés, hogy erről anyagot szerettek volna a polgármesteri hivataltól.

Hegedűs Zoltán: világosan jelezték, mit szerettek volna.

Márki-Zay Péter: öt nappal ezelőtt letöltötték a képviselők az anyagokat, már akkor is jelezhették volna, ha van valami probléma.

Kószó Péter: az a hagyomány, hogy a hivatal segíti a képviselők munkáját.

Rendkívüli közgyűlés Vásárhelyen - élő! 4

09:05: Megkezdődött a közgyűlés. A 14 képviselőből 12 jelen van, Grezsa István és Kovács László fideszes képviselők nincsenek itt.

Korábban írtuk:

Az ülés 9 órakor kezdődik a polgármesteri hivatal dísztermében.

Napirendek:

  1. Települési képviselők indítványa a rendkívüli közgyűlés összehívására, a hódmezővásárhelyi sportlétesítmények üzemeltetésének ügyében
  2. Rókus Ákos ügyvezető kezdeményezése a közgyűlés összehívására, tekintettel a Szerdahelyi József Műsorszolgáltató Nonprofit Kft. gazdasági helyzetére
  3. Dr. Kovács László képviselő úr önálló indítványa „Beszámoló a 639/2018. (V.29.) számú és a 640/2018. (V.29.) számú közgyűlési határozat végrehajtása érdekében tett intézkedésekről
Fotók: Gémes Sándor