Márki-Zay Péter

A vásárhelyi polgármester szerint előbb-utóbb zavargások és erőszak vethet véget a Fidesz és Orbán Viktor uralmának. Rákosival, Miloseviccsel és Ceausescuval állította párhuzamba a magyar miniszterelnököt az 56-os forradalom előestéjén.

Orbán Viktor rendszere egyre inkább a Rákosi-rendszerre hasonlít Márki-Zay Péter szerint. Az ellenzéki pártépítő vásárhelyi városvezető erről vasárnap esti Facebook-monológjában adott elő, ahol azt magyarázta, miért gondolja, hogy előkerülhetnek hazánkban a Molotov-koktélok, azaz forradalom törhet ki.

Márki-Zay a három egymást követő demokratikus választáson kétharmados többséggel megválasztott Fidesz rendszeréről úgy fogalmazott: ahol a demokratikus váltás lehetőségét ilyen mértékben korlátozzák, kékcédulás választási módszereket, hazug és lejárató propagandát alkalmaznak, ott „előbb-utóbb nincs is más megoldás arra, hogy ilyen korrupt és zsarnoki hatalmat le lehessen váltani, mint az erőszak”. Hozzátette, attól fél, a Fidesz ezt nem tudja elkerülni.

A Fideszt a magyar történelem legkorruptabb pártjának, Orbán Viktor kabinetjét a magyar történelem legkorruptabb kormányának nevezte a vásárhelyi politikus. Szerinte ha Orbán Viktor pártja így folytatja, nem tudja elkerülni, hogy egyszer majd ne demokratikusan váltsák le.

„A Rákosi-rendszer következménye volt 1956, most a Fidesz azt mondja, nem akar 56-ot, nem akar forradalmat, mégis Rákosi-rendszert épít”

– fejtegette a polgármester, aki szerint

Orbán Viktor odáig viszi tovább ezt a folyamatot, „míg a Rákosi-rendszer jutott 1956-ban”.

Azt is mondta, ha „előbb-utóbb ha lesznek zavargások, erőszak”, akkor a fideszes vezetők, Orbán Viktor és kormányának tagjai magánrepülőikkel és helikoptereikkel el fognak menekülni, és az emberek – akár erőszak formájában! – azokon tölthetik ki haragjukat, akik bírónőként vagy újságíróként, kollaboránsként fenntartották a rendszert.

Orbán Viktor személyét és hatalmát a videóüzenetében Milosevic bukott szerb diktátor, háborús bűnös és Ceusescu, a kommunista román zsarnok rendszerével is párhuzamba állította Márki-Zay, aki hozzáfűzte: a diktátorok, a diktatúra számára jelenleg is csak a forradalom fenyegetése jelent némi kontrollt.

A cikkünkben vázolt elemezgetés 50:50-től indul az alábbi videóban: