Márki-Zay: soha nem késő tisztességes, becsületes magyar emberek oldalára állni

– Soha nem késő tisztességes, becsületes magyar emberek oldalára állni, soha nem késő kiállni a meglopott, megszomorított, megalázott emberekért – jelentette ki október 23-i ünnepi beszédében Márki-Zay Péter polgármester.

– Önök február 25-én forradalmat csináltak itt Vásárhelyen, a szeretet forradalmát. Azért azt, mert az utóbbi 8 hónapban Vásárhelyen még fideszesnek is jobb lenni, mint előtte volt – jelentette ki mintegy háromszáz megemlékező előtt mondott ünnepi beszédében Márki-Zay Péter. Vásárhely polgármestere hangsúlyozta: a város bebizonyította az elmúlt 8 hónap alatt, hogy  senkinek sem kell félnie.

– 1956 megmutatta a kommunista pártnak, hogy hogy még ők sem tehetnek meg akármit. Minekünk az a feladatunk, hogy a mai kommunistákkal is megértessük azt, hogy a hazugságnak és a lopásnak is van határa. Ehhez nem kell erőszak, nem kell véres forradalom, hanem bátor kiállítás kell. ’56 legfőbb tanulsága ez, hogy mindennek van határa, hogy nem fogj a magyar nép eltűrni a diktatúrát, a lopást, a megfélemlítést – jelentette ki a polgármester.

Márki-Zay: soha nem késő tisztességes, becsületes magyar emberek oldalára állni 1

Márki-Zay Péter hozzátette: a kommunista párt 1956-ban a magyar nép által támasztott kihívásra két nevet, Nagy Imréét és Biszku Béláét adta.

– Biszku Béla a megfélemlítés és a korrupció képviselője volt, aki semmiféle retorzió sem ért agg koráig. De amikor a magyarok elmentek mellette, pontosan tudták, milyen erkölcstelen szerepet játszott az erkölcstelen hatalomban, s annak a fenntartásában. Nagy Imre pedig az a hős miniszterelnök, akire ma emlékezünk. 1956 október 23-án, pillanatnyi hezitálás után, megértve a magyar nép szavát, a forradalmárok mellé állt. Ezáltal példát mutatott mindannyiunknak abból, hogy soha nem késő tisztességes, becsületes magyar emberek oldalára állni, soha nem késő kiállni a meglopott, megszomorított, megalázott emberekért – mondta Márki-Zay Péter. Azt kérte, hogy a fideszes szavazók és politikusok is legyenek bátrak és legyenek Nagy Imrék, de ne legyenek biszkubélák.

Márki-Zay: soha nem késő tisztességes, becsületes magyar emberek oldalára állni 2

Az ünnepségen ünnepi műsort adtak a Bethlen Gábor Református Gimnázium diákjai.

A Nagy Imre sétány 1956-os emlékoszlopánál koszorút helyeztek el a városi önkormányzat, a Jobbik, az MSZP, a Fidesz-KDNP, a Vitézi Rend, valamint a fegyveres testületek képviselői.

Márki-Zay: soha nem késő tisztességes, becsületes magyar emberek oldalára állni 4