Mucsi Tamás: Márki-Zay jobban tenné, ha leállna a gyurcsányozással

A DK választókerületi elnöke szerint nagy szüksége lesz a hódmezővásárhelyi polgármesternek a szavazóikra, ezért nem jó taktikát választott a népszerűsége növelésére, amikor az elmúlt héten az országos médiában szállt bele Gyurcsány Ferencbe, valamint új Magyar Gárda létrehozásáról szónokolt. Mucsi Tamás szerint Demokratikus Koalíciónak Makón és Hódmezővásárhelyen is megkerülhetetlen szerepe lesz az önkormányzati választáson.

– Kezdjük egy érdekes kérdéssel. Úgy tudom, Gyurcsány Ferenc a DK elnöke, meg a választásokkor is az volt, de Márki-Zay Péter szerint 1 millió szavazatot visz a Fidesznek.

– Márki-Zay Péter nagyon sok mindent mondott, és nagyon sok mindennel nem tudok egyetérteni. Ő bevallottan kiábrándult fideszes, jobboldali gondolkodású, jobboldali retorikája van, jobboldali fogásokat használ, ezzel építi magát.

– De a megválasztásakor és most is számítana baloldali szavazatokra, öntől is kért segítséget…

– Persze, a választások előtt nagyon sokat beszéltünk vele arról, hogyan lehetne Hódmezővásárhelyen győzni, és nem titok, hogy mi is beálltunk mögé. Megkeresett a kampányban, és segítséget kért, pont ezért nem értettem, hogy az első adandó alkalommal gyurcsányozásba kezdett. Nekem ez nem volt szimpatikus, de ezt betudhatjuk annak, hogy még kezdő politikus, látszik, hogy sok hibát követ el.

Gyurcsány Ferenc

– Ha a mai tudását nézzük Márki-Zay Péterrel kapcsolatban, most tudna őszintén mellé állni, ha segítséget kér?

– Azt hiszem, egy nagy beszélgetés előtt állunk azzal kapcsolatban, hogy mit akar tenni. Én a jobboldali értékrendjét nem ítélem el, nem tartom rossznak, hogy mer egy külön utas jobboldali politikát folytatni, a kiábrándult, jobboldali szavazókat próbálja meg összegyűjteni. Számomra azonban ellentmondás, hogy szerinte egységes gyűjtőpártot kell létrehozni, amibe az összes ellenzéki párt részt vesz, a következő mondatával meg ebből kilöki a DK-t. Azt tudomásul kell venni, hogy a Demokratikus Koalíciónak 3-400 ezer szavazója stabilan van, a baloldalon a legelkötelezettebb szavazóbázissal. Ha egységesek akarunk lenni, akkor nem szabad ilyen kirekesztéseket tenni, vagy be kell ismerni azt, hogy nem tudok azonosulni bizonyos pártok politikájával. Akkor viszont ne ácsingózzunk a szavazóikra, mert nem fog menni.

– Milyen tanácsot adna akkor Hódmezővásárhely polgármesterének?

– Azzal kellene foglalkoznia, akit le akar győzni, az pedig a Fidesz, nem Gyurcsány Ferenc és a DK. Először is azért, mert ez nem fog menni, ebbe belebukott már nála nagyobb politikus is. Másodszor pedig azért, mert ha tovább szabdaljuk az ellenzéket, annak nem lesz jó vége. Márki-Zay Péternek meg kell, hogy kövesse Gyurcsány Ferencet, mert akkor, amikor a Demokratikus Koalíció beállt mögé, szó nem volt arról, hogy gyurcsányozással próbál népszerűséget szerezni magának. Ez lejárt lemez. Gyurcsány Ferenc a politikai életben benne van, meghatározó szerepet tölt be, a véleményére a mai napig adnak. Márki-Péter hozzáállása miatt viszont mi egyelőre külön készülünk az önkormányzati választásokra Hódmezővásárhelyen, bízva abban, hogy megfordul a nézőpontja, és képesek leszünk megállapodni. Ha mondjuk beleolvas a Sokak Magyarországa programunkba, biztos vagyok benne, hogy lesz olyan pont, amivel tud azonosulni. Ha ez így van, akkor emelkedjen felül a gyurcsányozáson, és az ország érdekében, Hódmezővásárhely érdekében, tudjon ő is engedményeket tenni. Én azt tanultam meg, hogy egy üzlet akkor jó, ha mindkét félnek jó. Ha nem tudunk megállni középen, akkor nincs üzlet.

Mucsi Tamás: Márki-Zay jobban tenné, ha leállna a gyurcsányozással 2

– Fordulni elég sok mindenben fordult már, de most egyelőre szerinte a helyi képviselőknek adott esetben a pártközpontokkal is szembe kell menni, mert azok nem engedték az összefogást az országgyűlési választáson…

– A mi esetünkben Márki-Zay Péter ebben is téved. A DK úgy működik, hogy a helyi elnökség tesz javaslatot egy bizonyos stratégiára, azt jóváhagyja az országos elnökség. Nem az országos elnökség akarja nekünk megmondani, hogy mi a jó vidéken. A különböző településekre helyi szinten különböző stratégiánk van. Nem fordult még elő, hogy a központból megvétózták volna a helyi akaratot, mert belátják, hogy másként kell politizálni Makón és Hódmezővásárhelyen ahhoz, hogy maximalizáljuk a szavazatokat. Ez nem értékrendbeli különbség, hanem stratégia arra, hogyan tudjuk a legjobban képviselni a mi választóinkat. Hiszem, hogy Hódmezővásárhelyen jó lenne egy nagy ellenzéki összefogás, de erre most kevés esélyt látok, önállóan készülünk a választásokra.

– Önnek mi ugrik be először, ha azt mondjuk, hogy Magyar Gárda? Beleillenek a cigányok, zsidók, baloldaliak, ahogyan Márki-Zay Péter gondolja?

Az, amikor félkatonai szervezet masíroz és megfélemlít, a nacionalizmus felé vezető út, az sosem jó üzenet. Ennek az emlegetése még akkor sem jó, ha más volt vele a célja Márki-Zay Péternek. Sőt, szerintem az átalakulóban lévő Jobbik sem szereti, ha hozzákötik. Ezt a témát nagyon kár volt elővennie.

– Ilyen is fordult elő már párszor, de akkor nem lehet, hogy előbb néha gondolkodni kellene, mint beszélni?

– Márki-Zay Péter jó marketing szakember, ezt a részét jól csinálja, neki bizonyos kérdésekkel a felszínen kell maradnia, de az én értékrendemtől távol áll az, ahogyan ezt csinálja. Akaszt magára egy címkét, de nem biztos, hogy jót választott, ezt tudom erre mondani.

– Hogy értékeli most a DK szerepét Makón és Hódmezővásárhelyen?

– Makón Szerintem azt a fideszes városvezetésnek is be kellett látnia, hogy ez egy alapvetően baloldali város, amihez nekik is igazodniuk kell. Hat éve vezetem a választókerületet, mi mindig mindent a település érdekében tettünk. Voltak konfliktusok, de azt tudomásul kell venni, hogy itt a Demokratikus Koalíció lett AZ ellenzéki erő. Nekünk vannak javaslataink, a kritikai észrevételeink építő jellegűek, mert nem rombolni akarjuk a várost. Ott tartunk, hogy az ellenzék többi tagjának hozzánk kell csatlakozni, ha eredményesen akar szerepelni az önkormányzati választáson. Hódmezővásárhelyen a Jobbiknak és az MSZP-nek is kicsivel nagyobb a tábora, de követve azt, hogy Márki-Zay Péterből hányan ábrándultak ki a választások után, bizony szüksége lesz a győzelemhez az elkötelezett DK szavazókra.

A teljes interjú ide kattintva olvasható el.

Forrás: makohirado.hu, Nagy Szabolcs interjúja