Keveset fogyasztjuk, pedig varázslatos egy szer és csodákra képes

Amióta világ a világ, a mézet a legtermészetesebb csodaszerként emlegetik. Nagy örömünkre Magyarország élen jár kitermelésében. Ennek okáért hát rengeteget exportál az Európai Unió különböző országaiba. A jó minőség és a remek hatások ellenére viszont még mindig kevesen fogyasztják idehaza. Kádár Ernő vásárhelyi méhésszel beszélgettünk.

Bizony hosszú évek múltak el felettünk, mire növekedni kezdett a keresleti százaléka.

És, hogy ennek mi a legfőbb oka? Többek között erről is kérdeztük Kádár Ernő, hódmezővásárhelyi méhészt.

– Azt gondolom, hogy sajnos még mindig a pénztárca és a hagyományok szabnak határt Magyarországon a mézfogyasztás területén. Egyszerűen a magyar ember nincs hozzászokva ahhoz, hogy mézet fogyaszt. A lakosság nagy része sokkal inkább előnyben részesíti az olcsó cukrot, a csokoládékat, és a különböző édességeket, mint sem a jó minőségű, tiszta, finom mézünket. Hát ezért is olyan minimális az a növekedési ráta – kezdte a méhész.

Keveset fogyasztjuk, pedig varázslatos egy szer és csodákra képes 1

Pedig a méz számos egészségügyi probléma kezelője lehetne.  Ilyenek például az égési sérülések, az álmatlanság, a hiperaktivitás, az ágybavizelés, a kimerültség, az orrdugulás, és így tovább.

– Az előállításban ügyesek vagyunk, ezért is lenne jó, ha a magyar ember a magyar mézet fogyasztaná, hiszen az köztudott, hogy a legjobb és a leghatásosabb mindig az, ha a saját országában megtermelt termékeket fogyasztja az ember. Ez fokozottan igaz a mézre, ugyanis ezúton a szervezet sokkal ellenállóbbá válhat a különböző fertőzésekkel és megbetegedésekkel szemben  – folytatta Kádár Ernő.

Keveset fogyasztjuk, pedig varázslatos egy szer és csodákra képes 2

Elmondása alapján kijelenthetjük, hogy az akácméz kuriózum. Ezt szinte mindenki ismeri, de a vegyesvirág és a repceméz is igen csak kedveltté vált az utóbbi időben.

Az viszont, amit a boltok kínálnak, messze áll a valóságtól, ugyanis általában túlhevítettek, ami nem teszi lehetővé a kikristályosodását. És mint tudjuk, az a jó méz, ami előbb vagy utóbb kristályossá válik.

– Szerencsére Hódmezővásárhely környékére jellemzőbb, hogy a vásárlók felkeresik a termelőket, ami által általában egy erős bizalmi faktor alakul ki, ezt pedig az követi, hogy nem vásárolnak a boltban többé mézet – mondta a gazdálkodó.

Keveset fogyasztjuk, pedig varázslatos egy szer és csodákra képes 3

Azt is megtudtuk Kádár Ernőtől, aki mindezek mellett a Hódmezővásárhely és Vidéke Méhész Egyesület elnöke, hogy számukra a legnagyobb cél nem más, mint, hogy növekedjen a térségben a fogyasztók száma. Reményeik szerint a trenddé vált egészséges életmód hamarosan ezt is magával hozza majd.

Keveset fogyasztjuk, pedig varázslatos egy szer és csodákra képes 4

Ám addig is a legapróbbakkal próbálják megszerettetni ezt a könnyű, lány, mézédes csodát. Mégpedig úgy, hogy óvodások és alsó osztályosokhoz járnak előadásokat tartani a méhekről, a méhészkedésről, és a méz előállításának folyamatáról.

Azt, hogy mi mindenre jó még a varázslat, hogy milyen egyéb termékek vásárolhatóak meg a termelőtől és, hogy milyen recepteken keresztül tudja bevezetni akár egy háziasszony a háztartásába a mézfogyasztást, mint szokást azt itt tekinthetik meg.

Fotók: Gémes Sándor