Márki-Zay Péter és Gyurcsány Ferenc

Alaposan kiverte a biztosítékot a balliberális pártnál a vásárhelyi városvezető gárdázása és gyurcsányozása. A politikai selyemzsinórt küldő DK megüzente: nemrég egy dél-alföldi polgármester már csúfosan belebukott abba, hogy a pártelnököt támadta, de a szavazótáborát el akarta szipkázni.

A legkevésbé sem félreérthető és félremagyarázható hadüzenetet küldött a Demokratikus Koalíció az országos politika színpadára csörtető Márki-Zay Péternek. A vásárhelyi polgármester, aki unokatestvérével, Hadházy Ákossal „családi vállalkozásban”, a balliberális médiaügyvéd, Magyar György bábáskodása mellett szervezi a hamarosan zászlót bontó Mindenki Magyarországa egyesületet/mozgalmat/pártot, a gárdázással és a gyurcsányozással húzta ki a gyufát a DK-nál.

A Promenad.hu információi szerint ez áll annak hátterében is, hogy a Gyurcsány-párt mindösszesen egy székesfehérvári önkormányzati képviselőjét delegálta a „rokonok” által október 23-ára összehívott, az Európai Ügyészséghez való csatlakozáshoz aláírásokat tarháló tüntire. Arra az összeellenzékinek füllentett megmozdulásra, mely egy lesz a több ünnepi (ünneprontó) ellenzéki akció közül a fővárosban.

Még ennél is egyértelműbb jel, hogy a DK szócsövének, pártportáljának számító Nyugati Fény blog egész pályás letámadást indított Márki-Zay ellen. A Nyugati Fény friss cikke is bizonyítja, a vásárhelyi polgármester hatalmas öngólt lőtt azzal, hogy nemrégiben valamiféle új Magyar Gárda szükségessége mellett tett hitet, melyben „együtt vonulnak”, „ott vannak a cigányok, a zsidók és a baloldalaik is”, illetve (nem először) beleszállt Gyurcsány Ferencbe, de bejelentette igényét a DK, azaz Gyurcsány szavazóira. A rossz ízű és rossz emlékű gárdázással széles tömegek érzékenységét sértette meg a túlmozgásos politikai újonc, a gyurcsányozással pedig átlépett egy olyan politikai határt, ami nem maradhatott válasz nélkül. A DK-s blog egyértelműen fogalmaz: Márki-Zay politikai mentora, Botka László szegedi szocialista polgármester mint miniszterelnök-jelölt ugyanebbe bukott bele, hogy félre akarta pöccinteni Gyurcsányt, de saját maga által vizionált összefogás égisze alatt elcsaklizta volna a szavazóit, támogatóit.

A „Márki-Zay nekiment Gyurcsánynak, de a DK szavazói kellenek neki” című Nyugati Fény-cikk tehát elsőként azt figurázza ki, hogy a vásárhelyi polgi – mint a Promenad.hu is megírta – az ATV keddi Egyenes beszéd kontrájában alaposan belezavarodott a gárdázásba.

„Kissé zavaros gondolatáról kérdeztek a riporterek, miszerint kedvenc pártjának, a Jobbiknak ‘szüksége van egy Magyar Gárdára, amiben ott vannak a cigányok, a zsidók és a baloldaliak is.’ A hódmezővásárhelyi polgármester finoman szólva nem győzte meg Rónai Egont és kérdezőtársait, hogy ez egy sikeres koncepció lenne.”

A DK-s portál ezt követően kiemeli, Márki-Zay azzal igyekezett „kompromittálni” Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, hogy szerinte „rengeteg embert taszít”, sőt, „egymillió embert visz a Fideszhez szavazni.” Ezután gyorsan leszögezte viszont: a DK-sokra viszont szüksége van, ahogy a jobbikosokra és szocialistákra is.

„Tehát nem a dékásokkal van a baja, hanem Gyurcsánnyal?” – kérdezett vissza Rónai Egon, mire a celebpolgármester arról beszélt, hogy „meg kell nyugtatni a Fidesz-szavazókat, hogy nem az a cél, hogy Gyurcsány Ferenc, vagy az a kormány visszatérjen.”

A Nyugati Fény vészjóslóan felhívja a figyelmet: Márki-Zay

„gondolatmenete kísértetiesen emlékeztet egy másik alföldi polgármester, bizonyos Botka László ‘programjára”, aki azzal próbálkozott, hogy a DK-ról leválassza annak legitim módon, 98 százalékkal megválasztott elnökét, mondván ‘a DK-sok kellenek, Gyurcsány nem.’ Talán emlékeztetni kellene Márki-Zay Pétert, hogy Botka próbálkozásának is csúfos kudarc lett a vége”

– vágnak oda az önjelölt nagypolitikai próbálkozónak. Rámutatva: a politikai érzék hiányát jelzi, hogy Gyurcsányt ekézve feszültséget akar szítani az ellenzéki oldalon.

A Márki-Zay által megálmodott ellenzéki egységből tehát egyelőre továbbra is csak a kétség a biztos.

Borítókép: hirolvaso.com