Túljelentkezés volt az internet veszélyeire figyelmet felhívó előadáson

Nagyon nagy volt az érdeklődés a vásárhelyi iskolák körében az október 19-én, délelőtt megrendezett előadáson, amelynek témája az internet veszélyeit boncolgatta, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban.

Dr. Mándoki Anna főhadnagy, aki a hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság iskolai bűnmegelőzési tanácsadója és Kiss Gergő rendőrőrnagy, aki Csongrád Megyei Rendőr főkapitányság, Kisteleki Rendőrkapitányság Rendészeti osztályának vezetője beszélt az esemény céljáról, és arról, hogy mekkora mértékben és mely korosztálynál van jelen leginkább a fent említett probléma.

-Az esemény célja nem más volt, mint, hogy felhívjuk a fiatalok figyelmét egy jelenleg nagyon is aktuális és trendnek számító problémára, amely az internet veszélyeit rejti magában. Gyermekpornográfia, visszaélés személyes adatokkal, internetes zaklatás illetve az ezzel járó bűncselekmények azok, amelyekre fel szerettük volna hívni a figyelmét a ma ideérkező diákoknak – kezdte a rendészeti osztály vezetője.

Nagy volt az érdeklődés az internet veszélyeire felhívó előadásnak

Elmondása szerint a fiatalok körében szinte hónapról hónapra előfordul a megyében egy-egy kiemelkedő eset, amelyről ők is hírt kapnak.

-Ki kell, hogy emeljem, hogy ez az előadás azért jött létre, mert Hódmezővásárhelyen a témával kapcsolatban igencsak rossz tapasztalataink vannak. Ugyanis számos olyan iskolai felkérés érkezett hozzám, amely azt taglalta, hogy mennyire jó és hasznos lenne, ha ezen fennálló gonddal kapcsolatban tartanánk előadást. Nyilván a kolléga és én is más-más szempontból tudtunk és próbáltunk hatást gyakorolni, de azt gondolom, hogy már a prevencióval tettünk egy lépést a javulás érdekében – mondta a bűnmegelőzési tanácsadó.

Nagy volt az érdeklődés az internet veszélyeire figyelmet felhívó előadásnak

Mándoki Anna jelezte, hogy a legnagyobb gond a hetedik és tizedik osztályosok körében van. Akik már-már beleesnek a 14 éves korba, ami ugye a büntethetőséggel is együtt jár. Ez pedig azt jelenti, hogy fokozottan oda kell figyelni arra, hogy ki mit csinál internetezés közben.

Az a már-már túljelentkezés, amit az oktatási intézmények mutattak az előadás megtekintése iránt, arra ösztönözte a szervezőket, hogy a későbbiekben olyan témákat is feldolgozzanak, amelyek a drog használtra és az erőszakos, bántalmazással kapcsolatos viselkedésekre, problémákra hívják majd fel a figyelmet.