Megérkeztek az influenza elleni oltóanyagok és működik a figyelőszolgálat

Az influenza megelőzésének egyetlen hatékony eszköze a védőoltás. Az idei influenza szezonban is lehetősége van a kockázati csoportba tartozóknak és a munkakörük által veszélyeztetett munkavállalóknak ingyenes oltás igénybevételére.

Az oltóanyagok már megérkeztek a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi és Élelmiszerlánc-biztonsági Főosztályára és 2018. október 18-ig a megye minden háziorvosának átadták.

Az ország egész területén az országos tisztifőorvos október 1-től rendelte el az influenzafigyelő szolgálat működtetését. A figyelőszolgálatba megyénk 54 alapellátási egysége került – ez az orvosok 20 %-a. A jelentési rendszerbe bevont orvosok közül 4 háziorvos ún. „őrszem” (sentinel) orvos, s ők a betegforgalmi adatok mellett rendszeresen (hetente minimum kétszer) végezhetnek virológiai vizsgálatot, melynek nagy jelentősége van a járványt okozó kórokozó kimutatásában és a területünkön előforduló influenzavírus típus mielőbbi meghatározásában. A háziorvosok jelentési kötelezettsége a 2019. év 20. hetéig tart. A jelentés a heti beteg forgalmi adatokat és az influenzaszerű megbetegedés miatt orvoshoz fordulók számát tartalmazza korcsoportok szerint.

Az oltóanyag inaktivált, tehát nem élő vírust tartalmaz. Magyarországon a 2017/2018-as influenza szezon előtt 782 497 adag oltás került beadásra 12,7 % több mint megelőző szezonban. Súlyos, oltást követő nemkívánatos eseményt egyetlen esetben sem észleltek az oltóorvosok.

Minden 60 évesnél idősebb személynek ajánlott az influenza elleni védőoltás, továbbá életkortól függetlenül a krónikus légzőszervi betegségben szenvedőknek, pl. asztmás betegeknek, szív-, érrendszeri betegségben szenvedőknek, cukorbetegnek, krónikus máj- és vesebetegeknek, daganatos vagy más betegség miatt csökkent védekezőképességű személyeknek.

A védőoltás az idős emberek körében a kórházi felvételek számát 25-39%-kal, a halálozási gyakoriságot 35-57%-kal csökkentheti. Az intézményekben, ápolási otthonokban élő, influenza ellen oltott idős személyek között a kórházi kezelés gyakorisága felére, a tüdőgyulladás kockázata 60%-kal, a halálozás kockázata 68%-kal csökkenhet.

A kockázati csoportba tartozók a háziorvosuknál, illetve a foglalkozás-egészségügyi orvosuknál élhetnek a védőoltás lehetőségével.

A WHO szakemberei arra hívják fel a figyelmet, hogy az influenza vírus változékonysága miatt nem lehet biztosan megjósolni az idei járvány súlyosságát, ugyanakkor egyetértenek abban, hogy az oltott betegek esetében még a részleges védettség esetén is enyhébben, gyorsabban zajlik le a megbetegedés, mint az oltatlanoknál.