Hivatali vesztegetés miatt emeltek vádat a polgármester ellen

Kijelentette a polgármester. hogy a településen az ő engedélye nélkül semmi nem épülhet, és kizárólag ismerős céggel hajlandó együttműködni. Börtönt kér rá az ügyészség.

A Központi Nyomozó Főügyészség vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat a polgármesterrel szemben.

A Miskolci Törvényszék vádirata szerint egy külföldi állampolgár borászati üzemet kívánt létesíteni egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei községben.

2016 tavaszán a beruházó – még az ingatlan megvásárlását megelőzően – felkereste a település polgármesterét, aki támogatásáról biztosította a tervezett fejlesztést, de azt kérte, hogy a kivitelezéssel a nevelt fia által vezetett céget bízzák meg.

Az építészeti kivitelezéssel megbízott más cég 2016 augusztusában megkezdte a munkálatokat, amelyeket a vádlott – a szükséges engedélyek megléte ellenére – a helyszínen személyesen leállított, az ott dolgozó munkásokat pedig elzavarta, valamint telefonon bejelentést tett a helyi rendőrőrs vezetőjénél azzal a valótlan állítással, hogy a helyszínen dolgozó munkások őt megtámadták.

Ezt követően a vádlott a polgármesteri hivatalban megjelenő beruházóval közölte, hogy a településen az ő engedélye nélkül semmi nem épülhet, és kizárólag ismerős céggel hajlandó együttműködni. Utalt arra is, hogy a tervezett beruházás nem fog megvalósulni, ha a megbízott kivitelezőt nem cserélik le.

Az ügyészség a minősített vesztegetés bűntettén túl, hivatali visszaélés bűntettével és büntetőeljárás alapjául szolgáló hatóság félrevezetésének vétségével is vádolja a polgármestert. A vádlott terhére rótt bűncselekmények – a halmazati szabályokra tekintettel – akár 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetőek.

A 2018. július 1-től hatályos büntetőeljárási szabályok alapján az ügyészség vádiratában azt indítványozta, hogy amennyiben a nyomozás során tagadásban lévő vádlott az előkészítő ülésen beismeri a bűncselekmények elkövetését, a bíróság halmazati büntetésül ítélje 5 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetésre és 1 millió forint pénzbüntetésre.