Czeglédy Csaba

Összenő, ami összetartozik. Vásárhelyiek, figyelem: a „független” Márki-Zay Péter „rejtőzködő” támogatóit Botka László és Gyurcsány Ferenc korábbi ügyvédje, a súlyos korrupciós ügy kapcsán előzetesben lévő Czeglédy Csaba jogi képviselője, az MSZP egyes számú jogi szakértője vette szárnyai alá. Bizonyára a véletlen műve…

Legfőbb ideje, hogy felnyíljanak végre a szemek, hiszen a „független” maszlag mögött ordít a politika valósága. Hódmezővásárhelyen is összenő ugyanis, ami összetartozik.

Mindezt annak kapcsán állapítjuk meg, hogy kiderült: Márki-Zay Péter legfőbb támogatóit, a polgármester által egyszerű, hétköznapi kisvárosi katolikus nagycsaládként aposztrofált Szabó testvéreket nem más képviseli, mint a budapesti Litresits Ügyvédi Iroda, jelesül Litresits András ügyvéd. Sajtó-helyreigazítási kérelmet juttattak el a korábbi cikk kapcsán szerkesztőségünknek, és perekkel is fenyegetőznek.

Jóval érdekesebb azonban, hogy ki is ez a Litresits András, és hogyan jut el három hétköznapi vásárhelyi polgár, azaz Márki-Zay Péter három legnagyobb támogatója ehhez az ügyvédhez.

Nos, Litresits Andrásról tudni érdemes, hogy a súlyos korrupciós botrány kapcsán több mint egy éve előzetesben lévő Czeglédy Csaba egyik fő ügyvédje, jelenleg is számos ügyben képviseli a szombathelyi szocialista politikus-jogászt. Azt a Czeglédyt, akit korábban, előzetesbe helyezését megelőzően az MSZP és a DK, valamint személyesen Gyurcsány Ferenc DK-elnök és Botka László MSZP-s szegedi polgármester (Márki-Zay Péter mentora!) ügyvédjeként ismert meg a közvélemény.

Többször megírtuk:

Czeglédyt és társait bűnszervezetben, üzletszerűen, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, mintegy 6,3 milliárd forintos költségvetési csalással gyanúsítják. A durva korrupciós ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal már befejezte a nyomozást, hamarosan vádat emelhetnek a gyanúsítottak ellen.

Az adóhatóság gyanúja szerint a Czeglédy vezette bűnszervezet 2011 és 2017 között olyan céghálózatot alakított ki, amely az érdekeltségében álló Human Operator Zrt.-n keresztül diákmunka-közvetítéssel foglalkozott. A céghálóban részt vevő iskolaszövetkezetek az általános forgalmi adót, illetve a személyi jövedelemadót nem vallották be, vagy ha be is vallották, nem fizették meg.

Litresits András azonban nemcsak Czeglédy Csaba ügyvédje, de az MSZP egyik kiemelt partnere is – még a balliberális sajtó is „az MSZP legfontosabb jogi szakértőjeként” emlegeti. Konkrétan ő a szocialista párt delegáltja a Nemzeti Választási Bizottságban. A Fidesz képviselője, Budai Gyula tavasszal az összeférhetetlenséget is felvetette annak kapcsán, hogy az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba védőügyvédje egyúttal az MSZP-Párbeszéd szövetség Nemzeti Választási Bizottságba delegált tagja. Úgy fogalmazott, mindez azt bizonyítja, hogy a „maffiabaloldalon teljes mértékű az összefonódás”.

Litresits András szerződéses jogviszony keretében segítette/segíti az MSZP parlamenti frakciójának munkáját is. Tavaly 12 hónapra 4 millió 800 ezer forintot kapott a szocialistáktól ezért az ügyvédi megbízásért cserébe.

Úgy tűnik, Márki-Zay Péter és támogatói esetében minden út Rómába, pontosabban Botkán át vezet.

Érdekességként jegyezzük meg a végén, a Szabó család marginális dolgokat kifogásol a korábban megjelent cikkben: ifj. Szabó Márton azt, hogy pontosan mekkora nagyságú, értékű földterületen gazdálkodik, Szabó János pedig hogy aktívan felvállalja-e munkahelyén a politikai elkötelezettségét. A három testvér emellett sérelmezi, hogy a cikk bemutatta képmásukat, melyeket korábban büszkén vállaltak a nagy nyilvánosság előtt Márki-Zay Péter hivatalos, illetve a Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálat Facebook-oldalán, valamint nyilvános közéleti szerepléseikkor, azaz a Hír TV-nek vagy a HVG-nek nyilatkozva a vásárhelyi és az országos politikáról…

Borítókép: Fegyőrök vezetik 2018. február 22-én Czeglédy Csabát a Szegedi Törvényszék tárgyalótermébe. Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely