Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 17

Személyeskedések, leszavazott napirendek, sehová nem vezető viták – így zajlott a csütörtöki közgyűlés Hódmezővásárhelyen. Szinte semmilyen témában nem született érdemi döntés, helyette inkább országos politikai ügyek kerültek elő. Cikkünkben percről-percre olvashatja a történteket. 

Ma reggel 8.30-tól 12.15-ig folytatták a múlt hét pénteken berekesztett ülést Vásárhelyen. Az első komolyabb vita az óvodai csoportlétszámokkal kapcsolatban robbant ki: Márki-Zay Péter polgármester, Kis Andrea alpolgármester és a fideszes képviselők közel egy órán át győzködték egymást, hogy egy csoportba 25-nél több gyermek járhasson, vagy sem.

Vágó János azzal indokolta ellenvetését, hogy erről már jóval ezelőtt kellett volna értekezni, és nem októberben, amikor már javában tart a nevelési év. – Inkább induljon több csoport, de ha most megengedjük, hogy 28-29 óvodás tartozzon egy csoportba, akkor az év közben könnyen 30 fölé mehet, ami már elfogadhatatlan – érvelt a fideszes képviselő.

Patkósné Dezső Katalin, a Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda vezetője szerint egyre nagyobb a probléma, mivel egyre kevesebb az óvodapedagógus, így félő, hogy egy-egy gyermekre nem jut annyi idő, miközben egyre több a sajátos nevelési igény. Ezért segítséget kér a fenntartói jogokkal rendelkező önkormányzattól. Kis Andrea egy városi óvodaprogram kidolgozását javasolja, mert az óvodában még könnyebb nevelni a gyermekeket, mint később általános és középiskolában. A testület végül nem szavazta meg a csoportlétszámok emelését.

Cseri Tamás (Fidesz) felszólította Kis Andreát, hogy mielőtt még mindenkit kioktat erkölcsi kérdésekben, inkább tisztázza magát a Zuschlag-ügyben, mivel ezt április óta nem tette meg. Az alpolgármester úgy reagált, a tanúvallomását nem adja ki az ügyészség, Cseri pedig szeretné látni az erről szóló elutasító levelet.

A közbeszerzésekkel és a Járható Vásárhely Programmal kapcsolatban is nézeteltérések adódtak. A fideszes képviselők úgy látják, a városi beruházásokra nincs pályázó és megállt a fejlődés, ami egyértelműen annak köszönhető, hogy Márki-Zay folyamatosan anyagi csőddel riogat és korrupcióval vádol vállalkozásokat. A polgármester szerint mindez hazugság, és több beruházás, például az óvodák és az orvosi rendelők felújítása is sikeresen véget ért. Mindössze kettő olyan közbeszerzés van, amire még nincs jelentkező: az egyik az idősek otthona, a másik a Klauzál iskolák korszerűsítése.

Leszavazták a Rudnay Gyula ösztöndíj folytatását is. Hegedűs Zoltán, a Fidesz-frakció vezetője ezt azzal indokolta, hogy az erről szóló elvi döntést már meghozták, de a pénzügyi részről csak akkor tudnak határozni, ha majd a jövő évi költségvetésnél látják, milyen lábakon áll a város. Az iskolabusz biztosításáról sem sikerült döntést hozni, mivel Hegedűs jelezte, hogy hibás előterjesztés került a közgyűlés elé.

Percről percre a történteket (időrendben visszafelé) itt olvashatja: 

12:10: Véget ért a nyílt ülés, zárt kezdődik.

12:07: A pilótajáték kifejezés a következő téma, amit Márki-Zay Péter rendszeresen használ az előző városvezetés gazdálkodására. Hegedűs Zoltán szerint minden önkormányzat a gördülő fejlesztés szerint tevékenykedik, úgyhogy ezt hasonlítani a pilótajátékhoz olyan, mintha a tőzsdét a rulettel azonosítanák.

Kis Andrea a gördülő fejlesztést felelőtlenségnek nevezte.

Mivel ez tájékoztató volt a közbeszerzésekről, ezért nem kellett szavazni.

11:52: Benkő Zsolt: meg kell nézni, hogy az utóbbi 10 évben melyik párt képviselői ültek a vádlottak padján. Nem a Fideszé.

– A képviselőtestület tagjai semmit nem loptak el, és ezután sem fognak. Amennyiben ezt nem így látja a polgármester, akkor tegyen feljelentést, és vizsgáltassa ki ezt – szólt a képviselő, aki szerint a napirenddel kellene foglalkozni, mert a városatyáknak ma még más dolguk is lenne.

Kis Andrea: az Európai Unió rendszerint tapasztal visszaéléseket a pályázatokkal kapcsolatban, amiről lehet is olvasni a sajtóban.

11:48: Cseri Tamás: meg kell nézni a sajtóhíreket Almási István és Lázár János idejében. Akkor minden a fejlesztésekről, a felújított épületek átadásáról szólt, most pedig a balhékról, a cirkuszokról.

Márki-Zay Péter: orvosi rendelők, óvodák felújítása sikeresen lezajlott, ezt is figyelembe kell lenni.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 27

11:30: A polgármester tovább folytatta a Fidesz-politika kritizálását. Már az országos politika is színre került: uniós pénzek, Sargentini-jelentés, lakástakarékpénztár megszűnése, köztisztviselők elbocsátása.

Hegedűs Zoltán: “nem cáfolnám a polgármester szokásos hazugságcunamiját”. – Azt viszont visszautasítom, hogy nem lennénk megelégedve a Városfejlesztési Irodája munkájával, éppen ellenkezőleg, ez az iroda működik a legjobban, Mucsi Lászlónak köszönhetően. A közbeszerzésekért azonban nem az iroda, hanem egy személyben a polgármester a felelős. A közgyűlés korábban így döntött – szögezte le.

– Hegedűs Zoltánnak meg sem kellene szólalnia, mert korábban ő volt a fejlesztésekért felelős alpolgármester. Tudnia kell, hogyan működnek a dolgok – jelentette ki Márki-Zay.

Mint kiderült, kettő közbeszerzés nem volt sikeres: egyik az idősek otthonát, a másik a Klauzál iskolákat érinti.

Márki-Zay Péter szerint a megoldás az lenne, ha feloszlatnák a közgyűlést.

Hegedűs Zoltán: “megérteném, hogy ha Ön a kampányba menekülne a munka elől”. – A mártélyi kerékpárút felújítása a mártélyi önkormányzat pályázata, úgyhogy ne kerüljön a vásárhelyi közgyűlés elé. Csak a helyi ügyekre vagyunk kíváncsiak – hangsúlyozta.

Márki-Zay Péter: sok vásárhelyit érint a mártélyi kerékpárút, ezért került szóba a téma.

11:03: – Szomorúan tapasztalom, hogy nem csak a TAO-rendszer omlik össze a városban, hanem a közbeszerzéseink is veszélyben vannak, ugyanis sokszor nem sikerül elsőre kiírni őket – szólalt fel Cseri Tamás a közbeszerzési eljárásokról szóló tájékoztató kapcsán. A képviselő szerint lassan nem lesz olyan komoly vállalkozó az országban, aki elvállal hódmezővásárhelyi beruházást.

– A rombolás tökéletes látszik a hivatal részéről – tette hozzá.

Márki-Zay Péter: komoly változtatást tervez a Városfejlesztési Iroda felállásában és működésében, mivel nagyon gyakran kritika éri Mucsi László irodavezető munkáját.

A TAO-kapcsán pedig azt mondta a polgármester, kéri a listát, hogy kik azok a vállalkozók, akik nem adnak ilyen forrást a városnak, mert akikkel ő beszélt, azok mind készséggel állnak rendelkezésre. A politikus hozzátette: egy olyan közbeszerzés volt, amire nincs pályázó, de erre a többi városban sem.

Cseri Tamás úgy véli, Márki-Zay ismét ledobja magáról a felelősséget. – Lassan már mindenki mindenért felelős, csak maga a polgármester nem az. Ön vállalkozókat vádolt meg korrupcióval, lejáratja őket. Több cég azon gondolkozik, hogy elköltözik innen, mert elege van a mocskolódásból – jelentette ki a képviselő. Úgy látja, most jött el annak a következménye, hogy Márki-Zay folyamatosan azt hangoztatja: csődben van a város.

– Ha van egy 500 millió forintos pályázat Vásárhelyen, miért jelentkezne rá egy vállalkozó, amikor az sem biztos, hogy ki lesz fizetve?  – kérdezte a városatya.

Márki-Zay Péter: ismét hazugságokat hallhattunk. – Van felelősségem, például abban , hogy nem rúgtam ki minden fideszest a Városházáról, mert attól eltekintve megbízok bennük. A vállalkozókat pedig nem vádoltam korrupcióval, egy céggel, az Építészmesterrel állok perben, de még onnan is özönlenek a pályázatok – reagált a városvezető, aki szerint kevés értelemmel kell rendelkeznie valakinek ahhoz, hogy folyamatosan ennek ellenkezőjét állítsa.

10:42: A Járható Vásárhely Programról tervezett ütemezése a következő napirend. Keresztury Mónika, a Jogi Iroda vezetője ismertette, április végén szavazta meg a közgyűlés a beruházás elindítását, hogy felújítsák a rossz állapotban lévő utakat, járdákat. A projekt több mint 1 milliárd forintba kerül, és a kivitelezés határideje december 31-ig volt tervezve.

Mivel az ezzel járó technikai feladatok során történt csúszás, ezért maga a projekt ütemterve is módosul. Ezért a végső határidő 2019. szeptember 30. lesz.

Hegedűs Zoltán nem érti, hogy több hónapig miért nem történt semmi előrelépés az ügyben, ezért ő nem fogadja el a tájékoztatót.

Ismét nézeteltérés alakult ki a frakcióvezető és Márki-Zay Péter között. A polgármester úgy látja, a Fidesz által megszabott határidők alatt lehetetlen volt intézkedni, míg Hegedűs szerint a polgármester ismét mellébeszél és maszatol.

Mucsi Lászlót, a Városfejlesztési Iroda vezetőjét szólították mikrofonhoz, aki elmondta: a közbeszereztetés megpályáztatása miatt csúszott a projekt. Az utakat négyzetméterre pontosan fel kellett mérni. – Tőlem senki nem kérte a műszaki dokumentációt – mondta.

Hegedűs Zoltán: ha április 27-én ennek a munkának nekirugaszkodott volna a polgármesteri hivatal, akkor sikerült volna betartani a határidőket.

Márki-Zay Péter: ezen túl minden héten írásban egyeztetünk a Városfejlesztési Irodával.

Hegedűs Zoltán módosító indítványát fogadja el a testület. Kovács László képviselő elhagyta a termet.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 22

10:25: Leszavazta a testület a Rudnay Gyula művészeti ösztöndíj folytatását. A Fidesz-frakció szerint az elvi döntést ugyan korábban már meghozták, a pénzügyi részét pedig csak akkor érdemes tárgyalni, amikor már látható a jövő évi költségvetésben, hogy milyen anyagi helyzetben van a város.

Márki-Zay Péter úgy látja, ez megint csak bizonytalanságot szül.

10:17: Megszólalt a csengő, folytatódik az ülés. Kovács László fideszes képviselő is megérkezett.

Az iskolabusz szolgáltatása a soron következő napirend. Horváth Zoltán sportreferens ismertette: a 2018/19-es tanévre az önkormányzatot 19, a tankerületet 11, a református egyházközséget 1,9 millió forint terheli emiatt.

Hegedűs Zoltán: gondjai vannak ezzel az előterjesztéssel. Júniusban már döntöttek erről, 10 millió forintot át is csoportosítottak erre a célra, de ezt a mostani előterjesztés nem tartalmazza.

Márki-Zay Péter: ezt azt jelenti, hogy nem támogatják az iskolabuszt?

Hegedűs Zoltán: természetesen támogatják az iskolabuszt. Az előterjesztés viszont hibás, jobban figyelni kellene, hogy milyen előterjesztések kerülnek a testület elé.

Tatár Zoltán aljegyző: nem ismeri a Közgazdasági Iroda erre vonatkozó munkáját, így nem tud ehhez hozzászólni.

A napirendi pontot ezért elhalasztják.

09:58: Márki-Zay Péter 17 perces szünetet rendelt el 10:15 percig. A Városházára ugyanis megérkezett az Államkincstár, és nem sikerült módosítani a látogatás időpontját.

09:56: A Czirbus Piroska Közalapítványba a néhai polgármester, Almási István helyett Márki-Zay Péter, a Hódmezővásárhely Városáért Alapítványba pedig Kószó Péter korábbi alpolgármester helyett Kis Andrea jelenlegi alpolgármester kerül – döntöttek a képviselők.

09:50: Vita alakult ki a gyermekek átmeneti otthonával kapcsolatos közfeladat ellátásáról. Az önkormányzatnak 2,5 millió forint készenléti díjat kellene fizetnie Szentesnek, hogy oda fogadják az ezt az intézményt igénybe vevő vásárhelyi gyermekeket.

Cseri Tamás soknak találta az erre szánt összeget, főleg, hogy Vásárhelyen már volt ilyen otthon, és csak 3-4 család vette igénybe. Márki-Zay Péter és Kis Andrea szerint nem talált a polgármesteri hivatal ennél jobb ajánlatot a megyében, és arra kérik Cserit, hogy a következő közgyűlésre keressen ennél kedvezőbbet.

A fideszes képviselő pedig arra kéri a polgármestert, hogy a következő ülésre állítson össze egy anyagot, hogy az utóbbi hónapokban mennyi bérlakást adtak el, azzal ugyanis lehetne bevételt szerezni a Márki-Zay szerint nehéz anyagi helyzetben lévő városnak.

A grémium 5-5 arányban leszavazta a napirendi pontot.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 30

09:38: Nem fogadták el a képviselők, hogy egy csoportba 25 óvodásnál több járjon. 5 igen és 5 nem szavazat született. Márki-Zay Péter, Kis Andrea, Molnár Lászlóné, Nagy Ernő és Szabó Pál igennel, Benkő Zsolt, Cseri Tamás, Hegedűs Zoltán, Kecskeméti Rita és Vágó János nemmel voksolt.

09:20: Cseri Tamás: Kis Andrea rendszeresen kioktatja a képviselőket, de még mielőtt erkölcsre inti a többieket, inkább tisztázza magát a Zuschlag-ügyben. – Áprilisban megígérte, hogy nyilvánosságra hozza a vallomását, azóta pedig fél év eltelt – hívta fel a figyelmet a fideszes képviselő.

Kis Andrea: ha nincs válasz, akkor jön a támadás. – Akkor én is tudnék kérdezni a fideszesek gazdagodásáról, korrupciójáról – reagált az alpolgármester.

Cseri Tamás: nagyon sajnálja, hogy Kis Andrea csak a handa-bandát tanulta meg Márki-Zay Pétertől. – Én egy konkrét dologról kérdeztem az alpolgármestert. Ez a közgyűlési jegyzőkönyvben is szerepel – szólalt fel Cseri Tamás. A fideszesekre azt mondta, ő nem nyomozóhatóság, nem az a feladata, hogy ezzel foglalkozzon.

Kis Andrea: ezek olyan iratok, amiket nem lehet kikérni az ügyészségről, mivel személyes adatokat tartalmaznak.

Nagy Ernő: a napirend az óvodákról szól, így erről kellene dönteni. Nem érti, Cseri Tamás miért most hozza fel ezt a napirendet.

Molnár Lászlóné döbbenten áll az előtt, hogy milyen támadások érik az óvodavezetőt. – Azt akarják elérni, hogy még rosszabb legyen a helyzet? Mi ennek a célja? – kérdezte a jobbikos képviselő.

Hegedűs Zoltán: “képviselő asszony félreértett, én nagyra értékelem az óvodavezető munkáját.” – Ha valóban kevesen vannak és túlterheltek az óvodapedagógusok, akkor miért jelent segítséget, ha több gyermek kerül egy csoportba? – érdeklődött.

Patkósné Dezső Katalin: az a jó, ha sok a gyermek, mert az 1-2 évre biztosíték a megfelelő gyermeklétszámra. A kormány döntése érdekében 3 éves kortól kötelező az óvodába járás, és már befogadjuk a 2,5 éveseket is.

Vágó János: év közben is sok a változás. 25 fő felett ne legyen csoport, mert ez év közben akár 30 fölé is mehet, ami már megengedhetetlen.

Márki-Zay Péter: tavaly ez nem volt probléma?

Vágó János: ez a probléma most van, nem visszafelé kell tekintgetni.

Cseri Tamás Kis Andreához: “megnézném én azt a levelet, amiben visszautasították az alpolgármester kérelmét a Zuschlag-ügyre vonatkozóan”.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 28

09:05: Kecskeméti Rita: ennél a szakmánál is csak egy dolog a biztos, az pedig a változás. Ez egy kihívás, amire fel kell készülni, és nem most kell gondolkozni, hanem már jóval korábban kellett volna. – Ezt nem itt, és nem nekünk kell megoldani. Nekem nincs pedagógusi képzettségem. Nem egy későn beadott anyagra, hanem egy megoldási tervezetre lett volna szükségünk – jelentette ki a fideszes képviselő.

Patkósné Dezső Katalin: „én leírtam, hogy a szegedi egyetemmel szerződésben vagyunk, hogy hallgatókat fogadjunk, akik később nálunk dolgoznak”. – Mi igenis felkészültünk a problémákra, és próbáltunk a magunk lehetőségeivel megoldást találni. A célom nem a sajnálkozás volt, hanem elmondani, hogy milyen nehézségeink vannak – tette hozzá.

Hangsúlyozta, tavaly például 17 sajátos nevelési igényű gyermek volt, idén májusban pedig 28. Erre nehéz felkészülni.
– Mi nem kirázni akarjuk a feladatot a nyakunkból, de ezt, mint intézményvezető, Önöknek tudom elmondani – jelentette ki.

Kis Andrea: folyamatosan változnak a szakmák, de az oktatásban és a nevelésben inkább stabilitásba van szükség. Nem szabad örökké változtatni, mert az sem a gyerekeknek, sem a nevelőknek nem jó. – Egy reform gyakran tíz év után kezdi éreztetni a hatását – mondta.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 32

08:43: A Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvoda maximális csoportlétszámainak átlépésének engedélyezése a következő napirend. Patkósné Dezső Katalin elmondta: örülne neki, ha megszavaznák a bővítést a képviselők, mivel 28-29 fős csoportokkal dolgoznak. – Több pedagógus is elment már ebben a nevelési évben gyermekvállalás, nyugdíjba menetel és pályaelhagyás miatt. Ha ez így folytatódik, nem tudom, honnan fogom őket pótolni, mert nagyon nehéz jó szakembert találni – ismertette az óvodavezető, hozzátéve, emiatt nap mint nap meg kell küzdeniük azért, hogy sikeres napot zárjanak.

– A pedagógusok gyakran széttárják a kezüket, mert nem tudnak kellő figyelmet fordítani egy-egy gyermekre. Vannak és lesznek is így problémák, és ezek mindenkit érinteni fognak – mondta.

Vágó János fideszes képviselő: ha ennyi gond van, akkor erről nem októberben, hanem már korábban kellett volna beszélni.

Kis Andrea: ezek a problémák nem most kezdődtek, hanem évek óta vannak. – Ha az óvodában ekkora a baj, akkor mi lesz, ha az általános iskolába, később pedig a középiskolába kerülnek a gyerekek? – tette fel a kérdést az alpolgármester, aki szerint a város feladata, hogy asszisztenseket biztosítson az óvodapedagógusok mellé.

– Ki kellene dolgoznunk egy vásárhelyi óvodaprogramot, amely segítene a nehézségek megoldásában. Ezzel is hozzájárulnánk ahhoz, hogy a jó irányba haladjon a jövő felnőtt társadalma – javasolta Kis Andrea.

Márki-Zay Péter egyetért az alpolgármesterrel, a programot kidolgozzák. – A Bessenyeiben november 3-án, szombaton 15.30-kor Pécsi Rita tart előadást a gyermekekről. Ezt ajánlom minden szülőnek, mert komoly segítséget jelenthetnek a szülőknek a neves szakember  – mondta a polgármester.

Vágó János: itt most technikai kérdésről van szó. – Fenntartói szinten ne engedjük a csoportlétszámok emelését, inkább több csoportot indítsunk. De ezzel most elkéstünk – véli a képviselő.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 31

08:36: A vízi-közmű rendszerre vonatkozó fejlesztési terv elfogadása a 2019-2033 közötti időszakra a téma.

Hegedűs Zoltán frakcióvezető: ezt a határozatot ilyen formában ne fogadják el, hanem Szabó Pál korábbi javaslatára bővítsék ki azt.

Szabó Pál: “fenntartom, hogy ezt rendesen tájékoztatva terjesszük be a közgyűlés elé”.  – Ez egy táblázatba zsúfolt információhalmaz, nincs részletesen kifejtve – indokolta a független képviselő.

4 igen, 1 nem és 5 tartózkodás mellett nem fogadták el a határozatot. Márki-Zay Péter, Kis Andrea, Nagy Ernő szocialista és Molnár Lászlóné jobbikos képviselő igennel, Szabó Pál nemmel szavazott, a fideszesek tartózkodtak.

Közgyűlés Vásárhelyen – élő! 26

08:30: Megszólalt a csengő: kezdünk! A grémium határozatképes, 10 fő van jelen. Hiányzik: Bálint Gabriella, Kószó Péter, Kovács László, Grezsa István és Fekete Ferenc fideszes képviselők.

08:28: Megérkezett Márki-Zay Péter és Kis Andrea alpolgármester. A képviselők közül még többen nincsenek jelen.

08:21: Jó reggelt mindenkinek, köszöntjük olvasóinkat a Városháza díszterméből! Egyelőre még csendes a terem, csak néhányan érkeztek meg a közgyűlésre.

Korábban írtuk:

A közgyűlést azért kell folytatni, mert Márki-Zay Péter polgármester pénteken háromnegyed 4-kor azzal szakította félbe, hogy neki és Kis Andrea polgármesternek 4 órára Idősek Napi ünnepségre kell mennie.

A grémium így csak az ötödik napirendi pontig jutott. A novemberi közgyűlés időpontját és a novemberi közmeghallgatás témáit határozták meg. Ezt egy óvodai beszámoló követte, amit nem fogadtak el a képviselők. A városatyák végül a település pénzügyi helyzetéről hallgattak meg egy tájékoztatót.

Fotók: Gémes Sándor