Diákoknak rendeztek tudományos konferenciát az Emlékpontban 5

A „népi demokratikus forradalomtól” az „ellenforradalomig” avagy Magyarország 1948–1958 között címet viselő tudományos – diákoknak szóló – konferenciára október 18-án került sor, a hódmezővásárhelyi Emlékpontban.

A rendezvény vendégül látta a Gregus Máté Mezőgazdasági Szakképző Iskola diákjai egy részét.

Az esemény kapcsán Dr. Miklós Pétert, a Tornyai János Múzeum igazgatóját és az Emlékpont intézményvezetőjét kérdeztük.

-Ez egy olyan hatalmas és elévülhetetlen pillanat és esemény a magyar történelemben, amelyről azt gondolom, hogy mindig tudunk relevánsan és új témákat felvetően is beszélni. A mai konferencia, lévén a megemlékezés és az évforduló előtt vagyunk, ezért ’56-nak a kontextusairól ejtünk szót, ebben lesz segítségünkre a négy kiváló előadó négy kiváló témája – kezdte az intézményvezető.

Diákoknak rendeztek tudományos konferenciát az Emlékpontban 1

1945–1990: 1234 áldozat című előadását prezentálta Dr. Zinner Tibor jogtörténész, tiszteletbeli egyetemi tanár, akit arról kérdeztünk, hogy miért tartja fontosnak, hogy a fiatalok ezen témából ilyen mélyen részesüljenek.

-Ezek a diákok ma azt hallják, amit nekik ebben az országban még igazán senki sem mondott el, ez pedig nem más, mint, hogy 1945 február negyedikétől 1988 július 14-ig, 1234 embert akasztottak fel vagy lőttek agyon. Ennek a vizsgálati eredménye mutatja azt, hogy hogyan történt mindez a fővárosban és hogyan vidéken, és nem mellesleg hogyan a Kádár-korszakban – mesélte a jogtörténész.

Diákoknak rendeztek tudományos konferenciát az Emlékpontban 2

Ezt követően A makói kommunisták hatalomátmentési törekvései az 1956-os forradalom idején néven futó beszámolóját adta elő Marosvári Attila, az Emlékpont történésze.

Diákoknak rendeztek tudományos konferenciát az Emlékpontban

A megtorlás fokozatai Hódmezővásárhelyen a kádári diktatúra hajnalán nevű előadását hallhatták a diákok Dr. Zeman Ferenctől, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltára (Szeged) munkatársától.

Diákoknak rendeztek tudományos konferenciát az Emlékpontban 3

És végül  A MUK áldozata? Huba Géza tragikus történetét mesélte el Vincze Gábor, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark történésze.

Diákoknak rendeztek tudományos konferenciát az Emlékpontban 4

Az Emlékpont rendezvénysorozata, amely a középiskolásokra fókuszál, s amely az 1956-os forradalomra való megemlékezés jegyében telik, a vetélkedőktől, az ’56-os szemtanúkig és hősökig való beszélgetéseken keresztül, egészen a tudományos konferenciákon át tárgyal a nemzeti emlékezet hetéről.

Helyi történeteken, országos tendenciákon át, Vásárhelyre és a Dél-Alföldre fókuszálva mutatták be a szocializmus korszakát, ezen belül is kifejezetten az 1956-os megtorlásoknak a világát.

Azt az embertelen rendszert szerették volna bemutatni, ami a szocializmust jellemezte, ezáltal az előadások által a fiataloknak, amelyek számukra korukból adódóan ugyan már csak tények, adatok, statisztikák, és külföldre emigrált emberek, ám az ország számára egyéni sorsok, életek, és történetekként élnek tovább.

Diákoknak rendeztek tudományos konferenciát az Emlékpontban 6

Fotó: Arany-Tóth Attila, Emlékpont