Márki-Zay Péter

A balliberális médianagyágyúk is beleuntak a vásárhelyi városvezető agymenéseibe. Márki-Zay ezúttal az ATV Egyenes beszéd kontrájában próbálta védeni a védhetetlent – sikertelenül.

Teljesen belezavarodott a Magyar Gárda-ügybe Márki-Zay Péter. A vásárhelyi celeb polgármester október 7-i Facebook-monológjában a volt szkinhedvezér Sneider Tamással történt találkozása kapcsán eresztette azt a gondolatmenetet, miszerint

„a Jobbikba kellenek zsidók és cigányok is, de radikálisnak kell lenni, mert igenis a tisztességes és becsületes magyarságért ki kell állni valakinek, igenis kell egy Magyar Gárda, amiben ott vannak a zsidók, a cigányok és a baloldaliak is. De ő határozottan ki tud állni az ország bűnözői ellen, fel tudja szabadítani Magyarországot.”

A rossz emlékű és rossz ízű gárdázásra, az erőszakszervezettel való riogatásra felkapta a fejét a közvélemény, a korábban Heller Ágnes balliberális filozófus által „új messiásnak” nevezett politikus pedig magyarázkodásba menekült. A Zoom.hu-nak is megerősítette, az

„új Magyar Gárdában együtt kell küzdjenek zsidók, cigányok és baloldaliak. […..] A Magyar Gárdának ki kell állnia a zsidók, a cigányok és a baloldaliak mellett. […] Hunyja be a szemét, és képzeljen el egy Magyar Gárdát, melynek tagjai, zsidók, cigányok és baloldaliak együtt vonulnak a Fidesz-bűnözők ellen.”

Az ATV október 16-i Egyenes beszéd kontrájában is leginkább azt akarta megtudni a három kérdező, Rónai Egon műsorvezető, Benyó Rita, a Heti Napló riportere és Németh Péter, a Népszava tiszteletbeli főszerkesztője, hogy mi fán terem a Márki-Zay által vizionált, zsidókból, cigányokból és baloldaliakból álló új Magyar Gárda, hovatovább miért van erre szükség. A balliberális médianagyágyúk is láthatóan beleuntak a vásárhelyi celeb polgármester agymenéseibe, hiszen a vendég hiába igyekezett kerülni a forró kását, az újságírók mindenképpen tiszta vizet akartak önteni a pohárba.

Márki-Zay sikertelenül igyekezett magyarázni, hogy ő a Jobbiknak javasolta, vetkőzze le a szélsőségességet, és maradjon radikális. A három kérdező igyekezett megtudni, egyrészt mi dolga neki a Jobbikkal, miért osztogat fogadatlan prókátorként „tanácsokat”, és mit ért egy párt radikalizmusa alatt, de feladták, mikor a válaszadó csak a vásárhelyi sajtóellenes tüntetéstől Jászi Oszkárig csavarta feleletét.

Arra a kérdésre, pontosan mit remél a Magyar Gárdától, úgy köntörfalazott, „semmit sem remélek a Magyar Gárdától”, majd hozzátette: radikális rendszerváltást akar.

„De akkor kell-e gárda, vagy ha nem kell, miért mondta?” – tették fel többször a kérdést Márki-Zaynak, miután nem érkezett megnyugtató és egyértelmű felelet.

A polgármester végül azt állította, ő a Jobbiknak tanácsolta, hogy legyen Magyar Gárdája cigányokkal, zsidókkal és baloldaliakkal. Hozzáfűzte, ez „egy kép” volt a részéről, mellyel azt akarta „lefesteni, hogy a Jobbik legyen radikális, de ne szélsőséges”.

„Azt gondoltam, a legegyszerűbb ember is megérti, mire gondoltam”

– védekezett Márki-Zay, mire megkapta a végső döfést a szánakozó Rónai Egontól:

„Jelentem, még én sem értettem, pedig én még a legegyszerűbb embernél is egyszerűbb vagyok…”