Közeleg a halottak napja: a boltokban erre már a nyár óta készülnek

A közelgő Mindenszentek és Halottak Napja alkalmából a vásárhelyi virágboltokban arra kerestük  a választ, hogy melyek az idei trendek a koszorúk, virágcsokrok, és a különböző sírokat meghittebbé tevő dísztárgyak kínálatában.  

Elsőként Czeglédi Margitot, a Margó Virág-és Ajándékbolt vezetőjét kérdeztük.

-Természetesen itt is helyet kap a divat, ugyanúgy, mint bármely más területen. Az idei év legkeresettebb színei, ami a virágokat illeti, azok a rozsdaszínek, valamint az ősz színei. Ez alatt leginkább a sárga árnyalatait értjük, de a lila, a bordó, és a piros is helyet kap a palettán – kezdte a vállalkozó.

 1

Az élő és művirágok keresettségét nagymértékben befolyásolják az időjárási viszonyok.

– Ezekben a napokban a nagyobb, és a kisebb koszorúk és csokrok egyaránt keresettek, helytállóak. Pont úgy, mint a mécsesek, amelyeket szintén különböző méretekben visznek. Természetesen a kereslet függ attól is, hogy milyen méretű maga a sír, egyáltalán sír-e az, ahová ezek a virágok kerülnek. Ugyanis azok, akik például urnát szeretnének dekorálni, azok apróbb készítményeket visznek, mint például élő és száraz virágos koszorút, tűzött sírdíszt, vagy élő beültetést. A nagyobb sírokon már terjedelmesebb a díszítés is – mondta az üzlet vezetője.

Az Inda virágboltban pedig megtudtuk, hogy erre a mindössze két napos ünnepre már hónapokkal ezelőtt elkezdenek készülni úgy a kertészek, mint a virágboltban dolgozók. Mert, hogy a mécsesek dekorálása, illetve a művirágokból készített nagy mennyiségű csokrok, és koszorúk legyártása igen időigényes.

Arra is fény derült, hogy az évről-évre változó trendeket maguk a virágkötők határozzák meg, hiszen a vevő abból választ, amit az adott üzletben lát. Ha pedig az anyagiakról akarunk beszélni, akkor azt állíthatjuk, hogy kategóriafüggő, és, hogy az ezer forinttól a több tízezer forintig költhetünk az elhunyt szeretteinkre, ismerőseinkre való megemlékezésre.