Hajdúsági diákoknak tartott előadásokat az Emlékpont vezetője

A Hajdú-Bihar megyei Ebes Széchényi Ferenc Tájmúzeumában az 1956-os forradalom és szabadságharc témakörében tartott előadásokat Miklós Péter, a hódmezővásárhelyi Emlékpont intézményvezetője, a Tornyai János Múzeum igazgatója.

Az ebesi közgyűjteményben 2016-ban mutatták be a hódmezővásárhelyi Emlékpont Rákosi börtönei című vándorkiállítását, s a szakmai együttműködés azóta is folytatódott a két intézmény között. Ennek jegyében az ötvenhatos forradalom hatvankettedik évfordulójára készülve invitálták ismeretterjesztő előadások tartására Ebesre a vásárhelyi múzeumigazgatót.

Hajdúsági diákoknak tartott előadásokat az Emlékpont vezetője 1

Miklós Péter a Fiatalok a kommunista diktatúra ellen című előadásában az 1940-es évek második felének és az 1956-os forradalomnak azokat a középiskolásait és egyetemistáit mutatta be, akik szerepet vállaltak a szabad Magyarország megteremtésében. Másik előadásában a múzeumigazgató az 1944–45-ös szovjet megszállással kezdődő és a kommunista rendszer 1989-es bukásával záródó időszakot elemezte, külön figyelmet szentelve annak a néhány dicsőséges ötvenhatos napnak, amikor a magyarság összefogva igyekezett a kommunista diktatúrát megdönteni.

Hajdúsági diákoknak tartott előadásokat az Emlékpont vezetője 9

 

Az ebesi múzeum szervezte eseményen a hajdúszoboszlói Hőgyes Endre Gimnázium és a hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium diákjai vettek részt, s az előadásokban Miklós Péter hangsúlyozta: a fiatalok nélkül a forradalom sem valósult volna meg, s ebben a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségét (a MEFESZ-t) megalakító szegedi egyetemistáknak és a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Gimnázium diákparlamentje középiskolásainak is elévülhetetlen érdemei vannak.

Hajdúsági diákoknak tartott előadásokat az Emlékpont vezetője 2 Hajdúsági diákoknak tartott előadásokat az Emlékpont vezetője 3 Hajdúsági diákoknak tartott előadásokat az Emlékpont vezetője 4 Hajdúsági diákoknak tartott előadásokat az Emlékpont vezetője 5 Hajdúsági diákoknak tartott előadásokat az Emlékpont vezetője 6 Hajdúsági diákoknak tartott előadásokat az Emlékpont vezetője 7 Hajdúsági diákoknak tartott előadásokat az Emlékpont vezetője 10 Hajdúsági diákoknak tartott előadásokat az Emlékpont vezetője 11

Hajdúsági diákoknak tartott előadásokat az Emlékpont vezetője 8

Forrás és fotók:
Arany-Tóth Attila
közönségkapcsolati munkatárs
Emlékpont