Hadházy Ákos és Márki-Zay Péter

A vásárhelyi polgármester bejelentette, hogy unokatestvérével, Hadházy Ákossal közösen vezeti majd az új ellenzéki egyesületet/mozgalmat. Az országos politika színpadát rohamozó Márki-Zay és szövetségesei október 23-án Budapesten tartanak kormányellenes tüntetést.

Tovább folytatja az új ellenzéki párt/mozgalom/egyesület szervezésével kapcsolatos hakniját Márki-Zay Péter. A vásárhelyi városvezető vasárnap esti Facebook-monológjában ezúttal konkrétan elismerte (a videóban kb. 1:28-nál található ez a rész), hogy a legeslegújabb ellenzéki formációt, a „korrupt pártállam” lebontását célzó kezdeményezést személyesen ő fogja vezetni, tehát ő áll majd a szervezet élén, mégpedig az LMP-ből kibukott unokatestvérévével, Hadházy Ákossal együtt. Az ezek szerint kvázi „családi vállalkozásban” szerveződő új ellenzék október 23-án kormányellenes demonstrációt tart majd Budapesten, ahol többek között a „rokonok” szólnak majd a jelenlévőkhöz.

Az Orbán- és Fidesz-ekézésén kívül lesz egy másik célja is az ünneprontó zászlóbontogatásnak: aláírásokat tarhálnak Hadházy az Európai Ügyészséghez való csatlakozást célzó akciójához. Ezzel kapcsolatban egyébként nemrég Kiszelly Zoltán politológus úgy fogalmazott, a kezdeményezés hátterében az állhat, hogy a Hadházy-féle aláírásgyűjtésből felépíthető adatbázis segítségével gründolják majd új mozgalmukat Márki-Zayék, akik szerinte hosszabb távon egy országos párt létrehozásán is szorgoskodnak.

Az október 23-i Bem téri tüntin – mely jelen állás szerint egy lesz a sok ellenzéki megmozdulás közül – a két unokatestvér mellett olyan felszólalókat ígérnek a szervezők – Márki-Zay szövetségese, Horváth András egykori NAV-ellenőr KELLESZ Korrupcióellenes Szövetsége –, mint a szerveződő új ellenzéki csoportosulás leendő tagjai között emlegetett jobbikos hátterű siófoki polgármester, Lengyel Róbert és a Párbeszéd EP-képviselője, Jávor Benedek. Az esemény közösségi oldala szerint szerepet kaphat még Harangozó Tamás MSZP-s és Donáth Anna Júlia momentumos, Lukácsi Katalin volt KDNP-s politikus és Jeszenszky Géza korábbi külügyminiszter, valamint a Független Diákparlament nevében Tarnay Kristóf. A szegedi szocialista polgármester, a Márki-Zay fő mentoraként számon tartott bukott miniszterelnök-jelölt, Botka László, illetve a balliberális médiaügyvéd, a Márki-Zayék körül sertepertélő Magyar György részvételéről egyelőre nincs hír.

Vásárhely celeb polgija tehát gőzerővel rohamozza az országos nagypolitika színpadát. Ez annak tükrében különös, hogy az április 14-i, a választást követő első budapesti demonstráción még azt mondta a 24.hu-nak: számára „első a város”. Majd június 14-én, a Lázár Jánossal való megbeszélést követően azt tolta a mikrofonerdőbe: „az országos politikában én április 8-a óta abszolút nem vagyok aktív”.

Hiába, a szó elszáll – az internet viszont nem felejt.

Persze nem csak ezen alkalmak kapcsán fedezhetjük fel a súlyos önellentmondásokat Márki-Zay kommunikációjában. Mostani, október 14-i bejelentése egyértelművé teszi, hogy rokonával, Hadházyval kéz a kézben ő szervezi és vezeti majd az új ellenzéki formációt. Korábban viszont nem egy alkalommal nyilatkozott úgy: ugyan tud róla, hogy folyamatban van az új ellenzék szervezése, szükség is van arra, de nem az ő feladata megszervezni és vezetni, illetve nincs erre ideje a vásárhelyi ügyek intézése mellett. A túrós réteses szarvashibáról elhíresült augusztusi ATV-adásban Vujity Tvrtko nekiszegezte a kérdést, ő maga alapítja-e meg ezt az új ellenzéki pártot vagy mozgalmat, mire Márki-Zay úgy felelt: „sajnos nem ér rá”…

Nos, úgy látszik, mégiscsak akad(t) erre ideje, pontosabban mások a prioritások – Márki-Zay az országos politikai vezető pozícióban képzeli el jövőjét.

Annak is megvan a sajátos bája (bukéja), hogy a városvezető most azt nyilatkoztatta ki, új szervezete „nem a meglévő ellenzéki pártok ellen”, hanem „azokat támogatva” akar szerepet vállalni. Korábban a 444.hu-nak még arról értekezett, teljes egység kell az ellenzéki térfélen, mindenütt egyetlen jelölt: aki kimarad, az áruló. Ez nagyon úgy hangzik, mintha Márki-Zayék a saját akaratukat érvényesítve „hazafias népfrontosítani” kívánnák az ellenzéket. Ezt a narratívát anno még a budapesti főpolgármesterségre bejelentkező Puzsér Róbert is kifigurázta.

„Az ÖSSZEFOGÁSRÓL jelenleg semmit nem lehet tudni: nincs programja, nincsenek résztvevői, nincs ideológiája. Momentán mindössze két információnk van róla: 1. tartalmazza Márki-Zay Pétert, 2. akit nem tartalmaz, az áruló. […] Ha jóindulatú vagyok, akkor Márki-Zay Péternek ez a kijelentése egy tizenöt éves kamaszfiú lelkületét, és világlátását tükrözi: ‘az az osztálytársnőm, aki nem smárol velem, mind kurva’ – körülbelül ilyen minőségű mondás ez”

– írta.

A Figyelő főmunkatársa, Deák Dániel pedig korábban úgy fogalmazott: Márki-Zayék új formációja semmi másra nem lesz alkalmas, mint a szűkülő balliberális oldal továbbdarabolására.