Márki-Zay Péter és Botka László

A kormánypártok annak kapcsán állítják ezt, hogy az MSZP-s szegedi polgármester három közvetlen munkatársát egy hűtlen kezelési ügyben első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, és több, hozzá köthető „baloldali alak” gazdasági bűncselekmények miatt előzetesbe vagy bűnügyi felügyelet alá került.

Egyre forróbb a talaj Márki-Zay Péter vásárhelyi városvezető balliberális mentorának talpa alatt!

A szegedi szocialisták tele vannak bűnügyekkel: alig telik el nap, hogy a korrupt szegedi baloldal szereplőinek ne pattanna ki valami újabb ügye – mutat rá közleményében a Fidesz helyi alapszervezete. Hozzáteszik: Botka László MSZP-s polgármester embereiből alakul a börtönválogatott.

A Fidesz azt írja: „október 2-án a Gyulai Járásbíróság felfüggesztett börtönre ítélte a szegedi városháza három magas rangú szocialista vezetőjét, Botka László polgármester bizalmasait. A VIP-parkolóbotrány miatt elítélt Solymos László alpolgármester, Mózes Ervin címzetes főjegyző és Kalmár Gábor polgármesteri kabinetfőnök nem mondtak le posztjukról, és Botka László sem mentette fel őket a feladatvégzés alól.” (A vádirat szerint Szegeden éveken át jogszabályi felhatalmazás nélkül osztogattak ingyenes parkolóbérleteket, mellyel 40 milliós vagyoni kárt okoztak a városnak, amivel megvalósították a hűtlen kezelés bűntettét – a szerk.)

– A Fidesz-KDNP felszólította a címzetes főjegyzőt, az alpolgármestert és a polgármesteri kabinetfőnököt, hogy távozzanak, és Botka Lászlót is, hogy tegyen meg mindent ennek érdekében, de semmi sem történt. Rendkívüli közgyűlést is kezdeményeztünk az ügyben, de Botka és a szocialisták gyáva módon nem jelentek meg ezen. Ennek ellenére továbbra is az az álláspontunk, hogy börtönbüntetésre ítélt személyek nem vezethetik ezt a várost, Botka László elítélt, legközvetlenebb munkatársainak távozniuk kell posztjukról

– így Haág Zalán, a szegedi KDNP elnök-frakcióvezetője.

A kereszténydemokrata politikus hozzáteszi: nemcsak a kormánypártok gondolkodnak így, hanem a szegediek is. A Fidesz-KDNP által rendelt telefonos közvélemény-kutatást – melynek során 28 ezer embert hívtak fel – válaszadóinak 83(!) százaléka mondta azt, hogy Botka embereinek le kell mondaniuk.

– Szeretnénk, ha Botka László és a három elítélt munkatársa is meghallaná végre a szegediek szavát. Kitartunk amellett, hogy távozniuk kell. Ameddig csak a felelősök ne le mondanak, napirenden tartjuk ezt a témát, mert nem normális dolog, hogy valakit a hivatali munkájával összefüggésben börtönbüntetésre ítélnek, mégis a helyén marad, úgy tesz, mintha mi sem történt volna, és irányítja tovább a várost

– közölte Haág Zalán.

Fent említett közleményében a szegedi Fidesz emlékeztet, a Botka embereivel kapcsolatos gyulai ítélet után nem sokkal később, október 11-én „luxusvillájában vették őrizetbe B. Sándort, a SZEVIÉP-ügy vádlottját a Mini Hungary-park ügyével kapcsolatban, majd a bíróság elrendelte a vádlott bűnügyi felügyeletét. Ezzel Botka László udvari beszállítója, a hírhedt szegedi SZEVIÉP-vezér az újabb baloldali alak, akit gazdasági bűncselekmények miatt előzetesbe, vagy bűnügyi felügyelet alá helyezett a bíróság. Czeglédy Csaba – aki Botka László ügyvédje is volt egy időben – szintén Szegeden tölti letartóztatását a diákszövetkezeti csalássorozat miatt” – írja a Fidesz.

„A börtönválogatott névsora szinte minden nap újabb emberrel bővül. Minden szereplőben az a közös, hogy mindannyian Botka László szegedi szocialista polgármester emberei és bizalmasai”

– állítják.

A sokasodó szegedi korrupciós ügyek kapcsán pénteken Havasi Katalin, a hódmezővásárhelyi Fidesz elnöke úgy nyilatkozott, Márki-Zay Péter, Vásárhely polgármestere úgy építgeti politikai karrierjét, hogy közben a legkorruptabb politikusokkal dolgozik együtt. Ezek között említette Botka László szegedi MSZP-s polgármestert, Márki-Zay mentorát, akinek „bírósági végzése is van, hogy korrupcióban érintett”.

Márki-Zay egyébként a Gyulai Járásbíróság ítéletét követően látványosan védelmébe vette Botka Lászlót, aki az egyik fő szövetségese az új ellenzéki mozgalom szervezésében. Mint megírtuk, a vásárhelyi polgármester az ATV-ben úgy nyilatkozott: Botka kollégáinak elítélése „ilyenért” valójában a jobboldalon adhat okot félelemre; szerinte a fideszes önkormányzatok retteghetnek, „mivel ők nem parkolójegyeket adtak oda ingyen, hanem egész sok milliós üzleti megbízásokat osztogattak.” Az adásban azt is elismerte, Botkával is rendszeresen tart kapcsolatot, „és ha tanácsra van szükségem, tudom, van kihez fordulni”.