Havasi Katalin

Csak nem 500 nő hal meg évente méhnyakrákban Magyarországon. Ennek kapcsán Dr. Havasi Katalint, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Orvos Igazgatóját kérdeztük. Vajon mire számíthat egy hölgy abban az esetben, ha nem veszi fel a HPV elleni védőoltást?

Az elmúlt héten megosztottunk Önökkel egy összefoglalót, amely a HPV elleni védőoltást igénylők számát taglalta Csongrád Megyére vonatkozóan. Ezen összefoglalónk beszámol arról is, hogy a lányok hány éves kortól vehetik igénybe az országban és, hogy ez milyen folyamatokat ölel fel. Mindezt elolvashatják IDE kattintva.

-A humán papiloma vírus az első olyan vírus, amelyről igazolták, hogy rosszindulatú daganatos megbetegedések kifejlődésében okozóként szerepel. Nagyon fontos tudni, hogy ezt a vírust a fiúk, férfiak hordozzák, és a nemi élet létrejöttével a lányok, nők szervezetében fejti ki hatását. Mégpedig az egyik és legveszélyesebb módon, méhnyakrákot okozva – kezdte a doktornő.

Amennyiben a nemi élet megkezdése előtt a kamaszkorba érkező lányok felveszik a HPV elleni védőoltást, nagy mértékben kikerülhetik ezzel a méhnyakrák kialakulását, mivel ők erős immunrendszerrel rendelkeznek, ezáltal magasabb a szervezet védekezőképessége. Viszont, az aki már rendszeres szexuális életet él, és úgy dönt, hogy felszeretné venni a védőoltást, az sincs elkésve!

-A nők egészen ötven éves korukig nincsenek elkésve azzal, hogy felvegyék a HPV elleni védőoltást. Annyi a különbség, hogy a fiatal lányok kettőt, az idősebb hölgyek pedig három oltást kapnak. Tudni való, hogy a szexuális élet kezdetétől számítva az első öt évben van esély arra, hogy a nő megfertőződjön. És az esetek 80%-ban ez meg is történik. Ám ennek ellenére, hogy ez ne következzen be újra és újra, fontos a védőoltás felvétele. Illetve a szűréseken való rendszeres részvétel sem elengedhetetlen – folytatta Havasi Katalin.

Folyamatosan nő a HPV miatti rákos megbetegedések száma

Fotó: Illusztráció

Ugyanis ez a fajta megbetegedés nagyon lassan alakul ki, és szinte észrevétlenül. Ezért a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétellel könnyen és gyorsan megállapítható, ha baj van. És akkor az adott hölgy elkerülheti a korai stádiumban jelentkező pecsételővérzést, hüvely és hüvely körüli fájdalmat, folyást és így tovább. Az előrehaladottabb tünetek többek között véres vizelést, székrekedést, csontfájdalmakat is okozhatnak.

Dr. Havasi Katalin arra buzdítja a fiatal lányokat, nők és asszonyokat egyaránt, hogy keressék fel nőgyógyászaikat, vegyenek rendszeresen részt az általános és szűrővizsgálatokon, és nem utolsósorban pedig, hogy vegyék fel a HPV elleni védőoltást!

A nők körében ma Magyarországon ez a második legnagyobb mértékben jelen lévő daganatos megbetegedés, csaknem 500-an halnak meg benne évente. Tegyünk ellene!