Preventív vadbaleseti akciót tartottak a Sóshalmi pihenőhelyen 5

Így próbálták felhívni a figyelmet a vadbalesetekre.

Csütörtökön a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága a Csongrád Megyei Vadászszövetséggel és Vadászkamarával közösen ma délelőtt a 47-esen a Sóshalmi pihenőhelyen preventív közlekedésbiztonsági akciót tartott.

A közúti ellenőrzés során a helyspecifikus baleseti forrásra hívták fel a figyelmet, továbbá vadriasztó sípokat adtak át az arra közlekedő, ellenőrzés alá kerülő járművezetőknek.

-A vadbalesetek komoly rizikófaktort jelentenek közlekedésbiztonsági, valamint vadgazdálkodási szempontból. Fontos a járművezetők figyelmét felhívni, hogy nem csak a párzási időszakban és nem csak a táblákkal jelzett szakaszokon kell óvatosan közlekedniük, hanem erdősávok, termőföldek mellett is, különösen szürkületkor és az esti, éjszakai órákban – tájékoztatott Vad Róbert rendőrőrnagy, a Csongrád Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára.

Preventív vadbaleseti akciót tartottak a Sóshalmi pihenőhelyen 2

Sokszor szinte elkerülhetetlenné válnak az ilyen balesetek, ezért a legjobb amit a gépjármű vezetője tehet, az nem más, mint, hogy lassabban és óvatosabban közlekedik.

Amellett, hogy itt ma egy órán keresztül közúti ellenőrzést tartunk, ajándékba adunk az erre közlekedőknek egy-egy vadriasztó sípot. Ennek az a jelentősége, hogy 40 km/h felett egy olyan sípoló hangot ad ki, ami a vadakat az ellenkező irányba tereli. Nyilván ez csodákra nem képes, de egy minimális szinten segíti az akció lényegét – folytatta a rendőrőrnagy.

A Sóshalmi pihenőhelynél megrendezett akció első és legfontosabb célja tehát a megelőzés volt. Elmondható, hogy ha már csak néhány balesetet kerülnek el az akció miatt, akkor már is eredményes volt a rendőrségi kezdeményezés.

Preventív vadbaleseti akciót tartottak a Sóshalmi pihenőhelyen

-Amikor megtörténik a vadbaleset, a gépjármű vezetőjének a rendőrséget kell, hogy értesítse elsőként, akik aztán jelzik a területileg illetékes hivatásos vadászok számára a felmerülő problémát. Ezt követően ők a helyszínre igyekeznek, és elszállítják onnan a vadat, és birtokba veszik – mesélte Pinjung Emil, a Csongrád Megyei Vadászkamara Vadgazdálkodási Bizottságának tagja.

Preventív vadbaleseti akciót tartottak a Sóshalmi pihenőhelyen 3

Abban az esetben, ha valaki cserben hagyja az elgázolt állatot, és nem értesíti a rendőrséget ezáltal kárt tesz a vadgazdálkodóknak anyagilag. Ha pedig magával viszi az elütött állatot, akkor az egyenesen lopásnak minősül, ugyanis a vadak az állam tulajdonába tartoznak.

-A nagyvadak egyedi azonosítókkal vannak ellátva, ami azt jelenti, hogy nagyobb értékeket képviselnek, így aztán ez jelentős gazdasági veszteséggel jár – hangsúlyozta a szakértő.

Preventív vadbaleseti akciót tartottak a Sóshalmi pihenőhelyen 6

Preventív vadbaleseti akciót tartottak a Sóshalmi pihenőhelyen 7

 

Fotó: Gémes Sándor