Vinnai István

Sajnálatos módon újra elszabadultak az indulatok Vásárhelyen. Durva politikai nagygyűlésbe fulladt a polgármester által a stadionba szervezett úgynevezett „szülői értekezlet”.

A Hódmezővásárhelyen hónapok óta uralkodó szembenállás, megosztottság, gyűlölködés lenyomatát mutatta a polgármester által kedd estére összehívott, hol tiltakozó nagygyűlésnek, hol szülői értekezletnek hívott tulajdonképpen politikai megmozdulás. Sajnálatos módon sokan csak a balhézás, a hangoskodás kedvéért látogattak el az eseményre.

Többször írtunk már róla, milyen súlyos jelenségek ütötték fel a fejüket a városban annak kapcsán, hogy Márki-Zay Péter támogatói körében igencsak elszabadultak az indulatok. Az utóbbi hetekben rendszeressé váltak az erőszakos, fenyegető megnyilvánulások. A sajtó munkatársait hol késeléssel, hol deresre húzással, hol baseballütővel történő veréssel fenyegették a „fanok”, most a városi stadionért, a helyi labdarúgásért, a gyermekek sportolási lehetőségeiért aggódó focistáknak, a Hódmezővásárhelyi FC vezetőinek is kijutott a „jóból”.

Maga a polgármester a fórumon amellett érvelt, hogy nem a TAO-ból kell fenntartani a sportot, a saját áldozatvállalásra is építeni kell, valamint szembe kell nézni azzal, hogy véget értek az „aranyévek”, és új sporttámogatási, valamint létesítményműködtetési modell kidolgozásáról is elmélkedett.

Vinnai István, a HFC elnökségi tagja, korábbi elnöke ezzel szemben kifejezetten azt kérte, az önkormányzat mint gondos gazda oldja meg a gondokat többek között annak érdekében, hogy a gyerekek ne az utcán kallódjanak, hanem továbbra is focizhassanak a stadionban.

„Vissza! A kötélre! Fölhúzni a fára!”

– üvöltötték beszédének végén a Márki-Zay-táborból. (Márki-Zay Péter élő videóján 1:16:57-től.)

Az sem éppen egy ifjú, reményteljes vásárhelyi futballpalánta szülője lehetett, aki Fekete Ferenc volt sporttanácsnok a labdarúgás melletti felszólalására az alábbiakat büfögte fel (Márki-Zay Péter élő videóján 1:27.15-től):

„Nincs itt foci, mit akarsz, mi a f*szról beszélsz, te?” […] semmire sem jó, egy nagy köpedék!” 

A továbbiakban is záporoztak a válogatott káromkodásokat (mindet nem idéznénk, különösen videóval) – finoman fogalmazva „közösülésre” biztattak, bizonyos emberek édesanyjának foglalkozását „a legősibb mesterségnek” minősítették, és faragatlan „mezőgazdásznak” is elhordták a polgármesteren kívüli felszólalók egy részét a jelen lévő korántsem sportszerű „sportbarátok”.

„Be köll zárni, azt kész, nyugodtan be lehet zárni, nyugodtan”

– okoskodtak a rendezvény végén (Márki-Zay Péter élő videóján 1:29.40-től) a politikai cirkuszra éhesek, akiknek ezek szerint egyáltalán nem a stadion megmentése volt a fontos, hanem hogy megint lehessen hangoskodni, gyűlölködni és botrányt kelteni.

A „tábort” politikai celeb módjára vezető Márki-Zay a Zoom.hu-nak kedden igen sajátos módon fogalmazott a kialakult „állapotokról”: „Hódmezővásárhelyen amúgy nagyon békés emberek mondanak nekem olyanokat, hogy most már hetekig bírnák pofozni a fideszeseket, és ez még a legkevesebb.”

Ha már itt tartunk : egy felelős politikus gondolhatja úgy, mindent elintézhet a „szállóigévé” lett „sajnálom, de megértem”-mel?

A keddi nagygyűlés videójából kiderül, a köztiszteletnek örvendő helyi sportvezetőt fára fölkötéssel fenyegető és a vásárhelyi labdarúgást köpedéknek nevező „tüntetőket” senki sem intette le, utasította rendre. Például a szeretet hatalmának nevében, ha már állítólag ez uralkodna a városban…

Borítókép: Vinnai István a labdarúgás prevenciós szerepét ajánlja a jelenlévők figyelmébe – mindhiába… (fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldala)