Benkő Zsolt

Márki-Zay Péter polgármestert idézte meg csütörtökre a K’Art korrupciós ügyet vizsgáló közgyűlési bizottság. Többek között arra várnak végre egyenes választ, fogadott-e el kampánytámogatást a „Jobbik-logó nélküli jobbikos” politikus a Jobbik 2014-es listavezetőjétől vagy családtagjaitól. A testület elnökével beszélgettünk.

A K’Art-ügy Hódmezővásárhely Szeviép-ügye, a város legjelentősebb gazdasági-közéleti bűncselekménye: a hódmezővásárhelyi Jobbik és Márki-Zay Péter polgármester korrupciós ügye, melynek során 60 károsultat 800 millió forinttal rövidítettek meg – hangzott el a károsultakat képviselő Szabó Bálint jogász legutóbbi sajtótájékoztatóján. A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője annak kapcsán nyilatkozott, hogy a Szegedi Járásbíróságon újabb tárgyalással folytatódott csődbűntett ügyében folyó büntetőeljárás, melyben tanúként a 2014-es Jobbik-listavezető építési nagyvállalkozót, Kendi Imrét, feleségét és testvérét hallgatták ki.
A vádlottak padján egyelőre a két felszámolóbiztos ül, magánvagyonuk zár alatt. Felelősök kerestetnek, a károsult alvállalkozók évek óta a pénzükre várnak. Nemcsak a teljes kártalanításukért küzdenek, hanem azért is, hogy kerüljenek börtönbe az ügyben érintett bűnözők, és bukjanak meg a korrupt politikusok. A vásárhelyi közgyűlés tavasszal külön vizsgálóbizottságot állított fel a súlyos ügy körülményeinek tisztázására. Benkő Zsolt elnököt kérdeztük arról, hol tart a munka.

– Fél éve kezdte meg tevékenységét a K’Art-ügy vizsgálóbizottsága, melynek összefoglalóját november végére várja a vásárhelyi közgyűlés. Mit sikerült megtudniuk az eddigi ülések során, és milyen feladatok várnak még a testületre a következő hetekben?

A bizottság egyik feladata, hogy tegyen javaslatot a károsult kis- és közepes vállalkozók kártalanítására, a másik pedig, hogy tárja fel a K’Art-ügy önkormányzati, politikai és pártfinanszírozási összefüggéseit. Ehhez meg kellene hallgatnunk az érintetteket, így például Kendi Imrét, a K’Art-cégcsoport tulajdonosát, vezetőjét és Márki-Zay Péter polgármestert. Kendi Imrét júniusban meghívtuk, ám ő nemcsak hogy nem vett részt az ülésen, de e-mailben azt közölte, nem ismeri el legitimnek a közgyűlés által létrehozott testületet, valamint azt állítja, neki és családjának semmi köze sincs ahhoz, hogy a K’Art-ügyben 60 vállalkozásnak 800 millió forintot nem fizettek ki. Mi továbbra is szeretnénk megtudni, kinek a felelőssége mindez. Kíváncsiak vagyunk rá, hogyan számolt fel a Kendi család a két céget, majd értékesített az államnak 100 millió forintért egy harmadikat, hogy aztán a régiek eszközeivel egy új vállalkozást indítson, miközben több tucatnyi alvállalkozó maradt hoppon, ment tönkre a K’Art-nagyberuházások kapcsán. A bizottságunk véleménye szerint Kendi Imre nem teheti fel elegánsan a kezét, válaszolnia kell ezekre a vásárhelyieket joggal foglalkoztató kérdésekre.

– Az eddig feltárt információk, részletek alapján egyetért azzal a megállapítással, hogy a K’Art-ügy Hódmezővásárhely Szeviép-ügye?

– Nem mi állítjuk, hanem az ügyészség: bűncselekmény árán károsították meg a vásárhelyi nagyberuházásokon dolgozó kisvállalkozásokat. Így joggal jelenthetjük ki, Hódmezővásárhely legjelentősebb közéleti-gazdasági bűncselekményéről van szó, melynek kapcsán csődbűntett ügyében folyik bírósági eljárás. A vádlottak padján egyelőre a két felszámolóbiztos ül, a vádlottakat és a tanúkat – így a Kendi család tagjait – már meghallgatta a bíróság, a következő tárgyalást januárra tűzték ki, és jövőre ítélet is várható. Ahogy a károsult vállalkozók, úgy mi is abban bízunk, hogy börtönbe kerülnek a bűnözők, akik ellopták az emberek pénzét, és megbuknak az ügyben érintett korrupt politikusok is.

Benkő Zsolt

– Mivel tud ehhez hozzájárulni a vizsgálóbizottság?

– A bizottság már meghallgatta a károsultakat képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetőjét, valamint érintett kisvállalkozókat. A kártalanítás kérdését tartjuk a legfontosabbnak, hiszen számos munkahely került veszélybe vagy már szűnt is meg a K’Art-ügy kapcsán. Véleményünk szerint a K’Art-nak lett volna lehetősége kifizetni a megkárosított alvállalkozókat abból a 100 millió forintból, amit a K’Art Építész Stúdió Kft. állami értékesítéséért kaptak, és amit aztán a károsultak helyett a Kendi család tett zsebre, miközben alvállalkozók sorának kellett bedobnia a törölközőt, és munkavállalók tucatjai maradtak egzisztencia nélkül.
Rendkívül érdekes, hogy amikor a két becsődölt céget felszámolták, az összes ingó- és ingatlanvagyont átmentették egy új társaságba, aminek a következő évi árbevétele már nagyobb volt, mint a korábbi cégeik gazdasági teljesítménye. Eközben a harmadik cégüket olyan állapotba hozták, hogy az államnak eladható legyen, amin hatalmasat kaszált a Kendi család – ennek ellenére nem fizették ki a K’Art-károsultakat, akik a nagyberuházásaikon a tényleges munkát elvégezték, többek között a Balogh Imsi Sportcsarnokot felépítették. Ez arra enged következtetni, hogy valakik irányítottan csinálták ezt az egész manővert, és aligha valószínű, hogy a vádlottak padján ülő felszámolóbiztosok maguktól találták ki ezt a trükköt. Ezért lenne fontos, hogy Kendi Imre megjelenjen a vizsgálóbizottság előtt, és megnyugtató válaszokat kapjunk a felmerülő kérdésekre.

– Márki-Zay Péter látványosan igyekszik távol tartani magától a K’Art-történetet. Őt mikorra idézte meg a testület, és miről faggatják majd?

– Hónapokkal ezelőtt felmerült, hogy Kendi Imre és családja jelentős erkölcsi és anyagi támogatást nyújtott Márki-Zay Péter polgármester-jelölti kampányához. Ezzel kapcsolatosan szeretnénk megismerni a polgármester álláspontját, ezért meghívtuk bizottságunk október 11-i ülésére, hogy tiszta vizet önthessünk végre a pohárba. Ha nincs semmi takargatnivalója, akkor eljön, hiszen a saját érdeke is az volna, hogy tisztázódjon a szerepe. Ha azonban továbbra is távol marad, az egyértelmű bizonyíték arra, hogy érintett a korrupciós ügyben. Szeretnénk, hogy Kendi Imre, felesége és testvére se zárkózzon el az igazság feltárása elől, ezért októberben újra meghívjuk őket, hiszen a vásárhelyieknek joguk van tudni, mi történt, és adott esetben milyen korrupciós kockázat lebeg Márki-Zay Péter és az új városvezetés feje felett. November végéig készítjük el beszámolónkat a közgyűlés részére, és megtesszük javaslatunkat, az önkormányzat milyen szerepet tud vállalni a K’Art-ügy rendezésében.
Ezt a hét éve húzódó ügyet teljes körűen fel kell tárni, nem lehet egyedül a felszámolóbiztosok nyakába varrni a kialakult helyzetet. A bizottság ugyan nem bíróság, de szerepet kíván vállalni a tények, az igazság megismerésében, megismertetésében és a károsultak megsegítésében. Ezt a munkát nem segíti, ha az ügy főszereplői elzárkóznak az együttműködéstől, legyen szó akár a Kendi család tagjairól, akár Márki-Zay Péterről.

– Szabó Bálint legutóbb úgy fogalmazott, Kendi Imre az, aki személyében összekapcsolja a K’Art-ügyet Márki-Zay Péterrel. Szerinte nemcsak a még nem tisztázott 2018-as kampánytámogatás köti össze őket, de az is, hogy egy politikai közösséghez, a Jobbikhoz tartoznak. Egyetért ezzel?

– Kendi Imre 2014-ben a Jobbik önkormányzati listavezetője, majdnem polgármester-jelöltje volt Vásárhelyen, aki mandátumot is szerzett, majd a K’Art-üggyel kapcsolatos lakossági felháborodás miatt nem vette azt át. Politikai kötődése azonban egyértelmű. Azt is tudjuk, hogy ő és családtagjai 100 millió forintot kaszáltak a K’Art Építész Stúdió Kft. eladása után, és felmerül a kérdés, hogy finanszírozták-e Márki-Zay Péter, a „Jobbik-logó nélküli jobbikos jelölt” kampányát. Márki-Zay Péter fél éve nem hajlandó erre egyenesen felelni, arra hivatkozva, hogy nem kapott rá felhatalmazást, de polgármesterként nem teheti meg, hogy nem árulja el, kapott-e, fogadott-e el pénzt Kendi Imrétől, feleségétől és testvérétől. A vásárhelyieknek joguk van hozzá, hogy tisztán lássanak!
Ha Márki-Zay Péter bármilyen formában kapott támogatást a Kendi családtól, akkor joggal feltételezhető, hogy a K’Art Építész Stúdió Kft. eladásából származó 100 millió forintból landolt valamennyi a kampányában, miközben a pórul járt kisvállalkozók bottal üthetik a pénzük nyomát. Tegyük hozzá, Márki-Zay függetlennek álcázta magát, de mára egyértelművé vált, hogy a Jobbik támogatásával indult, ezt a párt országos vezetése egyértelművé tette, és valószínű, hogy a kampánya döntő részét is a Jobbik és Jobbik közeli vállalkozók, például Kendi Imre és családja támogathatták. A kérdés már csak az, hogyan és milyen összegben.

– A károsultak szerint ha Márki-Zay Péter akár csak egy kampánytoll erejéig is fogadott el támogatást Kendi Imrétől vagy valamelyik családtagjától, akkor haladéktalanul távoznia kell a vásárhelyi és a magyar közéletből. Ön is így látja?

– Mivel Márki-Zay Péter akár közvetve, akár közvetlenül, de érintett ebben a korrupciós ügyben, el kell számolnia vele, milyen módon és mekkora támogatást kapott a Kendi családtól. Az eddigi hárítása hiteltelenné teszi a polgármester úgynevezett korrupcióellenes harcát, a hallgatása pedig tovább erősíti érintettségének gyanúját.

– Lát arra reális lehetőséget, hogy a hódmezővásárhelyi önkormányzat – akár állami szerepvállalással – megoldja a K’Art-árvák kártalanítását?

– Szomorúan tapasztalom, hogy Márki-Zay Péter egyáltalán nem foglalkozik ezzel az üggyel és azokkal a károsultakkal, akik az ő támogatója miatt kerültek szorult helyzetbe, elhatárolódik a történettől, sőt, védi Kendi Imrét és családját. A város jelenlegi vezetése képtelen arra, hogy képviselje ezen vállalkozások érdekeit, és tartok tőle, hogy a segítségnyújtás Márki-Zay Péterrel nem is tud hatékonyan működni. A vizsgálóbizottság viszont elkötelezett a károsultak károsítása mellett, számíthatnak ránk a bajba jutottak.

– Hogyan őrizhető meg a munka becsülete egy olyan városban, ahol vállalkozók tucatjai hosszú évek óta nemcsak a pénzükre, de még egyenes válaszokra is hiába várnak?

– A K’Art-ügynek nagyon rossz üzenete van a jövőre nézve, nem véletlen, hogy a polgármester és az önkormányzat már most is számos beruházásra nem talál vállalkozót. Nem szabad lezáratlanul hagyni ezt az ügyet, megoldást kell találni arra, hogy az átvert alvállalkozók – például azok, akik a Balogh Imsi Sportcsarnokot építették – a pénzükhöz jussanak. Akik kifizetetlen számlákat hagytak maguk után, azoknak pedig el kell számolniuk a felelősségükkel. Amíg ennek a történetnek a végére nem teszünk pontot, érthető, hogy a város bizonyos beruházásaira senki sem jelentkezik. De miért is keresnék a kapcsolatot egy olyan polgármesterrel, aki folyamatosan támadja a vállalkozókat, támogatói pedig kifizetetlen vállalkozások tucatjait hagyták maguk után?