Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 10

Míg a franciák egészséges nemzeti önbizalommal rendelkeznek, addig a magyarok elég pesszimisták ezzel kapcsolatban – ez az egyik legfőbb tanulsága Trócsányi László Párizsi Napló című könyvének, amit kedden mutattak be a vásárhelyi Emlékpontban. Lázár János országgyűlési képviselő beszélgetett a szerzővel.

A Századvég Alapítvány által kiadott kötetben abba nyerhet betekintést az olvasó, amikor az igazságügyi miniszter 2010-14 között Magyarország párizsi nagykövete volt.

– 2010-ben alkotmánybíróként és jogászként azonnal elvállaltam a feladatot, mivel úgy éreztem, nekem találták ki ezt a tisztséget – elevenítette fel a kezdeteket Trócsányi László. Mivel már középiskolás kora óta szerelmes volt a francia nyelvbe, így tulajdonképpen valóra vált az álma, amikor Párizsba került.

Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 7

Végig nagyon élvezte az ottani életet a szellemi közösség miatt, és akkoriban kezdett el naplót írni. Az ottani feljegyzéseiből született meg a mostani, a Párizsi Napló – avagy, ami a nagyköveti jelentésekből kimaradt… című könyve.

A bemutatón elhangzott: a magyarok és a franciák kapcsolata régre nyúlik vissza, azonban soha nem volt konfliktusmentes. A legnagyobb érvágás nyilván Trianonhoz köthető, azonban most is elég erős ellentétek vannak az országok között, annak ellenére, hogy már nem egy súlycsoport a kettő.

Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 16

Európa egyik része ugyanis Orbán Viktor, míg a másik a francia Macron elnök bevándorláspolitikáját támogatja. Ezt Lázár János is megerősítette, aki szerint Tisza István óta a jelenlegi miniszterelnök az egyetlen magyar kormányfő, aki nemzetközi politikai vitaasztalokhoz jut, és az európai vezetők ellenfélként tekintenek rá.

– Egy átlag francia állampolgárnak fogalma sincs Európáról. Csak azok tudnak valamit Magyarországról és a többi keleti országról, akik liberális beállítottságúak, a hagyományos jobboldaliak például azt is megkérdezik, hogy a magyarok hogyan kerültek Erdélybe – magyarázta Trócsányi.

Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 12

Kiemelte, ott az egyén szinte egyenlő Istennel, így már alig van szükségük a kereszténységre. Ezért állnak másként a migrációhoz is. – A nemzeti öntudatuk azonban sokkal erősebb, mint a magyaroknak. Sokkal nagyobb az önbizalmuk. Nekünk ezen a téren még van mit fejlődni, mert a magyarok elég pesszimisták ezzel kapcsolatban – jelentette ki a miniszter.

A napló világosan leírja, hogy 2010 és 2014 között hányszor „csukták rá” Magyarországra az ajtót Párizsban. Ezért egy nagykövetnek meg kell tanulnia, hogy soha nem lehet feladni, mindig újra kell próbálkozni – hangzott el a teltházas bemutatón.

Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 9

Trócsányi Lászlót 2014 áprilisában, a második kétharmados Fidesz-győzelem után kérte fel Orbán Viktor, hogy Igazságügyi Minisztériumot hozzon létre, és tulajdonképpen az ország ügyvédje legyen. Ekkor jött haza a politikus Párizsból.

– Nagy kihívásként tekintettem a feladatra, de egyben féltem is tőle. Senki nem született miniszternek, de Lázár János barátom, egykori diákom jelenléte megnyugtatott. Büszke vagyok, hogy mellette lehettem miniszter – mesélte a szerző.

Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 5

Még elhangzott, egyszer talán a 2014-18 között időszakról is könyvet ír. Ez a mostani minta szerint 2022 körül várható, ugyanis szerinte 4 év rápihenés szükséges a korszakok lejegyzése között.

Trócsányi László bemutatója az Emlékpontban

Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 10
Trócsányi könyvbemutató Emlékpont
Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 1
Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 3
Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 5
Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 4
Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 2
Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 9
Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 8
Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 11
Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 6
Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 7
Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 12
Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 13
Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 14
Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 15
Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 16
Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 17
Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 18
Trócsányi az Emlékpontban: a magyaroknak a nemzeti öntudat terén még van mit fejlődniük
Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 19
Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 20
Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 10 Trócsányi könyvbemutató Emlékpont Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 1 Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 3 Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 5 Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 4 Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 2 Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 9 Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 8 Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 11 Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 6 Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 7 Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 12 Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 13 Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 14 Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 15 Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 16 Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 17 Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 18 Trócsányi az Emlékpontban: a magyaroknak a nemzeti öntudat terén még van mit fejlődniük Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 19 Trócsányi könyvbemutató Emlékpont 20
Fotók: Gémes Sándor