Végveszélyben a vásárhelyi sportélet: soha nem volt ekkora a baj (szavazóval)

Mivel nincs meghatározva, hogy ki ellen és ki mellett szól. A Rádió 7-ben kedd délelőtt a labdarúgó, a kosárlabda, a kézilabda és a vízilabda klub vezetői nyilatkoztak, akik egyérteműen kiálltak amellett: egy megyei jogú városban nem szabad bezárni egy stadiont és egy uszodát. Borítókép: Archív

Mint azt többször megírtuk: soha nem látott veszélybe kerültek a vásárhelyi látványsport egyesületek. A foci, a kosárlabda, a kézilabda és a vízilabda klubok anyagi helyzete egyre nehezebb, a Kosársulinál például alig néhány napnyi működésre van pénz.

Erről nyilatkoztak kedden 9 és 10 óra között élőben a Rádió 7-ben a sportvezetők: Elek András, a Kosársuli elnöke, Vinnai István, a HFC társadalmi elnöke, Soós Gábor, a HVSC elnöke, Áncsán István, a HLKC ügyvezetője és Klemm István, a HLKC elnöke.

Mindannyian azért fordultak a nyilvánossághoz, mert az elmúlt hónapokban a Márki-Zay Péter által kirobbantott TAO-botrány miatt országszerte nem adnak támogatást a vállalkozások a vásárhelyi egyesületeknek, így üresek a klubok kasszái. Több mint ezer gyermek sportolása került veszélybe a városban.

A polgármester szerint a város annyira rossz anyagi helyzetben van, hogy a stadiont be kell zárni, és elképzelhető, hogy az uszodára is lakat kerül. A politikus ezért ma este tiltakozó nagygyűlést szervez a stadionnál. A sportvezetők azonban úgy vélik, nem fordulhat elő egy megyei jogú városban olyan, hogy sportlétesítményeket kelljen bezárni. – Inkább arra lenne szükség, hogy Márki-Zay Péter és a város segítsen az egyesületeknek a TAO-ügyben – mondták, ugyanis nem érzik, hogy a korábbi évekhez hasonlóan az önkormányzat támogatná őket ebben a kérdésben. Azt pedig nem értik, mire jó a ma esti tüntetés, mi a célja, illetve ki ellen és ki mellett szól.

A műsorban történteket percről percre (időrendben visszafelé) itt olvashatja:

10:00: Vége a műsornak.

09:55: Áncsán István szomorúnak tartja, hogy sportszakmai helyett politikai kérdést csinálnak a TAO-ból, mert ez nem arról szól. A HLKC ügyvezetője úgy érzi, nem érintett a stadion bezárásában, ezért nem vesz részt az esti tüntetésen. – Magánemberként pedig az a véleményem, hogy egy sportlétesítményt soha semmilyen körülmények között nem szabad bezárni – mondta még el.

Klemm István, a kézilabda klub elnöke szülőként elmegy a tüntetésre, de neki is az a véleménye, mint Áncsán Istvánnak. Soós Gábor azonban nem megy el, mert szerinte nem lehet tudni, hogy az ellenük, vagy mellettük szól.

09:44: A műsorban elhangzott: eddig az egyesületektől a város mindig tájékoztatást kért arról, hogy állnak a TAO-pénzek lehívásával. Most azonban úgy érzik, megszűnt ez a csatorna, nem tudják, kihez forduljanak.

Márki-Zay Péterrel a kapcsolatfelvétel megtörtént, és a nyár végén azt mondta: igyekszik segíteni. Azóta azonban semmi nem történt, az egyesületek semmi változást nem éreznek.

Soós Gábornak pedig annyit mondott a polgármester, hogy az önkormányzat újságjában adjanak fel egy hirdetést, hogy TAO-támogatókat keresnek. – Ez azonban nem elég, mivel a vállalkozások és az egyesületek között vissza kell állítani a bizalmi viszonyt. A köztudatban negatív kép alakult ki az egyesületekről, ezért senki nem ígér semmit. Én bátorítanám a cégeket, hogy támogassanak bennünket, mert ez a vállalkozások számára adókedvezményt jelent, és minden forint a vásárhelyi gyermekekhez kerül – tette hozzá.

09:36: Áncsán Istvánnal és Soós Gáborral folytatódik a beszélgetés.

A HLKC-ban 130 utánpótlás korú gyermek sportol. Áncsán István úgy látja, a TAO által a sportolói létszám dinamikusan növekedett, és a fejlesztéseket is ebből tudták biztosítani.

Ugyanígy van ez a vízilabdásoknál is. – Nagy cégek nélkül csak ezzel a támogatási formával tudják felvenni a többi csapattal a versenyt. Ha a TAO elapad, mi becsukhatjuk az uszoda kapuit – mondta Soós Gábor.

09:31: Rövid szünet, és folytatás.

09:28: Este Márki-Zay Péter tüntetést és szülői értekezletet szervez a stadionnál, a létesítményt ugyanis hamarosan bezárják. Vinnai István úgy látja, egy szülői értekezletre valójában a szülőket kellene meghívni, és nem azokat, akik nem érintettek, csak a polgármester szimpatizánsai.

Elek András pedig nem érti, hogy a tüntetés miről fog szólni, mert azt általában valami mellett, vagy valami ellen szervezik. – Nem igaz, hogy egy megyei jogú város nem tud fenntartani egy stadiont, vagy egy uszodát – tette hozzá.

Vinnai István még annyit mondott: azt senki nem várhatja el tőlük, hogy egy egyesület a nullából gazdálkodjon. A polgármester ugyanis felajánlotta a HFC-nek, hogy vegye át a várostól a stadion üzemeltetését. Erre azonban nekik nincs forrásuk.

09:25: – A megoldás az lenne, hogy Márki-Zay Péter hívja fel Lázár Jánost, és kérjen elnézést azért, hogy ilyen helyzetbe hozta a vásárhelyi sportegyesületeket. Az országgyűlési képviselő ezt követően biztosan segítene – osztotta meg véleményét Elek András.

09:20: Elek András korábban felvette a polgármesterrel kapcsolatot az ügyben. Vásárhelyen ugyanis nincsenek akkora befektetők, hogy helyben össze tudják szedni a működéshez szükséges pénzeket, ezért kell más városokból is támogatást igényelni.

Most azonban már a megkeresésre már országszerte is alig válaszolnak a vállalkozások. A Kosársuli elnöke úgy véli, ez egyértelműen azért van, mert a TAO egy önzetlen támogatás, és egy adományozónak sincs arra szüksége, hogy aztán az interneten kiteregessék azt, hogy mikor mennyit és vajon azt miből adta.

09:14: – A TAO-rendszer működéséről sok embernek fogalma sincs. Mégis olyanok vitatkoznak róla, például a Facebookon, akik tájékozatlanok a témában – mondta Vinnai István. A társadalmi elnök szerint ennek nem a politikáról, hanem a látványsportokról kellene szólnia.

– A vásárhelyi rossz helyzet úgy alakult ki, hogy Márki-Zay Péter megvádolta Fekete Ferenc sporttanácsnokot a TAO-val kapcsolatban. Emiatt a vállalkozások elbizonytalanodtak, és nem ajánlanak fel pénzt a sportegyesületeknek, holott ez eddig nem pártállástól függött – ismertette.

Márki-Zay Péter szerint a sportvezetők nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy idén is kapjanak TAO-támogatást. Vinnai István ennek kapcsán kijelentette: ez nem igaz. A korábbi években is volt, amikor felmerültek problémák a TAO-val, de akkor a polgármester mindig segített a kapcsolataival az előrelépésért.

09:09: – Több mint ezer gyermek sportolási lehetőségei kerültek veszélybe, ugyanis az elmúlt hónapok politikai vitái miatt a vállalkozások nem adnak TAO-támogatásokat a helyi sportkluboknak – vázolta fel a helyzetet Czabarka János műsorvezető.

Elek András: a jelenlegi helyzetben úgy tűnik, hogy külső segítség nélkül nincs megoldás. – A polgármester által kirobbantott TAO-botrány elriasztja a vállalkozásokat, nem csak helyben, hanem országos szinten is. Senki nem akarja, hogy miután támogatást ad, egyszer csak meggyanúsítsák – magyarázta a Kosársuli vezetője. A klubnak 280 igazolt versenyzője van, és 140 gyermeknek tartanak előkészítő foglalkozásokat. Őket januártól igazolnák le.

Korábban írtuk:

Ma este tiltakozó nagygyűlést szervez a stadionnál Márki-Zay Péter polgármester a létesítmény bezárása és a végveszélybe került sportegyesületek helyzete miatt.

Ezzel kapcsolatban vásárhelyi sportvezetők fejtik ki élőben a véleményüket délelőtt 9 órától a Rádió 7-ben.

Vendégek: Elek András, a Vásárhelyi Kosársuli elnöke, Áncsán István, a HLKC ügyvezetője, Klemm István, a HLKC elnöke, Soós Gábor, a HVSC elnöke és Vinnai István, a HFC társadalmi elnöke.