Merkel nem enged, továbbra is migránsokat akar

Bár a bukás szélén tántorgó német nagykoalíció egy friss megállapodás alapján arról beszél, hogy a jövőben már csak magasan képzett migránsok érkezhetnek, egy friss kormányzati jelentés arról szól, hogy évente 300 ezer bevándorlóra van szüksége Németországnak. Három évvel az Angela Merkel kancellár által meghirdetett Wilkommenskultur után világosan látszik, hogy a beérkezett illegális bevándorlók 75 százalékának nincsen munkája, miközben évente több mint 20 milliárd euróba (nagyjából 6500 milliárd forint) kerülnek – írja az Origo.

Október elején egy hosszú vitát zárt le a német nagykoalíció azzal, hogy bizonyos pontokon módosította a bevándorlási és munkavállalási törvényt. A változtatás lényege, hogy Berlin jövőbeni célja, hogy segítse az országba települni az Európai Unión kívüli képzett munkaerőt. Ezzel a lépéssel tehát az Angela Merkel vezette kabinet továbbra is a bevándorláspárti oldalon áll, azonban ez a megállapodás egyfajta elismerése annak, hogy az elmúlt években jórészt képzetlen százezrek érkeztek, és ennek gátat kíván szabni a kabinet.

Az új törvényből azonban még komoly viták lesznek Németországban, és nem valószínű, hogy a választók tömegei számára szimpatikus lesz. Olyan kitételek is szerepelnek az új jogszabályban, miszerintbizonyos szakterületeken a vállalatok előnyben részesíthetik a nem német és nem EU-s munkavállalókat a hazaiakkal szemben.Ráadásul ideiglenes letelepedési engedélyt is kaphatnak az unión kívüli munkavállalók fél évre, és ehhez hivatalos munkahellyel sem kell rendelkezniük, ha megfelelő képzettségük van.

Folytatódhat az illegális migráció

A törvény lényegében minden pontján arról szól, hogy Németország számára a legfontosabb a mostani helyzetben, hogy minél több képzett munkaerőt vonzzanak az országba, mivel a jelenlegi jóléti rendszer és a nyugdíjrendszer jövőbeni fenntartása egyre nehezebb. Az egyre nagyobb költségek miatt már a szocdem pártban is érzik, hogy Németország egyre kevésbé teheti meg, hogy az illegális migránsok a szociális rendszerre támaszkodjanak, és rontsák az ország versenyképességét.

Bár a kormánykoalíció úgy próbálja eladni a mostani törvényt, hogy azzal megváltozik majd a migráció, és nem fognak szakképzetlen százezrek érkezni, Alexander Gauland, az Alternatíva Németországnak párt vezetője világossá tette,a jogszabály egyáltalán nem szab gátat az illegális migrációnak.A politikus a fő problémát abban látja, hogy mára a menekült és a bevándorló státusza teljesen összekeveredett, kiismerhetetlen a jogszabályokban, hogy milyen státusz, kire vonatkozik. Éppen emiatt a visszaéléseknek a széles tárháza alakult már ki, és ez a jövőben sem változik – tette hozzá.

Nem emberbarátság, hanem hideg, de rossz számítás

A migráció felgyorsítását szorgalmazza egy frissen kiszivárgott kormányzati jelentés is. Ezek szerint a következő negyven évben évente 300 ezer migránsra van szüksége Németországnak, ha 2060-ig szeretné megőrizni a mostani közel 83 milliós népességszámát. Mindennek fényében pedig ismét mindenki számára világos lett, hogy Merkel 2015-ös döntése, miszerint 1,5 millió muszlim illegális bevándorlót beengedett az országba, nem egy emberbaráti cselekedett volt, hanem egy hideg – viszont nagyon elhibázott – gazdasági számítás. A mostani jelentésből az is kiderült, hogy a migránsokat minél hamarabb integrálni kell a munkaerőpiacra, azonban ez csak közép- és hosszú távon fog csak megvalósulni.

Nemrégen derült ki, hogya 2015-ben érkezett illegális bevándorlók 75 százalékának a mai napig nincsen munkája, és 80 százalékuk semmilyen pénzt nem fizet be a német jóléti rendszerbe.Ráadásul, akiknek sikerült valamilyen munkát találni, azok is a legkevésbé fizetett területeken dolgoznak, sokszor csak részmunkaidőben. Bár 2015-ben még úgy próbálta a német média eladni a migránsok befogadását, hogy nagyon hasznos tagjai lesznek a társadalomnak, de mára kiderült, hogy mindez csupán ócska hazugság volt. Egy friss adat szerint 100 migránsból csupán egy dolgozik magas képzettséget igénylő munkahelyen.

Évi több mint 20 milliárd euró kiadás

Az illegális migránsok munkaerőpiaci integrációját jól mutatja, hogy a 30 legnagyobb tőzsdei német nagyvállalat csupán 800 bevándorlót alkalmaz. Legnagyobb számban a német posta foglalkoztat migránsokat, de ők is csupán a legkisebb fizetséggel járó munkakörökben. A vállalatvezetők azzal magyarázták ezeket az eredményeket, hogy a migránsok sem nyelvtudással, sem szakmai képzettséggel nem rendelkeznek, így értelemszerűen semmi értelme nem lenne őket alkalmazni.

A német adófizetőknek 2016-ban 21,7, 2017-ben 20,8, míg 2018-ban szintén közel 21 milliárd euróba kerül az illegális bevándorlók eltartása.A német pénzügyminisztérium számítása szerint 2020-ig további közel 100 milliárd eurót kell majd a migrációra költeni. Benrd Raffelhüschen közgazdász szerint hosszú távon Németország a jelenlegi nemzeti össztermékének az egyharmadát is elköltheti a bevándorlás helyzetének a rendezésére. Bár jelenleg 1,2 millió üres álláshely van Németországban, és több mint 400 ezer olyan, ami magas képzettséget igényel, ezekre a helyekre a 2015-ben behívott migránsok gyakorlatilag nulla eséllyel pályázhatnak.

Mélyben a CDU

Mint arról korábban beszámoltunk, egyre több elemző és publicista látja úgy, hogy a 2005 óta tartó Merkel-korszak a végéhez közeledik, bár azt senki nem tudja megjósolni, mi lesz azután. Október 14-én tartományi választások lesznek Bajorországban, a kormánypártok esetleges veresége felgyorsítaná a kancellár bukását. Egy friss felmérés szerintmár csak 26 százalék a CDU támogatottsága,miközben az AfD 18,5 százalékon áll.

Forrás: origo.hu
Fotó: AFP/CHRISTOF STACHE