Közadakozásból állítottak Mária szobrot a Szent István téren

Návay Sándor szobrászművész díjmentesen készítette el Szűz Mária szobrát, melyre a kisemberek, azaz a hívek gyűjtötték össze a pénzt, amit az egyház egészített ki.

A korábbi Nepomuki Szent János szobor helyén, azaz a Szent István tér Domonkos rendi zárdaépülete előtt avatták fel ma késő délelőtt, a 10 órás mise után, azt a Szűz Mária szobrot, melyre a hívek adták össze a pénzt.

Közadakozásból állítottak Mária szobrot a Szent István téren 1

Návay Sándor és Szenti Tibor leplezték le a szobrot.

Szenti Tibor néprajzkutató avatóbeszédében hangsúlyozta: amikor Szent István király haldoklott, nem volt kire hagynia az országot, ezért hagyta azt Máriára. – A mi egyházunk Szent István király egyháza, Jakab, volt plébános felhívására fogtak össze a hívek, hogy gyűjtsenek közösen egy Mária szoborra. Legyen együtt az egyház és Mária, hazánk védőszentje. Ez a szobor úgy jött létre, hogy zömében a kisemberek fizetéséből, nyugdíjából adakozták össze, amit az egyház egészített ki – mondta Szent Tibor.

Hozzátette, Návay Sándor szobrászművészt a Szent István templomban keresztelték meg, s amikor megtudta, hogy a hívek őt szeretnék megbízni a szobor elkészítésével, azt térítésmentesen vállalta

Közadakozásból állítottak Mária szobrot a Szent István téren 2

Kiss-Rigó László megyéspüspök áldotta meg.

– Máriára, mint a rózsafüzér királynőjére emlékezünk, illetve arra, amikor a keresztények legyőzték a lepantói csatában a mohamedán hajó hadakat – hívta fel a figyelmet az alkotást megáldó Kiss-Rigó László megyéspüspök. – Tekintsünk most a történelem urára, s kérjük az ő segítségét, hogy Mária példáját követve mi is saját küzdelmeinket, viszontagságainkat, nehézségeinket átélve, hitelesen tudjuk képviselni értékeit. A józan ész és a kegyelem segítségével hiteles tanúi legyünk a világban – mondta a püspök. Aki nem csak a szoborra és az alkotójára kért áldást, de mindazokra is, akik segítségével, hozzájárulásával azt felállíthatták.

Mária szobrot avattak a Szent István téren

mária (1)
mária (2)
mária (3)
mária (4)
mária (5)
mária (6)
mária (8)
mária (9)
mária (7)
mária (10)
mária (11)
mária (12)
mária (13)
mária (14)
mária (15)
mária (17)
mária (16)
mária (18)
mária (20)
mária (19)
mária (22)
mária (23)
mária (25)
mária (26)
mária (29)
mária (30)
mária (28)
mária (31)
mária (32)
mária (34)
mária (33)
Szoboravató a Szent István téren
mária (36)
mária (38)
mária (37)
mária (39)
mária (40)
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...