Falugazdászok mérik fel a vízgazdálkodási műveket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara októberben felmérést végez a magántulajdonú vízgazdálkodási művekről. A köztestület kéri tagjait, hogy segítsék a falugazdászok munkáját, ezzel is hozzájárulva a vízgazdálkodás öntözési célt szolgáló fejlesztési javaslatok megvalósulásához.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a falugazdászai közreműködésével 2018. október 22-ig felmérést végez a magántulajdonban, gazdálkodói fenntartásban lévő harmadlagos vízgazdálkodási művekről.

Szeptember 10-én jelent meg a Magyar Közlönyben a hazai vízgazdálkodás öntözési célt szolgáló fejlesztési javaslatairól szóló 1426/2018. (IX. 10.) számú kormányhatározat, amelyben a kormány feladatokat tűzött ki az agrárminiszter és belügyminiszter részére, bevonva ebbe a köztestületet is. A NAK feladata a gazdálkodó szervezetek tulajdonában, fenntartásában lévő helyi érdekeltségű és közcélú vízi létesítmények kataszterének elkészítése.

A feladat végrehajtása során a falugazdászok felkeresik a kamara azon tagjait, akik az elmúlt öt évben legalább egyszer öntözték a területüket. A szakemberek azt mérik fel az érintett tagok körében, hogy van-e a tulajdonukban, vagy tudnak-e a használatukban lévő területen olyan külterületi, rendeltetésük szerint üzemi, táblaszintű mezőgazdasági vízellátást, vízkárelhárítási, vízerő-hasznosítási feladatokat ellátó művekről (csatornák, szivattyúk, átemelők, stb.), amelyek magántulajdonban és fenntartásban vannak vagy voltak valamikor. Pozitív válasz esetén a NAK kéri tagjai együttműködését a mű(vek) adatainak megadásában. Amennyiben a gazdálkodó tud a fentebb leírt létesítményről, de a falugazdász nem jelentkezik nála, kérjük, hogy keresse falugazdászát.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kéri tagjait, hogy segítsék a falugazdászok munkáját, ezzel is hozzájárulva ahhoz, hogy a kataszterezés során minél teljesebb képet tudjon adni a döntéshozók számára az említett művekről annak érdekében, hogy a hazai vízgazdálkodás öntözési célt szolgáló fejlesztési javaslatok megvalósulhassanak.