Végveszélyben a vásárhelyi sportélet: soha nem volt ekkora a baj (szavazóval)

Lassan mindenórás kérdéssé válik, meddig tudnak működni a sportegyesületek Vásárhelyen. A városban a TAO-pénzek körül kialakult botrány után ugyanis senki nem szeretne támogatást adni nekik az országban, így nem tudják biztosítani a béreket, utaztatást, versenyeztetést. Több mint ezer gyermek sportolása került veszélybe.

A tarthatatlan állapotokra a helyi vízilabda, kosárlabda, kézilabda és a futball klubok vezetői hívták a figyelmet pénteken.

Végveszélyben a vásárhelyi sportélet: soha nem volt ekkora a baj 1

– Lehetetlenné vált a működésünk. Megkerestük azokat a cégeket, akik eddig támogattak bennünket, de még csak ígéret szintjén sem tudnak TAO-forrást biztosítani nekünk – ismertette Soós Gábor. A Hódmezővásárhelyi Vízilabda Sport Club elnöke hozzátette, mivel az ebből származó összegek nélkül nem tudnak megfelelni az elvárásoknak, ezért a nyilvánossághoz fordulnak, hogy jelezzék: teljes a bizonytalanság. A klubban közel 250-en vízilabdáznak.

Végveszélyben a vásárhelyi sportélet: soha nem volt ekkora a baj 2

Nem különb a helyzet a Vásárhelyi Kosársulinál sem, ahol már csak 10 napra elegendő működésre van pénz. Elek András szerint reménytelen a jövő.  – Az eddigi TAO-szponzorok közül mindössze hárman válaszoltak a megkeresésemre, közülük ketten elutasító választ adtak. Még budapestiek is jelezték, hogy hallottak a Vásárhelyen kirobbant botrányról – mondta az elnök, hozzátéve, náluk 280 igazolt játékos sportolása a tét, illetve 140 fővel még ezután kötnének szerződést.

Végveszélyben a vásárhelyi sportélet: soha nem volt ekkora a baj (szavazóval) 3

A Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Klubnál is komoly gondok vannak. Klemm István elnök és Áncsán István ügyvezető úgy véli, a kialakult szituáció olyan szintre lépett, ami már nem csak az egyesületekre tartozik. – Arra kérjük közösen a városvezetést, hogy vegyék fel a kapcsolatot helyi és megyei vállalkozókkal a TAO-keretek feltöltésére, hogy rendeződjenek a körülmények, mert így a gyermekeket sem képezni, sem versenyeztetni nem tudjuk – hangsúlyozta a két vezető.

– Már maga a tény is elkeserítő, hogy itt kell ülnünk, mert nem arról vagyunk híresek, hogy óriási szereplési vágyunk lenne – mondta Horváth Zoltán. A HFC elnöke kiemelte, eddig is voltak akadályok, de az önkormányzat segítségével mindig meg tudták azokat oldani. Most azonban nem érzik a város támogatását.

Végveszélyben a vásárhelyi sportélet: soha nem volt ekkora a baj

– Márki-Zay Péter tegnap értesített róla, és egy esti lakossági fórumon is megerősítette: hamarosan bezár a stadion. Ez 400 fiatal mindennapos, és a Bozsik-program keretében további 700 gyermek sportolásának veszélyeztetését jelenti – számolt be Horváth Zoltán.

A sajtótájékoztatón azt is leszögezték: még soha nem tapasztaltak ekkora bajt a helyi sportéletben, így mindenképpen a megoldásra törekednek. Amennyiben nem lesz, akkor könnyen eltűnhetnek az említett labdajátékok a város palettájáról.