Magyar György

Könnyen elképzelhető, hogy a balliberális médiaügyvéd nemcsak a vásárhelyi polgármester jogi képviseletét látja el, de politikai pecsenyéjét is Márki-Zay Péter és unokatestvére körül sütögeti.

Márki-Zay Péter továbbra is gőzerővel építi országos politikai karrierjét. Igaz, most nem egy új ellenzéki párt/mozgalom, hanem egy új ellenzéki mozgalom/egyesület alapításával haknizik a balliberális médiában. Megírtuk, a vásárhelyi városvezető az ATV keddi Egyenes beszéd kontrájában tartott névsorolvasást: politikai „cinkostársai” között unokatestvérét, az LMP-ből is kipottyant Hadházy Ákost, a szocialisták bukott miniszterelnök-jelöltjét, Botka Lászlót és a siófoki „jobbikos hátterű” polgármestert, Lengyel Róbertet emlegette. Többek között.

A sorhoz önként látszik csatlakozni Magyar György, a balliberális média ügyvédcelebje, akinek korábban számos politikai kalandja fuccsolt be.

„Biztos, hogy lesz egy nem párt, de mozgalom, ami az önkormányzati választáson segíteni fog. Botka Lászlótól a jobbikos hátterű Lengyel Róbertig Siófokon nagyon sok nagyon kedves polgármester kollégámmal tartunk rendszeres kapcsolatot, és ha énnekem tanácsra van szükségem, akkor tudom, hogy van hová fordulni. Azt gondolom, hogy előbb-utóbb lesz egy egyesület, amiben én is részt veszek, és Hadházy Ákos is valószínűleg részt fog venni, és többen mások”

– ezt mondta a szervezés alatt álló új ellenzéki mozgalomról/egyesületről Márki-Zay. A formáció célját úgy fogalmazta meg, hogy:

„ezek az önkormányzati választásokon részt vevő független emberek, mármint hogy független az lehet bármilyen párthoz tartozó” – azaz „független” jobbikos vagy „független” szocialista (a szerk.) –, „mi fogjunk össze, támogassuk egymást.”

Márki-Zayhoz hasonlóan hazajár az ATV-be Magyar György, a balliberális média sztárügyvédje. Az egykor a Heti Hetesben is megfordult önjelölt politikacsináló szerdán A nap hírében sietett is leszögezni, milyen igaza van Márki-Zaynak, (most éppen…) nem egy új pártra van szükség, mert a pártok „hatékonytalanok”, egyébként is az önkormányzati választásokon civil szervezetek is jelölhetnek.

Nagyon úgy tűnik, Magyar György is ott sertepertél Márki-Zay és unokatestvére, az LMP-ből kibukott Hadházy Ákos új formációja környékén. Úgy fogalmazott ugyanis, ismeri az ügy (mármint az alapítás) háttértevékenységét, és Márki-Zay és Hadházy is igénybe veszi a szolgáltatásait. Műsorvezetői kérdésre sem volt hajlandó elárulni, például az ő ügyvédi irodája jegyzi-e be az új egyesületet/mozgalmat, sejtelmesen azt felelte: köti az ügyvédi titoktartás.

Érdekesség: sajtóhírek szerint Magyar György képviseli Márki-Zayt az utóbbi hónapok során ellene indított személyiségi jogi perekben. Könnyen elképzelhető azonban az is, hogy a balliberális médiaügyvéd nemcsak a vásárhelyi polgármester jogi képviseletét látja el, de politikai pecsenyéjét is Márki-Zay Péter és unokatestvére körül sütögeti. Márki-Zay és Magyar politikusi életútja közös abban, hogy előszeretettel címkézik magukat úgymond civil függetlennek, de kérik és elfogadják az ellenzéki pártok támogatását, ugyanakkor folyamatosan ekézik is azokat. Egy követ fújtak és fújnak a tekintetben is, hogy mindenhol, minden választáson egyetlen jelöltet szabad a kormánypárti indulóval szemben indítani.

A jelek arra mutatnak, Márki-Zay, Botka, Hadházy, Lengyel, Magyar és a többiek új mozgalmukkal maguk alá akarják gyűrni a jelenlegi ellenzéki pártokat.

A médiaügyvédként elhíresült Magyar György 1994-ben a Köztársaság Párt jelöltjeként bukott meg mint főpolgármester-jelölt. Az 1998-as választások előtt az Együtt Magyarországért Unió ügyvezetőjeként bukkant fel. 2014-ben a balliberálisok főpolgármester-jelöltjeként akart harcba szállni, ajánlásokat gyűjtött, majd visszalépett, mert nem volt meg mögötte az összefogás. 2018-ban is megmerítkezett a nagypolitikában, amikor az MSZP és a Párbeszéd támogatásával Siófokon hasalt el az országgyűlési választásokon. Hiába hangoztatta egyik oldalról függetlenségét, illetve kampányolt mellett másik részről a baloldal no meg a már említett, jobbikos hátterű Lengyel Róbert régi, kipróbált csapata (és Márki-Zay) is, labdába sem rúgott fideszes ellenfelével szemben.

„Ügyvéd kollégái inkább megmosolyogják, de azt elismerik: van olyan társadalmi réteg, amely számára Magyar Az ügyvéd. […] A szűk szakmán belül sokan nem szeretik Magyart, és nem tartják annyira jó ügyvédnek, mint amennyire zseniálisan eladja magát a médiában. Jó szervező, a nyilatkozatai előtt alaposan felkészül, és ezerrel tolja az irodáját”

– ezt a kormánypártisággal nem vádolható HVG írta róla korábban, politikai szerepvállalásai kapcsán.

A Magyar Idők pedig „magát függetlennek valló, Gyurcsánnyal, Bokrossal, Demszkyvel nagy cimboraságban lévő budapesti médiaügyvéd”-ként jellemezte. Érdekesség, Magyar Demszky Gábor kapcsán arról beszél, az 1990–2010 között regnáló szabad demokrata városvezetőt sem jogi, sem politikai, sem pedig erkölcsi felelősség nem terheli a 4-es metró körüli korrupciós ügyekben. Az OLAF szerint a projekt során mintegy 167 milliárd forint kár érhette a magyar államot, Magyarországnak pedig akár 70 milliárd forintnál is több uniós támogatást kell visszafizetnie Brüsszelnek emiatt a súlyos balliberális korrupciós botrány miatt.

A sajtóhírekből kiderül, Magyart amiatt is támadták a politikai porondon, hogy ügyvéd fia egyrészt az egykori véreskezű kommunista belügyminiszter Biszku Bélát védte, másrészt részt vett brüsszeli jogászként az Európai Bizottság Magyarországot gyalázó 2018-as országjelentésének elkészítésében.

Borítókép: Lokál Online