Vetési varjú

Megoldódhatnak a székkutasi és környékbeli gazdálkodók gondjai. Az agrárminiszter utasította a Körös–Maros Nemzeti Park igazgatóságát, hogy mindenben működjön együtt a károsultakkal a vetési varjakkal szembeni küzdelemben.

Néhány héttel ezelőtt székkutasi fogadóóráján fordultak a gazdálkodók Lázár Jánoshoz azzal problémával, hogy Székkutas határában tavalyhoz hasonlóan idén is komoly, milliós nagyságrendű károkat okoztak a vetési varjak a napraforgóban és a kukoricában. Sőt, a sóshalmi gazdák szőlőjét is megdézsmálták. Az országgyűlési képviselő segítséget és közbenjárást ígért.

– A kormányhoz és az Agrárminisztériumhoz fordulok, hogy káralapot hozzanak létre a gazdáknak, illetve fontolják meg: a nemzeti park területén ültessenek kukoricát és napraforgót, hogy a madarak ne vándoroljanak onnan el

– mondta akkor a politikus.

A védett madarakat az utóbbi években telepítették a Körös–Maros Nemzeti Park területére. Gyérítésükre nincs lehetőség, de Lázár János elkötelezett amellett, hogy a gazdálkodók nem viselhetik a pusztításuk következményeit, kapjanak állami segítséget, illetve szabályok és keretek közé kell szorítani a vetési varjak és a mezőgazdászok keserűnek indult együttélést.

Az országgyűlési képviselő ígéretéhez híven megkereste Nagy István agrárminisztert, és a napokban meg is kapta a tárcavezető válaszát, tájékoztatását. A miniszter biztosította Lázár Jánost, hogy az állam nem hagyja magukra a gazdálkodókat.

Lázár fogadóóra Székkutas 3

Nagy István leveléből kiderül: az elmúlt években 20-25 ezer pár körül stabilizálódott a magyar vetésivarjú-állomány, ez azonban így is több mint 90 százalékos csökkenés a néhány évtizeddel korábbiakhoz képest, indokolt tehát a faj védettségének fenntartása. Ráadásul a vetési varjú fontos fészeképítő több olyan faj számára, mely maga nem rak fészket, emellett gyéríti a rovarkártevőket, amivel hasznos hajt a mezőgazdaságnak.

A miniszter azt írja, a Körös–Maros Nemzeti Park igazgatóságának adatai szerint 300–1000 példány mozgott és mozog itt a térségben, és a gazdákkal való együttműködésnek köszönhetően jelentős mértékben csökkent az okozott kár nagysága és az érintett termelők száma is 2017-hez képest. Ennek ellenére tovább kell erősíteni a kooperációt, de oda kell figyelni a vadászható fajok, a balkáni gerle és az örvös galamb elleni fellépésre is, hiszen azok hasonló pusztítást végeznek.

Nagy István ennek érdekében tehát arra utasítja a nemzeti park igazgatóságát, folytassa a szoros együttműködést a székkutasi vetésivarjú-telepek környezetében gazdálkodókkal, segítse őket a megfelelő agrotechnikára, a választandó kultúrákra, a riasztási módszerekre vonatkozó tanácsadással, valamint a későbbiekben is kérje meg a térségre az egységes vetésivarjú-riasztási engedélyt. A gazdálkodóknak azt javasolja, a nemzeti park tanácsadása szerint végezzék a gazdálkodást, és szükség esetén a riasztási lehetőségek teljes spektrumát használják ki: területi jelenléttel, riasztó hanghatással, rémzsinórral, solymászmadárral, fegyveres riasztással tartsák távol a varjakat.

A miniszter egyúttal utasítja a tájegységi fővadászt, hogy működjön együtt a nemzeti park igazgatóságával a vetési varjú lőfegyveres riasztásában, illetve jelzi: a balkáni gerle és örvös galamb jelentős kártétele esetén a vadkárelhárítást is igénybe lehet venni, hiszen a vadászható vadfajokkal szemben a területen folytatott fegyveres gyérítés a vetési varjak egyedeit is távol tartja.

Elrendeli továbbá, hogy a Körös–Maros Nemzeti Park igazgatósága monitorozza a vetésivarjú-állományt, a különböző kárcsökkentési és riasztási módszerek hatékonyságát. A monitorozás eredményei alapján pedig a gazdálkodókkal együttműködésben kell kidolgoznia a hosszú távú kezelési javaslatot.

Mindezeken túlmenően az Agrárminisztérium megvizsgálja, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében lehetne-e támogatni a vetésivarjú-telepek környezetében folyó gazdálkodási tevékenységet, például a gazdálkodók kockázatközösségét, amelyben a gazdálkodók egy közös káralapot hoznak a Vidékfejlesztési Program támogatásával.

Borítókép: Varga György/MTI, alsó fotó: Lázár János székkutasi fogadóórája, Gémes Sándor