Csodálatos rececsipkék a könyvtárban 1

Sándor Istvánné és az elmúlt 5 évben általa vezetett rececsipke tanfolyamok résztvevői alkotásaiból, valamint a könyvtár gyűjteményében lévő kézimunkákat bemutató tárlat nyílt meg ma. Szemkápráztatóan szép csipkéket láthatnak az érdeklődők.

Száznál is több, különféle rececsipkét, vagy ahogy nálunk nevezik necc látható a Németh László Városi Könyvtárban szerda délután nyílt kiállításon, melyen a bibliotéka gyűjteménye mellett azok a csipkék láthatók, melyek Sándor Istvánné és az általa vezetett rececsipke tanfolyamok résztvevői készítettek. A könyvtár Rececsipke (necc) Értékmentés a vásárhelyi városi könyvtárban címmel ingyenes kiadványt is jelentetett meg erre az alkalomra.

– Manapság annyira nem népszerű a necc, mint volt évtizedekkel ezelőtt. Öt évvel ezelőtt betévedtem ide a könyvtárba, mert szerettem volna vele kezdeni valamit, ugyanis az egykori Vásárhelyi Népművészeti és Háziipari szövetkezetben készítettek ilyet, s azokat Német- és más országokba szállították. Miután azonban a szövetkezetet felszámolták, a necckészítésnek nem maradt jövője – mondta Sándor Istvánné. Hozzátette: a 92 éves Halász Andrásné azt kérdezte tőle, amikor horgoltam, hogy tud-e neccelni? – Azt mondtam, hogy tudom, mi a necc, de szerintem nem tudok ilyet készíteni, mert már nincs akitől megtanuljak. Ő tanított meg a necc készítés minden fortélyára.

Hallgassa meg Sándor Istvánné Marikát arról, hogyan lett mindebből öt necckészítő tanfolyam, és mi a necckészítés érdekessége:

Csodálatos rececsipkék a könyvtárban

A kiiállításon Andrási Ferencné, Bányai Lászlóné, Fodor Antalné, Fodor Szerén, Kasza Erika, Kispeti Sándorné, Lázár Mihályné, Marton Sándorné, Oszlánczi Katinka, Presztóczki Irén, Ráczné Csike Petra, Rigó Katalin, Sándor Istvánné, Sibán Imréné, Sindelné Kovács Anna, Szabóné Bacsa Mária, Szeliné Szomor Judit, Tóth Lászlóné és Varga Mónika munkái láthatók, egészen október 25-ig.

Rececsipke kiállítás a városi könyvtárban

rececsipke (1)
rececsipke (3)
rececsipke (5)
rececsipke (4)
rececsipke (6)
rececsipke (7)
rececsipke (8)
rececsipke (10)
rececsipke (9)
rececsipke (11)
rececsipke (12)
rececsipke (15)
rececsipke (14)
rececsipke (13)
rececsipke (17)
rececsipke (18)
Csodálatos rececsipkék a könyvtárban 1
rececsipke (19)
Rececsipke kiállítás Vásárhelyen 1
rececsipke (21)
rececsipke (22)
rececsipke (26)
rececsipke (24)
rececsipke (27)
rececsipke (28)
Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image... Loading image...