Márki-Zay Péter és Botka László

A korrupciós boszorkányüldöző vásárhelyi városvezető az ATV-ben cáfolta, hogy komoly átvilágító vizsgálatokat indított volna a városházán. Ellenben ismét megerősítette párt-(mozgalom-, egyesület-)alapító szándékait, melyben Botka László és Hadházy Ákos lehetnek a partnerei.

Márki-Zay elbagatellizálja szocialista polgármester barátja hivatalában történt korrupciós ügyet – ezzel a címmel foglalta össze a PestiSrácok.hu portál Márki-Zay Péter keddi ATV-s vizitálását.

Nem véletlenül.

Az ATV keddi esti Egyenes beszéd kontrájában a vásárhelyi városvezető valóban látványosan védelmébe vette jó barátja és politikai szövetségese, Botka László embereit. A szocialista szegedi polgármester kabinetfőnökét, alpolgármesterét és címzetes főjegyzőjét, akiket megírtuk – tegnap nem jogerősen, első fokon felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtott a parkolóperben a Gyulai Járásbíróság. Hűtlen kezelés bűntettében marasztalták el őket, mert éveken át ingyenes parkolóbérleteket biztosítottak természetes és jogi személyeknek úgy, hogy erre nem volt közgyűlési felhatalmazásuk vagy egyéb jogszabályi alapjuk. Márki-Zay érdekes módon azt boncolgatta, a szegedi városvezetők elítélése „ilyenért” valójában a jobboldalon adhat okot félelemre: szerinte a fideszes önkormányzatok retteghetnek, mivel ők nem parkolójegyeket adtak oda ingyen, hanem egész sok milliós üzleti megbízásokat osztogattak.

Nem csoda, hogy Márki-Zay műsorvezetői kérdés nélkül is lándzsát tört zászlóbontó cimborája, Botka László mellett. Ebben az adásban is kitért rá, Botka az egyik legfontosabb szövetségese abban a törekvésben, hogy egy új ellenzéki politikai formációt létrehozzanak. Márki-Zay ezúttal is megerősítette, hogy hamarosan létrejön az ellenzéki csodafegyver, amit a műsor során egyébként hol mozgalomnak, hol egyesületnek nevezett.

„Most még azt is ki merem jelenteni, hogy részt is fogok venni ebben, tehát biztos hogy lesz egy mozgalom, ami az önkormányzati választásokon segíteni fog. […] Botka Lászlótól a jobbikos hátterű siófoki Lengyel Róbertig nagyon sok nagyon kedves polgármester kollégámmal tartunk rendszeres kapcsolatot, és ha tanácsra van szükségem, tudom, van kihez fordulni. […] Előbb-utóbb lesz egy egyesület, amiben én is és Hadházy Ákos is valószínűleg részt fog venni, és többen mások.”

Némiképp fából vaskarikának tűnt a politológiai fejtegetése, de hozzátette, ez az összefogás azért kell, hogy segítsék egymást a korrupció elleni harcban a „független emberek”, mármint azok a „függetlenek”, akik például vagy jobbikosok (lásd Lengyel), vagy MSZP-sek (lásd Botka)…

Márki-Zay beszélt arról a magánlevélről is, amit előbb támogatói oldalán, majd saját hivatalos közösségi felületén is nyilvánosságra hozott a napokban – és ami miatt a Fidesz büntetőfeljelentést tett a képviselői postafiókok feltörése okán. A műsorvezetők felhívták a figyelmét, az lenne a legegyszerűbb és legtisztább, ha elárulna, hogyan kapta meg ezt a levelet (hiszen lényegét tekintve nem tagadta, hogy ő szerezte meg, majd tette közzé), erre azonban nem volt hajlandó. Úgy reagált, ez egy „teljesen legális úton megkapott levél, de ahogy a támogatóim nevét nem hozom nyilvánosságra, azt sem fogom elmondani, ki a továbbítója ennek a levélnek”.

A városvezetőnek azt is szóvá tették, bár hivatalba lépésekor hatalmas átvilágítást ígért, az előző, fideszes városvezetés korrupciós ügyeinek leleplezését, azóta „olyan nagyot nem robbantott”, vagyis „olyan nagy csontvázakat nem hallottunk kihullani a szekrényből”. Erre döbbenetes választ adott:

„Szeretném cáfolni a komoly vizsgálat tényét. Mind a mai napig nincs olyan emberem, olyan csapatom, aki ezzel foglalkozna.”

Márki-Zay Péter természetesen ezúttal sem mulasztotta el, hogy üzengessen a Fidesz-kormánynak. Riogató elemzésében odáig jutott: „amely rendszer demokratikusan nem váltható le, azt nem demokratikusan szokták leváltani, és ez a rendszer eljutott odáig, hogy itt rendszerváltás legyen.”